Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Консултантска агенция представи проект за превръщане на „Мини Марица-изток” в индустриален комплекс

Проект за изграждане на Индустриален Комплекс Марица Изток беше представен в административната централа на енергийното дружество. На презентацията присъстваха зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов, изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов, председателят на Комисията по енергетика в НС Иван Хиновски, депутати, областният управител на Стара Загора Иван Чолаков, кметове на общини от региона, ректори и представители на университети, синдикати и др. 

Проектът за изграждане на Индустриален Комплекс Марица Изток е разработен от български специалисти от Нуклеон Консултинг, Дак-Консулт, Институт по инженерна химия към БАН, Устойчиви енергийни проекти и подкрепен на този етап от три големи чуждестранни компании. Той предвижда проучване, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на химически заводи, фотоволтаични мощности и малки модулни реактори. Тези инсталации ще работят в синхрон с „Мини Марица-Изток“ ЕАД и съществуващите въглищни топлоцентрали. Целта е да се улавят и използват въглеродните емисии от централите за производството на химични продукти, които имат висока добавена стойност, както и производството на синтетичен природен газ и алтернативни горива от въглища, уверяват от колектива, разработил проекта.

"Основната идея на проекта е превръщането на въглеродния диоксид от пасив в актив", поясни Йордан Янков, управител на консултантската  агенция. Той заяви, че очакват подкрепа на проекта, за да може да започнат предпроектни проучвания за осъществяването му. Повечето от присъстващите в залата обаче се обединиха около мнението, че има много неуточнени детайли, които трябва да бъдат изяснени и отказаха да подпишат предварително подготвената декларация, в която се настоява проектът да бъде обявен за проект от национално значение. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.Още от категорията

Надпис с името на Ямбол и неговия девиз е новата придобивка, която ще радва жителите на града.

Ямболският духов оркестър отново изнася концерти в градския парк

Ямболският духов оркестър отново изнася концерти в градския парк. При благоприятни метеорологични условия концертите ще продължат до края на септември. Диригент на оркестъра е маестро Васил Шейтанов. През следващата година Ямболският духов оркестър..

публикувано на 18.09.21 в 16:17

МВР и ДАНС разбиха група за трафик на мигранти

МВР и ДАНС разбиха престъпна група от българи и афганистанци, които се занимават с трафик на нелегални мигранти към европейски държави. Общо седем души са задържани до момента. Групата е била следена близо от една година от екипи на ГДБОП и ДАНС...

публикувано на 18.09.21 в 13:37

Преброителите на НСИ тръгват по домовете

От днес преброителите на Националния статистически институт започват обхода по домовете. Те трябва да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се преброили онлайн или пък не искат да го направят..

публикувано на 18.09.21 в 09:23

Ямбол ще почете Деня на Независимостта с две изложби и концерт

Община Ямбол ще отбележи с две изложби и концерт 22 септември – Ден на Независимостта на България.  В 10:00 часа ще бъде открита изложбата „Ямбол“ на Ямболската фотографска общност на централната алея в Градския парк, до паметната плоча на..

публикувано на 17.09.21 в 18:26
Хасково

В Хасково изграждат парк с паркинг за 100 коли

Паркът зад ДНА в Хасково ще бъде готов до месец март следващата година. Това съобщи кметът на града Станислав Дечев. Градоначалникът инспектира строителните дейности в зелената площ, която е с размер от 57 декара. Предвижда се и аварийна улица, която..

публикувано на 17.09.21 в 15:47

Експерт: Ръстът в цените на горивата удря най-сериозно по бюджета на всяко домакинство

„Забелязва се раздвижване на потребителските цени, като най-осезаем е ръстът при олиото, което на годишна база бележи увеличение с над 25%“. Това заяви за Радио Стара Загора икономистът от Института за пазарна икономика – Адриан Николов. Той обясни, че..

публикувано на 17.09.21 в 15:44

По-малко от 1% от учителите са под карантина заради Covid-19

По-малко от 1% от учителите са под карантина заради заболяване от Covid-19 или контакт със заразен в началото на учебната година, съобщи днес министерството на образованието, като посочи, че 0,66 % от общия брой педагогически специалисти в страната...

публикувано на 17.09.21 в 15:15

19 двойки от Стара Загора ще получат финансова помощ за ин витро процедури

19 двойки с репродуктивни проблеми са одобрени да получат финансиране за инвитро процедури при първия прием на документи, организиран от Община Стара Загора. Срокът бе от 05 юли до 03 септември, а комисията към Общинския съвет разгледа подадените молби на..

публикувано на 17.09.21 в 15:06

Изложба "Археология по време на пандемия" в РИМ - Стара Загора

  „Археология по време на пандемия, 2020-2021 г.” е експозицията, подредена от днес в малка изложбена зала на Регионален исторически музей – Стара Загора.  изложбата .  Разпространението на COVID-19 предизвика огромни проблеми в световен и национален..

публикувано на 17.09.21 в 14:33
Община Стара Загора

„Стандарт енд Пуърс" препотвърди кредитния рейтинг „ВВВ-" на Община Стара Загора

Mеждународната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс" препотвърди дългосрочния кредитен рейтинг „ВВВ-" на Община Стара Загора за 2021 г. Перспективата остава стабилна, благодарение на усилията на Общината да поддържа разумни нива на дълг и стабилна..

публикувано на 17.09.21 в 13:57