Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Краеведът Снежана Маринова: Вестта за Независима България обхожда Стара Загора като електрически ток

2
Обявяването на независимостта на България – княз Фердинанд на преден план

Денят 22 септември 1908 година – обявяване независимостта на България е отбелязан и в Стара Загора тържествено и с въодушевление, сподели в интервю краеведът Снежана Маринова. Градът е украсен със знамена, гражданите ликуват. Местният вестник „Зора“ в специален брой от 24 септември, отпечатан със зелено мастило, публикува текста на Манифеста към българския народ. Новината за събитието пристига в града ни на 22 септември 1908 година в 11:00 часа и както се отбелязва в дописката Тая вест, като електрически ток веднага обходи целия град“. Търговците започват да затварят дюкяните. Официално съобщение по телефон от София е получено едва в 3 часа след пладне. В залата на Окръжното управление е събран Окръжният съвет, където председателят В. Милев съобщава подробности. Изпратено е поздравление до цар Фердинанд и до правителството. Камбаните бият радостно, а гражданите, празнично облечени се събират на площада на Станционната градина, която от тогава е именувана „Цар Фердинанд“. Митрополит Методий отслужва благодарствен молебен и прочита специално написаната за случая молитва. Речите, произнесени от ген. Велчев, окръжния управител Кубадинов, от В. Милев са прекъсвани от ръкопляскания и мощно „ура“. Прочувствени думи произнася и старият учител и уважаван гражданин Петър Иванов. Възторжени групи обикалят града с песни и възгласи. Тържествата продължават до полунощ.   

На 25 септември старозагорци, начело с тогавашния кмет Йовчо Хитров посрещат цар Фердинанд. Градът е украсен със знамена и венци. В северния край е издигната величествена украсена арка. От двете страни на улицата, по която се очаква да пристигне царят са подредени ученици, представители на различните вероизповедания и граждани. Царят е посрещнат с хляб и сол и приветствени възгласи. След речта на кмета хорът при дружество „Кавал“ изпява „Шуми Марица“. В църквата „Св. Димитър“ царят е приветстван от Старозагорския митрополит Методий. За ония дни на възторг разказва с кратък спомен Атанас Трифонов Илиев (1852 – 1927) – старозагорец, обществен и политически деец, учител, член на Българското книжовно дружество, автор на учебници и научни изследвания. В книгата си „Спомени…“, издадена през 1926 година. той пише: Началото на 1908/9 учеб се ознаменува с важно събитие. На 22 септемврий се провъзгласи пълната независимост на България. Васалното княжество се нарече царство и Фердинанд стана цар на българите. Това бе един триумф на българското правителство, което бе дошло на власт в началото на 1908 г. под шефството на Ал. Малинов от демократическата партия. Цар Фердинанд I на 22 септемврий (авторът греши, датата е 25)1908 г. бе посрещнат в Стара Загора заедно с министър председателя и други министри. Вечерта му се даде банкет в офицерското събрание. Аз бях поканен заедно с други доста на брой граждани и се случих тъкмо срещу царя на дългата трапеза, та имах възможност първи път дълго време да го наблюдавам. Видя ми се доста остарял и отпаднал." На другия ден Фердинанд със свитата си отпътува от старозагорската гара за Нова Загора. Вестникът специално отбелязва факта, че въпреки множеството екзалтирани хора, тържествата са минали в порядък, благодарение благоразумието на гражданите. Петър Иванов (1847 – 1927) – поет и общественик, написва „Ода в чест на Н. В. Българский цар Фердинанд I“, датирана „Ст. Загора, 22 септемврий 1908 г.“. Одата е публикувана в ръкописното списание „Изкуство“, списвано в Стара Загора от младия Георги Касабов (Гео Милев) (1895 – 1925), година I, брой 15 от 23 юни 1909 година. 1. Оригиналът се съхранява в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – София. По-късно одата е отпечатана и в списание „Илюстрация Светлина“, брой 7-8 от 1909 година.

А от публикация в старозагорския вестник „Дума“ на 6 октомври 1938 година узнаваме, че старозагорското управление изпраща поздравителна телеграма до Н. В. Царя Борис III по повод 30-годишнината от обявяване на Независимостта на България и 20-годишнината от възкачването му на престола. Борис III отговаря с няколко мили изречения, благодари и изказва специални благодарности на старозагорци, допълни още Маринова.

Галерия

Още от категорията

Старозагорци се включват в експедиция за покоряването на най-високия връх в Африка

Трима старозагорци - Калин Иванов, Пламен Димов и Павел Цонев - ще се включат утре в  покоряването на най-високия връх в Африка - връх Ухуру в планината Килиманджаро в Танзания. Изкачването на високия 5892 м връх ще бъде в памет на алпиниста Атанас..

публикувано на 25.11.21 в 14:46

Ямболски деца рисуват благотворително

Започна гласуването за 604-те творби от конкурса за рисунка „Коледа“ на Община Ямбол, публикувани в официалната ѝ страница във Фейсбук.  Конкурсът е част от благотворителната кампания „Подай ръка – спаси живот“. Най-добрите творби ще..

публикувано на 22.11.21 в 18:15

Една старозагорска двойка се врече във вярност в Деня на християнското семейство

В Деня на християнското семейство и на втория тур от избора за президент и вицепрезидент една двойка в Стара Загора си каза заветното „да“ и се врече в любов и вярност през целия си съвместен живот.  Таньо Танев и Велислава Русинова от официално вече са..

публикувано на 21.11.21 в 15:22

600 милиона по-малко птици летят в Европа

Птиците в Европа днес са с около 600 милиона по-малко, отколкото са били преди 40 години.  Това показва ново проучване на гнездящите птици на Стария континент, съобщи за Радио Стара Загора Йордан Христов от Българското дружество за защита на..

публикувано на 19.11.21 в 16:24

"Нарисувай ми делфин!" - конкурс за творчество на "Зелени Балкани"

За първи път "Зелени Балкани" организират конкурс за творчество с акцент върху китоподобните в Черно море. Конкурсът е в рамките на проект "Натура 2000 в България - нови хоризонти" и целта е да се привлече внимание върху значението и опазването на..

публикувано на 19.11.21 в 14:08

Фондация "Мисия Криле" обяви нови благотворителни кампании

" Бежанците не са ангели. Бежанците не са и демони . Мисля, че организациите, като нашата "Мисия Криле", които се занимават с проблемите на бежанците не трябва да изпадат в крайност, че всички бежанци са ангели, а журналистите не бива да ги сравняват с..

публикувано на 17.11.21 в 15:38

Костадин Филипов: Когато бях дете си пусках песен и си представях, че аз я изпълнявам

Днес отбелязваме Световния ден на телевизията. Един от поводите да потърсим любимо лице и глас от родния телевизионен ефир. Костадин Филипов, журналиста с 26 – годишен опит в различни медии – регионални и национални. В момента е автор на поредицата..

публикувано на 21.11.21 в 08:00
Площад „Славейков” (снимка от 20-те години на XX век)

Индустриалната революция в България протича в кратки срокове и бурно темпо

През 30-те години на XX век във вестник "Щурец" излиза статията "Пътеводител за България – пътища и безпътие" . За неин автор е сочен големият наш сатирик, карикатурист, художник и сътрудник на печатните издания "Барабан", "Зора", "Смях", "Маска",..

публикувано на 15.11.21 в 16:40

Благотворителна акция "Дари топъл пуловер- стопли сърце" стартира в град гр. Казанлък

Благотворителна акция "Дари топъл пуловер- стопли сърце" стартира 12А клас в Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм гр. Казанлък. Идеята се ражда от желанието на учениците да помогнат на млади хора, които имат лимитирани финансови възможности..

публикувано на 15.11.21 в 10:15

Музеят в Елхово притежава златен медал от световно изложение през 1888 г.

Етнографско-археологическият музей в Елхово  е разположен в три сгради, в които са подредени трите основни експозиции – археологическата, етнографската и най-новата експозиция, посветена на големия български актьор Велко Кънев.  В основната сграда..

публикувано на 11.11.21 в 06:54