Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Живи наследства*

Книга събра историята на читалището в с. Горски извор, Хасковско

Това е институцията, която съхранява традициите и културата на всяко населено място, казва авторката Тодорка Николова

4
Читалището в с. Горски извор, общ. Димитровград
Снимка: bg.wikipedia.org

Хасковското село Горски извор е прочуто с културните си дейци - музиканти, поети, учени. "Това е единственото село в България, в което са родени и творят 12 поети, а само на една улица живеят четирима жители с реализирани поетични заложби", отбеляза пред Радио Стара Загора председателят на читалището Тодорка Николова - журналист, писател, публицист, автор на книгата "Къде се пази духа на България?". В нея тя е събрала 125-годишната история на НЧ "Пробуда-1896", с. Горски извор.

Годишнината на читалището е част от Европейските дни на наследството в община Димитровград. Поради епидемичната обстановка честването ще бъде отбелязано с ограничен брой зрители на 25 септември (събота) от 11.00 часа. По този случай читалището е отличено с почетен знак от Министерството на културата и Община Димитровград, съобщи Тодорка Николова.

Тодорка Николова, председател на читалището. Снимка: stihi.ru

С музикалната култура на Горски извор са свързани имената на кавалджията Станил Паяков (1900-1979), един от първите фолклорни музиканти в Радио София от края на 1934 г., и народния певец Георги Фершелов. "Това са хората, чиито снимки красят нашето читалище и ние ги пазим като изключителна ценност. Те ни вдъхновяват и непрекъснато говорим за тях, защото са прославили селото в цяла България. Георги Фершелов е ръководил нашата фолклорна група и неговата паметна плоча стои на читалището", подчерта Тодорка Николова.

Женската фолклорна група и най-малките певци на една сцена. Снимка: transgourme.eu

В с. Горски извор се провежда единственият у нас Международен поетичен конкурс “Есенни щурци”, организиран от местния литературен клуб, който носи името на поета и преводача Иван Николов. Тази година във фестивала участваха 160 български и 85 чуждестранни творци от 14 държави. "За първи път включихме категория "Пеещи поети". Победители са Йордан Пеев от Стара Загора и Василий Белашов от Казан, Русия", информира Тодорка Николова. Партньорите на фестивала - Съюзът на независимите писатели, Международната писателска гилдия и Международната академия за литература и изкуство подписаха меморандум за сътрудничество.

Цялото интервю с Тодорка Николова и фолклорна музика от с. Горски извор можете да чуете в звуковия файл.


*"Живи наследства" е поредица на предаването "Песен слънце буди". Разказва за културни инициативи и събития, включени в Европейските дни на наследството; търси съвременни личности и институции, които полагат грижи за опазването и съхраняването на културното наследство - фолклорна музика, традиционни практики и културни артефакти.

Галерия

Още от категорията

Старозагорската балетна трупа – в световната премиера на първия от 40 години насам нов балетен спектакъл

Балетната трупа на Държавна опера Стара Загора под ръководството на прима балерината Силвия Томова участва в най-новата българска танцова мистерия „Сънят на Пилат“ по музика на Стефан Димитров. За първи път от над 40 години ще бъде представено голямо..

обновено на 16.10.21 в 09:22
Мария Донева

Мария Донева представя „Книга за нас“ и „Нетърпение в кутия“

В 18.00 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора ще се състои „Вечер с нас“-събитие от програмата на Есенните литературни дни, които се провеждат в Стара Загора. По време на проявата ще бъдат представени последните две стихосбирки на..

публикувано на 14.10.21 в 17:12

Ели Видева: Комбинацията от смях и любов е животоспасяваща

Трима известни поети от Хасково днес /13.10/ гостуват в Димитровград. Поканата към Ели Видева, Росица Станева и Борислав Белев-Бел е отправена от ръководството на Клуба на дейците на културата . Творците от двата града често имат съвместни изяви, а..

публикувано на 13.10.21 в 16:02
Картина на Тоска Запрянова

Тоска Запрянова представя юбилейна изложба в хасковската галерия "Форум"

В хасковската галерия "Форум", днес от 17.30 часа, художничката Тоска Запрянова представя самостоятелна и юбилейна  изложба. Над 40 платна, предимно пейзажи и натюрморт, ще видят ценителите на изобразителното изкуство. Тоска Запрянова е от Първомай...

публикувано на 12.10.21 в 16:31

Театралната трупа в родното село на актьора Петър Василев ще носи името му

Днес се навършват 110 години от рождението на Петър Василев, един от доайените на българския театър . Той беше живата история не само на българския театър, но и на националната култура през последните десетилетия на XX век.    Неговата театралната..

публикувано на 09.10.21 в 13:55

Нови издания за Георги Илиев и Димитър Подвързачов представят в Стара Загора

Юбилейни сборници, посветени на 140 години от рождението на Георги Илиев и Димитър Подвързачов ще бъдат представени на 11-ти октомври от 17,00 ч. в регионалната библиотека в Стара Загора. Те са резултат от съвместния труд на специалистите от Музей..

публикувано на 09.10.21 в 10:10

Маргарита Хранова: „Сън“ е повече от песен (снимки и видео)

Какво се случва, когато един от най-характерните и безспорни гласове в българската музика се срещне с изяществото и таланта на една от най-чаровните ни актриси в песен. Случва се магията на изкуството. В най-новата песен на Маргарита Хранова „Сън“..

публикувано на 08.10.21 в 14:59

Басът Ивайло Джуров ще се превъплъти в Атила

Старозагорската опера открива новия творчески сезон с операта "Атила" от Джузепе Верди. Спектакълът е съвместна продукция с Театро Лирико-Каляри, Италия. Музикалният шедьовър ще оживее пред публика на  29 и 30 октомври. Суперпродукцията е първата за..

публикувано на 08.10.21 в 14:34

Възраждат есенните литературни дни в Стара Загора

Есенни литературни дни ще завладеят Стара Загора от 11 октомври до 6 ноември. Инициативата на Община Стара Загора цели да представи пред публика както нови, така и известни автори, сред които Георги Господинов, Мария Донева и др. Участие ще вземе и..

публикувано на 06.10.21 в 16:01

Късометражно филмово предизвикателство стартира в Стара Загора

Първото състезание за любителско късометражно кино - Stara Zagora Short Film Challenge започва утре в Града на липите.  То се реализира от Международния младежки център и Центъра за подкрепа за личностно развитие, със съдействието на Община Стара Загора..

публикувано на 01.10.21 в 10:37