Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Живи наследства*

Книга събра историята на читалището в с. Горски извор, Хасковско

Това е институцията, която съхранява традициите и културата на всяко населено място, казва авторката Тодорка Николова

4
Читалището в с. Горски извор, общ. Димитровград
Снимка: bg.wikipedia.org

Хасковското село Горски извор е прочуто с културните си дейци - музиканти, поети, учени. "Това е единственото село в България, в което са родени и творят 12 поети, а само на една улица живеят четирима жители с реализирани поетични заложби", отбеляза пред Радио Стара Загора председателят на читалището Тодорка Николова - журналист, писател, публицист, автор на книгата "Къде се пази духа на България?". В нея тя е събрала 125-годишната история на НЧ "Пробуда-1896", с. Горски извор.

Годишнината на читалището е част от Европейските дни на наследството в община Димитровград. Поради епидемичната обстановка честването ще бъде отбелязано с ограничен брой зрители на 25 септември (събота) от 11.00 часа. По този случай читалището е отличено с почетен знак от Министерството на културата и Община Димитровград, съобщи Тодорка Николова.

Тодорка Николова, председател на читалището. Снимка: stihi.ru

С музикалната култура на Горски извор са свързани имената на кавалджията Станил Паяков (1900-1979), един от първите фолклорни музиканти в Радио София от края на 1934 г., и народния певец Георги Фершелов. "Това са хората, чиито снимки красят нашето читалище и ние ги пазим като изключителна ценност. Те ни вдъхновяват и непрекъснато говорим за тях, защото са прославили селото в цяла България. Георги Фершелов е ръководил нашата фолклорна група и неговата паметна плоча стои на читалището", подчерта Тодорка Николова.

Женската фолклорна група и най-малките певци на една сцена. Снимка: transgourme.eu

В с. Горски извор се провежда единственият у нас Международен поетичен конкурс “Есенни щурци”, организиран от местния литературен клуб, който носи името на поета и преводача Иван Николов. Тази година във фестивала участваха 160 бъ