Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се дарители за четири от мозайките на Бузлуджа

Фондация „Проект Бузлуджа“ осъществява дейности за опазването на мозайките от външния кръг на паметника. Екипът от доброволци, реставратори и строители ще изгради и навес над тях. Това съобщи за Радио Стара Загора арх. Дора Иванова от фондацията. В ход е кампанията „Осинови мозайка“. 

Между 5 и 7 хиляди лева са необходими за опазването на дадена мозайка, уточни арх. Иванова. От общо 14-те мозайки на външния кръг на паметника Бузлуджа, четири все още търсят своите дарители, за да бъдат обработени, покрити и опазени преди зимата. Своята щедрост желаещите могат да изразят чрез кампанията. „Осинови мозайка.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Тошка Събева.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявиха бедствено положение в общините Харманли и Тополовград заради голям пожар

Бедствено положение е обявено в общините Харманли и Тополовград заради пожар край село Черепово . Огънят се движи в посока на селата Изворово и Главан, съобщи зам.-областният управител на Хасково Митко Петров пред кореспондента ни Христо Христов...

публикувано на 06.08.24 в 17:50

Шофьори с увреждания подновяват книжките си в други градове

Старозагорски шофьори с увреждания , които трябва да подновят книжките си, минават през ТОЛЕК в други градове. Причината е, че в Стара Загора няма Транспортна областна лекарска експертна комисия . Това може да стане само след решение на..

публикувано на 06.08.24 в 16:27
Снимка: община Стара Загора

Клип на Bulgaria Wants You представи Стара Загора като Град на възможностите

Стара Загора е първата община у нас, която се включи в инициативата Bulgaria Wants You от самия й старт, подкрепя я и я следва в най-значимите й събития. Това каза днес началникът на Отдел „Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход“ Росица Райкова,..

публикувано на 06.08.24 в 15:34

Датчици ще следят качеството на въздуха в димитровградско училище

  В Основно училище „Алеко Константинов“ в Димитровград от новата учебна година специални датчици ще следят за нивото на концентрация на въглероден диоксид в класните стаи. Инициативата е реализирана от неформалната организация  „Дишай..

публикувано на 06.08.24 в 13:31

Национален ученически конкурс "Паметникът на Свободата" обявиха в Габрово

Национален ученически конкурс за рисунка на тема "Паметникът на Свободата" организират в Габрово.  Той е част от инициативите, посветени на 147-годишнината от епичните августовски боеве на Шипка и 90 години от освещаването на Паметника на Свободата на..

публикувано на 06.08.24 в 13:25
Снимка: МО

Военни унищожиха невзривен боеприпас, открит в старозагорското село Борилово

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в старозагорското село Борилово, съобщиха от Министерството на отбраната.  Специализиран екип от батальона за защита на силите от състава на 2-ра Тунджанска механизирана..

публикувано на 06.08.24 в 13:22

Стара Загора посреща дванадесетото издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада през септември

Традиционният за Стара Загора Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2024 ще проведе дванадесетото си издание през тази година от 27 до 29 септември. И този път изложението се организира на открито на Античната улица в центъра на Стара..

публикувано на 06.08.24 в 11:41

В Стара Загора организират Quiz вечер за Международния ден на младежта

Младите омбудсмани и съветът на Младите омбудсмани организарат Quiz вечер по повод Международния ден на младежта . Събитието ще се проведе от 18:30ч. на 12 август на т.нар. „долна гъба“ в близост до Общината. Отборите ще се състоят от 3-ма..

публикувано на 06.08.24 в 09:55

Православната църква отбелязва Преображение Господне

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима..

публикувано на 06.08.24 в 08:49

И община Раднево кандидатсва за саниране

Продължава кандидатстването за саниране на многофамилни жилища в трите области у нас, засегнати от зеления преход. Това са Стара Загора, Перник и Кюстендил. Процедурата се  финансира  с подкрепата на Европейския фонд за справедлив преход...

публикувано на 06.08.24 в 08:22