Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава разчистването на крепостта Дъбилин в Ямбол

Продължава разчистването на средновековната крепост Дъбилин в Ямбол. Укрепителното съоръжение е било от изключителна важност за Византия и България, тъй като се е намирала на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград.  

Разчистването на северната стена на крепостта Дъбилин  в момента се извършва в двора на Професионалната гимназия „Иван Райнов”, като в него се включи и директорът на Регионалният исторически музей в Ямбол д-р Стефан Бакърджиев. 

"Училище „Иван Райнов" е построено почти в рамките на средновековната Ямболска крепост. Тя е построена, вероятно, някъде във втората половина на 10 век, и е със значителни размери, приблизително около 46 декара, има издължена форма с вход от изток. Самата крепост в момента, в който е била построена, е било оградена и от трите страни с река Тунджа. Сега, за съжаление, реката е била коригирана от към Запад, така че е доста разделена от самата крепост"

Отбранителното съоръжение е проучвано в средата на 70 –те години на миналия век и част от стената в момента може да се види в автентичен вид в двора на гимназията и в непосредствена близост до нея. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Три къщи, стопански постройки и 1300 дка погълна пожара край село Димитриево

Обстановката в района на пожара в чирпанското село Димитриево вече се нормализирала, сочи обобщението на оперативния щаб и противопожарните екипи след извънредната ситуация в селото, съобщи кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов. Движението на..

публикувано на 18.07.24 в 22:54

Пожарът край Харманли е ограничен

Пожарът, възникнал днес следобед край град Харманли е ограничен и към момента няма опасност за населението и вилната зона на града, информират от общинския пресцентър. В гасенето на пожара се включиха 12 автомобила на „Пожарна безопасност и..

публикувано на 18.07.24 в 22:42

Продължава гасенето край Харманли, вече няма опасност от взрив

Продължава борбата с пожара в района на Харманли на изхода към Любимец. Екипите на пожарната са предотвратили възможността да стигне до близката бензиностанция и цистерните с гориво. Пожар пламна край бензиностанция в Харманли, има опасност от взрив..

публикувано на 18.07.24 в 19:04

42-годишен мъж е задържан за пожара в село Димитриево

Умишлено предизвикан пожар изпепели къщи в чирпанското село Димитриево и спря влаковете в района. В 11:36 часа днес е постъпил сигнал за пожар в селото. На място незабавно са изпратени екипи на полицията и пожарната, информират от пресцентъра..

публикувано на 18.07.24 в 17:32

Пожар пламна край бензиностанция в Харманли, има опасност от взрив

Голям пожар на метри от бензиностанция в Харманли. На място са много екипи на пожарната и полицията. Има опасност от взрив. В района има цистерни с гориво. Бeнзиностанцията е по пътя за Любимец. От Областното Пътно управление съобщават, че..

публикувано на 18.07.24 в 17:12

Десетилетия ще са нужни за възстановяването на горите в Сакар

При  поразените от пожар територии в Сакар изгоряха повече от 110 хиляди дка, четвърт от които – горски фонд. Земноводни, влечуги, бозайници, насекоми са сред засегнатите видове. За да се върне към естествените процеси , на природата ще са нужни..

публикувано на 18.07.24 в 16:43

В битката за земя производители палят стърнища на свои колеги

Земеделски производители у нас целенасочено палят стърнищата на свои колеги, заради което впоследствие потърпевшите губят право на европейски субсидии. Сигнали за подобни притеснителни практики в конкуренцията за земеделска земя се появяват в..

публикувано на 18.07.24 в 16:06

Умишлен палеж в село Димитриево, община Чирпан, има изгорели къщи

Пожар е избухнал в село Димитриево, община Чирпан. С огъня се борят шест екипа на пожарната, на място е и кметът на община Чирпан - Ивайло Крачолов и областният управител на Стара Загора Методи Марков.  Пожарът е умишлен, запалени са гуми, а..

публикувано на 18.07.24 в 15:09

Пожар изгори къщи в Димитриево, спират влаковете към Меричлери

Пожар избухна в чирпанското село Димитриево. Огънят е засегнал няколко къщи и дворни места. Преустановява се движението на влаковете в участъка до загасянето на пожара.  Сигнал за пожара е подаден в 11,36 часа днес. На място са изпратени шест екипа..

публикувано на 18.07.24 в 14:47
Снимки: МВР - Хасково

В Димитровград задържаха голямо количество нелегално оръжие и боеприпаси

Голямо количество нелегално оръжие и боеприпаси задържаха служители на ГДБОП в Димитровград.  Двама мъже на 58 и 42 години са задържани за 72 часа, повдигнато им е обвинение за държане на оръжие и продажба и отчуждаване на оръжията. Част оръжията са..

публикувано на 18.07.24 в 13:30