Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премахнаха мигащия зелен сигнал на светофарните уредби в Стара Загора

Снимка: Община Стара Загора

По препоръка на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" и Европейския център за транспортни политики, беше премахнат мигащият зелен сигнал по светофарните уредби в град Стара Загора, информират от общинския пресцентър.

В становището на компетентните институции се посочва, че регулирането на движението със светлинни сигнали се осъществява с мигаща светлина, която не е регламентирана в нормативните документи, а именно мигаща светлина със зелен цвят, преди жълтата. Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики аргументира позицията си като обясни, че тази практика влошава безопасността на движението по пътищата поради това, че в нормативните документи на Република България (закон, правилник, наредба) не е регламентирано, какво трябва да е поведението на водачите при този вид сигнал.

По думите ѝ инструкторите, които обучават бъдещите водачи на МПС, не преподават значението на този сигнал и какво поведение трябва да имат те, както и че по време на изпит, служителите, които провеждат изпита, не могат да оценят поведението на изпитваните водачи (кога са сгрешили и кога не).

Според експертите водачите, които вече имат свидетелство за управление на МПС, когато видят този вид сигнал нямат едно и също поведение (някои водачи веднага спират, докато други ускоряват, за да преминат по-бързо в резултат, на което могат да настъпят пътнотранспортни произшествия).


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Катастрофа затруднява движението по магистрала "Тракия" при 157 км

Заради катастрофа е затруднено движението по автомагистрала „Тракия“ в района на 157 км в посока София в района на село Оризово. По първоначална информация са се блъснали два автомобила, които са се забили в разделителната мантинела. Образувало се е..

публикувано на 25.08.24 в 13:50

Казанлък е етапен град от колоездачната обиколка на България

Днес започва 71-та Международна колоездачна обиколка на България. Провеждането ѝ ще се състои в пет етапа и ще приключи на 29 август. Финалът на втория етап- на 26 август, ще е в Казанлък. Въведена е и временна организация на движението,..

публикувано на 25.08.24 в 11:33

Здрава Каменова: Не сме безразлични

10 известни личности дадоха гласа си за каузата в България да бъде забранено отглеждането на телета в клетки. Актьорите Асен Блатечки, Здрава Каменова и Искра Донова, музикалните изпълнители Дивна, EVA и Ей Бо, и две дами от телевизионен риалити формат..

публикувано на 25.08.24 в 10:55

Предупреждение за горещини и днес

Предупреждение за горещини и днес. В сила е "жълт" код в 18 области, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е за  Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик,..

публикувано на 25.08.24 в 09:55

Илияна Йотова припомни думите на Цар Борис Трети при откриването на Паметника на свободата

В словото си вицепрезидентът припомни думите на Цар Борис Трети при откриването на Паметника на свободата преди 90 години. "Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври,а българското опълчение,родоначалника на нашата храбра..

публикувано на 24.08.24 в 12:24

Йотова: Главчев има възможност за втори път да осигури провеждането на честни и прозрачни избори

Димитър Главчев има шанс да състави втори служебен кабинет, който да осигури честни и прозрачни избори. Това заяви на връх „Шипка“ визепрезидентът Илияна Йотова.  Тя изрази надежда, че ще има ново правителство след няколко месеца. Йотова беше..

публикувано на 24.08.24 в 12:20

Симеон Сакскобургготски доведе внука си на "Шипка"

Симеон Сакскобургготски доведе внука си Симеон-Хасан на връх "Шипка" по случай 90 години от официалното откриване на Паметника на свободата и 147 години от Шипченската епопея.  "Това място е специално за мен. Причините да дойда са и патриотични и лични...

публикувано на 24.08.24 в 11:02
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Ограничения в движението заради честванията на 147 години от Шипченската епопея

От 9.00 до 15.00 часа днес се ограничава движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства по път I-5 (E-85) Габрово - Шипка – Казанлък през прохода „Шипка“. Причината е програмата за честванията на 147-та годишнина от Шипченската епопея...

публикувано на 24.08.24 в 09:29

Овладян е пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент

Овладян е пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент. Днес дейностите по неговото локализиране ще продължат, на място са 11 противопожарни екипа и горски служители.  Пожарът пламна в четвъртък следобед в гориста, труднодостъпна местност,..

публикувано на 24.08.24 в 09:25

С мащабна възстановка отбелязват 147 години от Шипченската епопея

С мащабна възстановка на историческите сражения на Орлово гнездо днес ще бъдат отбелязани 147 години от Шипченската епопея.  Официалната част започва в 11 часа пред Паметника на свободата с церемония по поднасяне на венци и цветя, като се..

публикувано на 24.08.24 в 06:05