Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Увеличава се броят на пациентите с Covid-19 в Университетската болница в Стара Загора

С 1/4 скачат разходите за ток в лечебното заведение

УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора.
Снимка: Радио Стара Загора

Университетската болница в Стара Загора е разкрила допълнителни ковид-легла през уикенда. Общият им брой достига 178. 142 души с коронавирус са хоспитализирани в най-голямото лечебно заведение в региона. От 14 октомври Старозагорска област е в тъмночервената зона на разпространение на Covid-19 с над 500 заразени на 100 000 души население на двуседмична база. 106 са новините случаи на инфекцията в региона. 

Днес се очаква РЗИ-Стара Загора да излезе със заповед, с която се задължават всички болници в областта да разполагат с ковид-легла в размер на най-малко 20% от капацитета им. 90 пациентите с коронавирус в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" са на кислородна терапия с маска. 12 души са в реанимация, а от тях 9 са интубирани. Възрастовата граница за честотата на усложнения от Covid-19 се изместила до над 55 години, заяви за Радио Стара Загора директорът на УМБАЛ „Киркович“ проф. Йовчо Йовчев. Той разкри, че още в петък е предал на РЗИ-Стара Загора изготвения протокол за унифициране на лечението в доболничната помощ. Предстои предложението да бъде разгледано от останалите лечебни заведения. Очаква се становище и на Сдружението на общопрактикуващите лекари. "Крайно необходимо за разтоварване на болниците е изготвянето на пълна оценка на заразения с Covid-19. Такава е възможна при провеждане на ранни клинични изследвания и рентгенография към момента на поставяне на диагнозата", подчерта проф. Йовчев. 

С 25% са се увеличили разходите за електроенергия в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Причина за това е драстичният скок в цената на тока в последните месеци. Проф. Йовчев подчерта, че от 2019г. лечебното заведение няма задължения към доставчика на електроенергия. Парното в болницата ще бъде пуснато през следващата седмица. "За него използваме газ, която отбеляза още по-голям скок в цената в сравнение с тока. Неминуемо тези завишени разходи ще се отразят на финансовото състояние на болницата", заяви проф. Йовчо Йовчев. 


Още от категорията

яз. Щоките

Междуведомствена комисия извърши проверка на язовирите в област Сливен

Междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител Минчо Афузов, приключи проверка на язовирите в Сливенска област. Основната цел бе да се установи готовността за безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. На..

публикувано на 01.12.21 в 17:22
Фейсбук - Регионална библиотека

От днес РБ "Захарий Княжески" допуска посетители единствено със зелен сертификат

От днес 1 декември до 31 март в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора ще се допускат посетители само със зелен сертификат. Промяната в режима на влизане е във връзка със заповед на министъра на здравеопазването за въвеждане на временни..

публикувано на 01.12.21 в 16:58

4 са свободните места в Центъра за временно настаняване

С 4 свободни места разполага към днешна дата Центъра за временно настаняване в Стара Загора при капацитет 10 човека, но при настъпилото застудяване местата бързо ще се запълнят, съобщи за Радио Стара Загора Мария Милушева, директор на Центъра. Засега..

публикувано на 01.12.21 в 16:50

Георги Гьоков: Преговорите очертаха краткосрочните и дългосрочни приоритети пред страната

Старозагорският депутат на БСП Георги Гьоков определи отминалите разговори между четирите политически сили, натоварени с отговорността за съставяне на правителство, като ползотворни. Според народния представител на левицата предизвикателствата пред..

публикувано на 01.12.21 в 15:54
Христо Стоянов

Много от заведенията няма да работят по празниците в Сливен

В новогодишната нощ в Сливен ще работят много малко заведения, заради постоянно увеличаващите се цени на храните и електроенергията, съобщи Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. От 46 членуващи..

публикувано на 01.12.21 в 15:45

Старозагорски ученици завоюваха второ място на Международния видеоконкурс "Покажете своята ангажираност"

Трима дванадесетокласници от старозагорската Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан" завоюваха второ място във видеоконкурс, организиран от PASCH. Дарина Бозова, Григор Дянков и Виктория Кабаиванова спечелиха мултимедийно оборудване и..

публикувано на 01.12.21 в 15:40

Община Казанлък ще строи физкултурен салон в Математическата гимназия

Община Казанлък получи одобрение за финансиране на инженеринг по проект „Изграждане на физкултурен салон на ППМГ „Никола Обрешков“, гр. Казанлък". Средствата в размер на 858 437 лв. за изработка на инженеринг за нов физкултурен салон към..

публикувано на 01.12.21 в 15:02

Учениците в Гурково, Павел баня и в частно училище "Елин Пелин" се връщат в клас

В две общини от област Стара Загора учениците вече се обучават присъствено. Заради намалялата заболеваемост в Гурково, а от утре и в Павел баня всички се връщат в клас, съобщи за Радио Стара Загора Татяна Димитрова, началник на Регионалното..

публикувано на 01.12.21 в 14:53

Григор Димитров с дарение за Езиковата гимназия в Хасково

Най-добрият български тенисист в историята Григор Димитров е направил дарение на езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково.  Тенисистът е дал 30 000 лв., потвърди пред Haskovo.info директорът на гимназията Деян Янев. С парите е изграден..

публикувано на 01.12.21 в 11:58
Снимка: Община Димитровград

На 4 декември Димитровград ще запали светлините на Коледната елха

Коледен базар и сценична програма ще са част от празничното запалване на светлините на Коледната елха в Димитровград. Тържественото събитие е предвидено за 4 декември, съобщиха от пресцентъра на общината. Базарът на централния градски площад ще разполага..

публикувано на 01.12.21 в 10:55