Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

128 са пациентите с COVID-19 в Университетската болница в Стара Загора

УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора.
Снимка: Радио Стара Загора

128 са пациентите с COVID-19, които се лекуват в Университетската болница в Стара Загора. 10 от тях са интубирани, а 72-ма са на кислородно лечение, съобщи за Радио Стара Загора директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Той допълни, че пациентите са предимно на възраст над 50 години и не ваксинирани.

През последното денонощие са починали и шестима души в болницата.

Това са пациенти, постъпили с тежки усложнения, вследствие на covid инфекцията. През миналата седмица е направен и анализ на тежките случаи в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, който показва, че между петия и седмия ден от хоспитализация настъпват най-тежките усложнения.

„Което означава, че лицата, които са били положителни за COVID- 19q са провеждали някакво лечение в домашни условия или никакво, което става причина за възникване на допълнителни усложнения от самата инфекция и съответно смъртния изход последица на забавянето на лечението или грешното му провеждане“

Най-натовареният ден е бил вторник, когато настанените в болницата е достигнал 140 души.

„Всички са на предела на силите си. Затова предложихме проект на протокол за лечение в доболничната помощ, основан на доказателства – клинико-лабораторни и ринологични. Това е най-добрият подход по отношение на ранната профилактика на настъпващите усложнения“, коментира проф. Йовчев.

Според него основната причина на разделението в обществото по отношение на ваксините, е че голяма част от хората преболедуваха covid, други боледувахаq без да се регистрират никъде.

„Това което наблюдавамq е, че продължават въпросите дали трябва да се ваксинират пациенти, които са преболедували, които имат високи антитела, които имат придружаващи заболявания. Има имунизирани с една игла и висок броx на антителата, те също ли трябва да се имунизират. Има много въпроси от практичен медицински характер, които трябва да бъдат изяснени“, каза проф. Йовчев.

До сега има двама служители на болницата, които са починали от COVID-19.

Още от категорията

Областният управител на Сливен сезира две министерства за зачестилите инциденти на жп-линията през Нова Загора

Областният управител на Сливен Минчо Афузов  сезира транспортното и вътрешното министерство за зачестилите инциденти на железния път в участъка Хан Аспарух – Нова Загора –Коньово, предизвикани от кражби на елементи от инфраструктурата, вандализъм и..

публикувано на 02.12.21 в 16:32

Деца даряват книги за деца до 15 декември

Стартира най-новата инициатива на децата от Общински детски съвет при ЦПЛР - Стара Загора – „Деца даряват книги за деца“. Децата от детския съвет ще събират книги с весело съдържание, които ще дарят на Детско отделение при болница „Тракия”, за да..

публикувано на 02.12.21 в 16:00

Област Хасково е готова със зимната поддръжка на пътищата

Работна среща във връзка с настъпващия зимен сезон 2021-2022г. и необходимостта от координиране на дейностите при усложнени зимни условия се проведеднес в зала „Марица" в Областна администрация-Хасково. Тя беше водена от областния управител на област..

публикувано на 02.12.21 в 15:07

От понеделник всички ученици се връщат в клас

Всички ученици от 1-ви до 12-и клас ще се върнат в училище от понеделник, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Те ще бъдат изследвани веднъж седмично с наличните тестове: „ Експертите смятат, че вместо два пъти може да се прави еднократно тестване в..

публикувано на 02.12.21 в 14:37

Искра Михайлова: Отивам уверена и ще бъда отдадена на работата си като народен представител

Съдбата на Маришкия басейн и последиците от Зелената сделка върху Старозагорския регион ще бъдат водещи в работата за новоизбрания народен представител от „Възраждане“ Искра Михайлова. Тя заяви, че ще работи активно с гражданите и местната власт и..

публикувано на 02.12.21 в 13:34

Започват проверки на БАБХ за Никулден

От днес до 06 декември от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват проверки за предстоящия празник Никулден  в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, съобщиха от БАБХ. Обект на проверка ще бъдат и..

публикувано на 02.12.21 в 13:00

Проф. Христо Пимпирев се срещна с кмета на община Ямбол

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков се срещнаха в сградата на Общината с проф. Христо Пимпирев  и неговите ученици, родом от Ямбол – геолозите Стефан Велев и Стефан Методиев...

публикувано на 02.12.21 в 12:41

Запалват светлините на коледната елха в Казанлък на 8 декември

На осми декември (сряда) след 17,30 ч. на площад „Севтополис“ ще грейнат светлините на Коледното дърво в Казанлък. Дядо Коледа ще прелети над централния площад със специална звездна свита. Белобрадият старец и неговите помощници ще поздравят..

публикувано на 02.12.21 в 12:31

Въвеждат нова светлинна сигнализация на възлово кръстовище в Стара Загора

В Община Стара Загора се състоя редовното заседание на Комисията по безопасност на движението. Общо 15 бяха молбите и предложенията от граждани и институции, които членовете на комисията разгледаха. По време на заседанието беше разгледано предложение за..

публикувано на 02.12.21 в 09:58
Ива Христова

Проф. Христова: До 2-3 седмици ще стане ясно доколко ефективни са ваксините срещу Омикрон

Новият вариант на коронавируса Омикрон се разпространява бързо. Той измести доминиращия преди това Делта щам в Южна Африка. Нямаме никакво основание да смятаме, че това няма да се случи и у нас, каза в предаването „Репортер“ проф. Ива Христова,..

публикувано на 02.12.21 в 09:48
Подкасти от БНР