Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жана Минчева:

Идеята децата да се върнат в училище е чудесна

Малките ученици трябва да се върнат в клас и ако това означава да се тестват два пъти седмично, ще го организираме – коментира Жана Минчева, директор на начално училище „Димитър Благоев“ в Стара Загора:

Според мен идеята да се върнат децата в училище е чудесна, особено за първи и втори клас, защото там е изключително трудно да се работи дистанционно, а това натоварва и родителите. Ще имаме затруднения в началото с тестването. Нямам представа дали родителите ще са съгласни с това, досега не сме събирали такава информация. 

19 човека работят в училището - педагогически и непедагогически персонал, от тях 7 са ваксинираните срещу КОВИД 19. 

По-голямата част от учителите ще се тестват, за да могат да работят в клас. Това важи и за тези от нас, които преболедуваха коронавируса, имаме антитела, но нямаме регистрация в РЗИ и нямаме право на зелен сертификат.  

По думите на Жана Минчева едва ли ще има учители, които да се откажат от работата си, заради липсата на зелен сертификат и ще се тестват. Тя смята, че е напълно възможно да се осигури безопасна среда в училище. От началото на учебната година една паралелка е поставена под карантина, а останалите са били в клас и това е по-добрия вариант, отколкото всички да учат дистанционно. В НУ "Димитър Благоев" се обучават 258 деца в осем паралелки от подготвителна група до четвърти клас.

Цялото интервю с Жана Минчева можете да чуете в прикачения звуков файл. Още от категорията

Област Хасково е готова със зимната поддръжка на пътищата

Работна среща във връзка с настъпващия зимен сезон 2021-2022г. и необходимостта от координиране на дейностите при усложнени зимни условия се проведеднес в зала „Марица" в Областна администрация-Хасково. Тя беше водена от областния управител на област..

публикувано на 02.12.21 в 15:07

От понеделник всички ученици се връщат в клас

Всички ученици от 1-ви до 12-и клас ще се върнат в училище от понеделник, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Те ще бъдат изследвани веднъж седмично с наличните тестове: „ Експертите смятат, че вместо два пъти може да се прави еднократно тестване в..

публикувано на 02.12.21 в 14:37

Искра Михайлова: Отивам уверена и ще бъда отдадена на работата си като народен представител

Съдбата на Маришкия басейн и последиците от Зелената сделка върху Старозагорския регион ще бъдат водещи в работата за новоизбрания народен представител от „Възраждане“ Искра Михайлова. Тя заяви, че ще работи активно с гражданите и местната власт и..

публикувано на 02.12.21 в 13:34

Започват проверки на БАБХ за Никулден

От днес до 06 декември от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват проверки за предстоящия празник Никулден  в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, съобщиха от БАБХ. Обект на проверка ще бъдат и..

публикувано на 02.12.21 в 13:00

Проф. Христо Пимпирев се срещна с кмета на община Ямбол

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков се срещнаха в сградата на Общината с проф. Христо Пимпирев  и неговите ученици, родом от Ямбол – геолозите Стефан Велев и Стефан Методиев...

публикувано на 02.12.21 в 12:41

Запалват светлините на коледната елха в Казанлък на 8 декември

На осми декември (сряда) след 17,30 ч. на площад „Севтополис“ ще грейнат светлините на Коледното дърво в Казанлък. Дядо Коледа ще прелети над централния площад със специална звездна свита. Белобрадият старец и неговите помощници ще поздравят..

публикувано на 02.12.21 в 12:31

Въвеждат нова светлинна сигнализация на възлово кръстовище в Стара Загора

В Община Стара Загора се състоя редовното заседание на Комисията по безопасност на движението. Общо 15 бяха молбите и предложенията от граждани и институции, които членовете на комисията разгледаха. По време на заседанието беше разгледано предложение за..

публикувано на 02.12.21 в 09:58
Ива Христова

Проф. Христова: До 2-3 седмици ще стане ясно доколко ефективни са ваксините срещу Омикрон

Новият вариант на коронавируса Омикрон се разпространява бързо. Той измести доминиращия преди това Делта щам в Южна Африка. Нямаме никакво основание да смятаме, че това няма да се случи и у нас, каза в предаването „Репортер“ проф. Ива Христова,..

публикувано на 02.12.21 в 09:48

Двама задържани за отвличане и опит за убийство

Двама са задържани за отвличане и опит за убийство на 34- годишен мъж от Казанлък, който бе открит вързан за дърво в подножието на връх Бузлуджа. Историята е от 30 ноември тази година, разказа на брифинг днес окръжният прокурор Дичо Атанасов...

публикувано на 02.12.21 в 09:29
Проф. Антоанета Христова

Инженерингова цел създава нова лява партия

Външни и вътрешни сили и интереси се съчетаха, за да бъде отстранен ГЕРБ по един специфично механичен начин, а не през общественото мнение. Този инженерингов план вкара съвсем нови лица. Това коментира проф. Антоанета Христова – директор на..

публикувано на 02.12.21 в 09:10
Подкасти от БНР