Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Юлиян Петров: Полярни са нагласите на учителите към тестването в училище

Снимка: архив

Полярни са нагласите на учителите по отношение на въвеждането на тестване на учениците преди да се завърнат в клас, коментира за Радио Стара Загора д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Голяма част от учителите не са готови да извършат тази манипулация, сочи проучване на синдиката. Те не се чувстват компетентни,  някои отговарят, че това не им в длъжностната характеристика.

„Но при това разделение, дори само 30% да са колегите, които не са готови да направят това, от министерството трябва да осигурят медицински лица, които да правят тестовете – от РЗИ и МЗ, които държат това да се случва.“, коментира Юлиан Петров. Той припомни, че тестването се прилага в много страни в Европа, но в повечето от тях се прави от родителите и то вкъщи. „Това се очертава като по-вероятна възможност и у нас, особено за началния етап на обучение“, каза Петров.

По думите му около 45%  от учителите вече са ваксинирани.

„Но има една част които смятат, че са преболедували. Има и група, които са категорични, че няма да се ваксинират и са готови да напуснат работа. Трудно може да се задейства задължителен зелен сертификат, трябва да има един –два месеца гратисен период. Няма как да се създаде организация за обучението без тези учители. Не могат да работят и вкъщи, защото децата са в училище“, коментира Петров.

Още от категорията

Борисов: Техническо правителство или нови избори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова са сформиране на техническо правителство с точно разписани точки за работа.  По време на Есенната регионална академия на Жени – ГЕРБ в Стара Загора, той изрази съмнения, че „Продължаваме промяната“ и..

публикувано на 26.11.22 в 18:06

Украински бежанци от транзитния център в Елхово заминаха за Румъния

21 украински граждани, настанени в центъра за временно пребиваване в Елхово, са отпътували за Румъния. Приодвижването им е реализирано с помощта на туроператоска фирма от Уктайна. Останалите украински бежанци ще бъдат настанени в база на БДЖ в Приморско...

публикувано на 26.11.22 в 17:22
Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа

Слаб интерес от ямболските фирми към процедурите по ПВУ

Изключително слаб интерес към процедурите за финансова помощ по Плана за възстановяване и устойчивост отчитат за Ямболска област от Министерството на на иновациите и растежа. До момента са подадени едва 24 проектни предложения, обяви министър..

публикувано на 26.11.22 в 17:11

Тридневна регионална академия на Жени-ГЕРБ се провежда в Стара Загора

Днес в Стара Загора бе открита есенната регионална академия на Жени-ГЕРБ. На форума ще присъства и председателят на формацията Бойко Борисов. „Политики за борба срещу насилието спрямо жените“ е официалната тема на академията. Председателят на..

публикувано на 26.11.22 в 16:46

Концерт в подкрепа на децата с увреждания кани старозагорци

„Подай ръка“ е мотото на благотворителния концерт, който започва след час в Културния център на Стара Загора. Концертът е по повод 20 години от създаването на Сдружението на родители на деца с интелектуални затруднения"Филаделфия 2002". „Средствата,..

публикувано на 26.11.22 в 08:20

Министър Пулев обеща прозрачност при разпределяне на средствата по ПВУ

От област Сливен в Министерство на иновациите и растежа са подадени 37 проектни предложения на стойност близо 11 милиона лева. Това обяви в Сливен министър Александър Пулев, който заедно с екипа си се срещна с бизнеса и разясни възможностите за..

публикувано на 25.11.22 в 22:08

Да се възстанови местното гранично полицейско управление, апелираха отново в Болярово

Болярово и жителите на малката гранична община настояват изцяло да се възстанови закритото гранично полицейско управление в града.  От 13 юни, когато беше закрито, досега, мигрантският натиск е станал много голям, посочи кметът Христо Христов , като..

публикувано на 25.11.22 в 18:06

Нов началник има полицията в Чирпан

Със заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев за началник на Районното управление на полицията в Чирпан е назначен главен инспектор Георги Найденов, съобщи Областната дирекция на МВР (ОДМВР). Той е завършил ВВОВУ „Васил Левски“ през 1997г...

публикувано на 25.11.22 в 17:36
Румен Попов, зам. - апелативен прокурор на Пловдив и Таня Димитрова, районен прокурор на Стара Загора

Мигранти и трафиканти задържаха край Ракитница

Група от 23 нелегални мигранти от Сирия и Ирак и двама 20 - годишни украински граждани - трафиканти бяха задържани от органите на реда край старозагорското село Ракитница. Нарушителите бяха заловени в бус с полска регистрация след 70 километра полицейско..

публикувано на 25.11.22 в 17:06

Над 200 жени, жертви на домашно насилие от Стара Загора, Велико Търново и Варна са потърсили правна помощ

Над 200 правни консултации на жени, пострадали от домашно насилие, са предоставили адвокати, вписани в Националния регистър за правна помощ в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна през последните две години. В полза на някои от жертвите..

обновено на 25.11.22 в 15:55