Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Общинските съветници в Ямбол даряват заплатите си за паметник на Левски

Снимка: Община Ямбол

Общинските съветници в Ямбол гласуваха допълнение на бюджета на община Ямбол за 2021 година за значими начинания.

Предвидените средства в бюджета на общината за възнаграждения и осигурителни вноски на общинските съветници за месец октомври в размер на 30 000 лв. да бъдат насочени за реализиране на идеята за създаване на паметник на Васил Левски.

Съветниците гласуваха да бъде проектирано и изградено ново кръстовище с кръгово движение на ул. „Димитър Благоев“, ул. „Ямболен“, ул. „Ормана“ и ул. „Пирин“ на стойност 10 000 лева, с което ще се осигури безконфликтно транспортно обслужване в района на сега съществуващото пътно кръстовище. По този начин ще се облекчи силно натоварената транспортна връзка на градската улична мрежа.

Във връзка с извънредната епидемична обстановка и увеличаване на броя на регистрираните случай на COVID-19 в страната, Общински съвет – Ямбол гласува закупуването на две термални металдетекторни рамки, които безконтактно ще измерват температурата както на служителите, така и на влизащите граждани в сградата на общината.

За нуждите на Дома за стари хора „Св. Архангел Михаил“ в Ямбол ще бъде закупен автомобил за извозване на потребителите на дома до личен лекар, зъболекар, транспортиране до болница.

Община Ямбол предвижда да бъде изградено велосипедно трасе с транспортна и туристическа насоченост от кръстовище „Трите вятъра“ до моста на „Златен рог“ с обща дължина около 1200 метра.

Велоалеята ще бъде разположена в съществуващи стоманобетонови канали за топлофикационни тръбопроводи.

С реализирането на проекта ще се осигури безпрепятствено придвижване и ще се извлече максимална ефективност от този най-екологичен начин за транспорт в полза на устойчивото градско развитие.

Проектното решение ще бъде съобразено със съществуващата ширина на стоманобетонно корито. Предвижда се намаляване на височината на южната стена до 1 метър. Прилежащият терен ще се шкарпира съобразно новото ниво на стената. За осигуряване на достъпна среда ще бъдат изградени рампи и стълби на характерни места. Рампите ще достигат до нивата на съществуващите пешеходни мостове. Предвижда се рехабилитация на компрометираните настилки. Всички пешеходни пресичания ще се проектират с понижени до нивото на настилката бордюри и поставяне на тактилни плочи в помощ на хорала с увредено зрение. Предвижда се и осветление с LED прожектори на част от алеята - в зоната между моста на кръстовище „Трите вятъра“ и пешеходен мост между комплекс „Златен рог“ и квартал „Каргон“. Отводняването ще бъде гравитачно с отводнителни ниши.

Велоалеята ще бъде част от цялостен проект за изграждане на велосипедно трасе от комплекс „Златен рог“ до района на местност Билянката, където се предвижда изграждането на мост за пешеходци и велосипедисти.

Общинските съветници гласуваха корекция на бюджета и за изграждане на централизирана поливна система на речното корито, захранвана с вода от бетоновото корито на Тунджа, с полуавтоматично поливане на затревения участък от пешеходния мост на ел. подстанция „Николай Лъсков" до разделителното съоръжение „Златен рог", който е с дължина около 2500 м. С реализирането на проекта ще се промени визията на р. Тунджа – това е бъдеща възможност за превръщането на зоната в линеен парк, който да се използва от жителите и гостите на града. Проектът ще бъде реализиран след получено разрешение за водоползване от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.

Община Ямбол е в процес на проектиране и изграждане на централизирана система за видеонаблюдение на територията на гр. Ямбол, която ще включва над 200 камери за видеонаблюдение. В ж.к. „Георги Бенковски“ бяха монтирани 50 камери, на ул. „Преслав“ - 17.

В дворовете на детски градини и училища поетапно се изграждат системи за видеонаблюдение. Необходимо е закупуването на LCD видеостена, предназначена за непрекъсната работа, която да бъде монтирана в обособено помещение за мониторинг в сградата на Община Ямбол, за да се наблюдава в реално време трафика от тези камери. Това ще е в помощ на Дирекция „Сигурност, превенция и опазване на обществения ред“ и ще е изключително полезно за работата на ОД на МВР - Ямбол по отношение на оперативно-издирвателните дейности и разкриването на престъпления.

Система за видеонаблюдение  ще бъде изградена и в компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци, намираща се в близост до село Хаджидимитрово.

Ямболските общински съветници гласуваха за доставка и монтаж на детски съоръжения за детски кът в местността Ормана, както и за изграждане на площадка за игра в двора на Детска ясла „Щурче“.

Общински съвет – Ямбол отдаде почит към известни спортисти, прославили града. Съветниците гласуваха залата за борба на първия етаж в спортен комплекс „Тунджа" да бъде наречена на името на з.т. м.с. Иван Караджов, а тази на втория етаж - на името на з.м.с. Иван Кръстев.

Спортното игрище на улица „Ормана“ в кв. „Индустриален“, състоящо се от зони за футбол, волейбол, баскетбол и тенис, ще бъде наречено „Юнак“, а плувният басейн в Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ -  „Златен рог“.


Още от категорията

ГЕРБ - Стара Загора е с нов областен координатор

Радостин Танев е новият областен координатор на ГЕРБ – Стара Загора. На поста досега беше Пламен Йорданов.   „Областната и общинските структури на партията винаги са били в много добра кондиция и един от основните ми ангажименти е да продължа..

публикувано на 25.01.22 в 16:26

Окръжната прокуратура в Сливен ще иска постоянен арест за стрелеца, наранил смъртоносно 26-годишен мъж

Съдът пусна под гаранция от 2000 лева 43-годишният собственик на оръжието, с което в събота в Сливен бе прострелян смъртоносно 26-годишен мъж от котленското село Мокрен.   В ареста, с мярка за задържане от 72 часа остава стрелецът – 37-годишен..

публикувано на 25.01.22 в 16:22

Сензорна зала и Стая за четене бяха официално открити в ОУ "Георги Райчев"

Нова модерна сензорна зала разработена по проект „Подкрепа за приобщаващото образование“ и Стая за четене по националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ бяха открити днес в Основно училище „Георги Райчев“ в Стара Загора...

публикувано на 25.01.22 в 16:08

Апелативният съд в Пловдив потвърди мярката на ученика, блъснал три жени в началото на октомври

Апелативният съд в Пловдив остави без уважение молбата на ученика Никола Михайлов от Стара Загора за промяна на мярката му за неотклонение, като  потвърди определението на Окръжен съд – Стара Загора за „домашен арест“ и електронно устройство за..

публикувано на 25.01.22 в 15:28

Розопроизводители алармират: Секторът е в критично състояние

Розопроизводството у нас се намира в критично състояние. За това алармира Петър Симеонов, който е зам.-председател на Асоциацията на розопроизводителите. Самият той притежава около 120 декара насаждения край Гурково и отчита, че през..

публикувано на 25.01.22 в 15:20

Промяна в разписанието на част от градския обществен транспорт от утре

Считано от 26 януари (сряда) се въвеждат временни промени в разписанията на автобусни линии №20 и 51 и тролейбусна линия №2, изпълнявани от „Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД. Те ще се движат с график за неучебни дни, съобщават от пресцентъра на..

публикувано на 25.01.22 в 14:57

Над 180 учители от района на Стара Загора кандидатстват за програма на "Заедно в час"

Увеличава се интересът към програмата „Нов път в преподаването" на организацията „Заедно в час“, като вече има над 4 хиляди кандидатствали за преподаватели за новия етап от нея, каза Петър Пройков, мениджър "Привличане на участници" в „Заедно в час“...

публикувано на 25.01.22 в 14:21
Душо Гавазов, кмет на община Мъглиж

През април се очаква да започне изграждане на пречиствателна станция на Мъглиж

Започна вторият етап от реконструкцията на уличен водопровод в с. Ягода и второстепенни клонове с обща приблизителна дължина – 4565 м.л. Стойността на  проект възлиза на 2 618 996 лв и включва подмяна на водопроводната мрежа, сградни отклонения и..

публикувано на 25.01.22 в 14:08

В областта работят 7 COVID зони

7 COVID зони функционират в област Стара Загора. Те са разкрити към  в лечебни заведения за извънболнична помощ. Четири са в Стара Загора (Медицински център „Проф. д-р Стоян Киркович“ ЕООД, Медицински център – Медицински комплекс „Берое“ ЕООД, ДКЦ I -..

публикувано на 25.01.22 в 13:33

„Музика без граници” представя концерта "Зимни разкази"

На  29 януари от 19 часа в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ ще бъде представен концертът „Зимни разкази“ от бутиковата серия „Музика без граници”. Сопраното Елена Мишинова и пианистът Мирослав Георгиев са избрали да срещнат..

публикувано на 25.01.22 в 11:16
Подкасти от БНР