Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Празнично музикално пътешествие от България на север представят в "Коледни истории за брас и глас"

5 тромбона и 5 гласа ви изпращат на коледно пътуване из най-красивите средновековни коледни песни на Севера и у нас. Пиесите са обединени в албума "Коледни истории за брас и глас" на Сдружение "Брас перспективи". Колекцията включва 3 български, 2 финландски, 2 нидерландски, датска и немска песни от XVI до XIX век.

Пътешествието тръгва от България през Германия, Нидерландия, Дания и Финландия и обратно у дома чрез традиционни старинни коледни песни в нови атрактивни аранжименти.

Музикалните превъплъщения на коледните песни са избрани внимателно и с много любов. Те са в изпълнение на петима от водещите тромбонисти класическа музика в страната ни: проф. Атанас Карафезлиев, Димитър Стоев, Кирил Михайлов, Петър Каракашев и Емил-Джордж Атанасов. В хармония със звука на тромбона - този толкова ефектен меден духов инструмент - в това нестандартно празнично пътешествие на север се включва единствената у нас акапелна група Спектрум - старозагорецът Даниел Николов-тенор, баритонът Янко Янков, бас и вокални перкусии Константин Бейков, Боряна Йорданова - сопран, Весела Морова - алт.

Аранжиментите на всички 9 песни в албума са дело на музикантите - певци и инструменталисти, участващи в записите: Константин Бейков, Даниел Николов (Спектрум) и Емил - Джордж Атанасов. Атрактивни са аранжиментите на O Tannenbaum, на първата от Пет коледни песни оп.1 на Ян Сибелиус, която се издава със специалното разрешение на наследниците на прочутия композитор, и елегантната вокална пиеса в 7/8, в която е трансформирана любимата на поколения българи “Зимна песничка” (“Над смълчаните полета”). Особено любима и много специална за замесените в проекта е датската песен Velkommen igen, Guds engle små (“Добре дошли отново, малки ангели Божии”), около която е имало прекрасни, символични и щастливи приключения и съвпадения, довели до началото на изключително партньорство с Посолството на Кралство Дания у нас.

Албумът е вече във всички музикални платформи, а от 1 декември ще бъде налична специалната лимитирана серия CD, която е само с благотворителни цели в подкрепа на талантливи ученици и студенти, избрали медните духови инструменти за своето образование и професионално развитие.

Проектът „Коледни истории за брас и глас“ се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ – програма „Публики“.

Още от категорията

Милен Алагенски

Откриват изложба на млади таланти в Стара Загора

Днес от 18.00 часа в старозагорската галерия „Байер" ще бъде открита двадесет и третата младежка художествена изложба. В нея ще бъдат включени 96 творби на 38 млади автори на възраст от 15 до 35 години. „Тази година преобладават живописните и графичните..

публикувано на 20.01.22 в 14:23

"Робинзон Крузо" е новото премиерно заглавие на старозагорската опера

Романът на Даниел Дефо "Приключенията на Робинзон Крузо" може да се счита за едно от най-известните творби в европейската литература.  На 22 януари /събота/ от 16:00 часа на сцената на  Държавна опера-Стара Загора ще се състои премиерата на мюзикъла за..

публикувано на 19.01.22 в 17:30

Художествената галерия в Нова Загора представя фотоизложба на Игнасио Визосо

Фотоизложбата на испанеца Игнасио Визосо се открива днес в Художествена галерия „Руси Карабиберов“ в Нова Загора. 33 творби показва фотографът и всички те ще останат във фонда на културната институция, сподели директорът на галерията Иван Стоянов...

публикувано на 18.01.22 в 09:24

Група Хоризонт изпратиха 2021г с концертен албум, а през тази година готвят нов студиен проект

Изпратихме 2021г, но за група Хоризонт тя беше специална с издаването на лимитиран концертен албум, а 2022г. започнаха със създаването на песни за нов студиен албум. "Липсата на срещите с публиката провокираха издаването на концертния албум. Той включва..

публикувано на 16.01.22 в 13:45
Недко Боянов

NFT – нов тласък за изкуството в дигиталния свят

Бизнесът с незамeними токени, или по-известен като NFT (Non-fungible token), набира огромна скорост през последните месеци. Технологията се базира на блокчейн мрежата на Еthereum, втората най-голяма криптовалута след Bitcoin.  Най-общо представлява..

публикувано на 14.01.22 в 09:15

Стартира проект "Интерактивен екскурзовод в музея на Яворов"

Клуб „Отворено общество“ в партньорство с Къща музей “Яворов“ стартират проект „Интерактивен екскурзовод в музея на Яворов“. Проектът цели да  създаде нов творчески продукт, модерен прочит на наследеното творчество и разбирането за значимостта на..

публикувано на 12.01.22 в 15:45

Спектакъл по Агата Кристи е първата премиера на театъра за новата година

На 11 януари на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора от 19 часа, ще се състои първата премиера за 2022 година. Спектакълът е „Трите изстрела“ от Агата Кристи, режисурата е дело на Невена Митева, сценографията и костюмите на Мария..

публикувано на 11.01.22 в 09:00
Кадър от видеото на следващата песен в

Още звездни изненади и филхармонични концерти в страната предвижда проектът „Пеещи артисти“

14 песни в изпълнение на различни български артисти бяха издадени за две години в рамките проекта „Пеещи артисти“. Златната колекция включи актьори, музикални артисти и изпълнители. Герасим Георгиев – Геро с Людмила Сланева-Локо, Симеон Владов,..

публикувано на 05.01.22 в 16:59

Желязната църква "Свети Стефан" - светиня на българския дух

Желязната църква е най-ценният паметник на българското културно-историческо наследство в съседна Турция.  Няма друга в света като църквата "Свети Стефан" в Истанбул, изградена изцяло от желязо. Шедьовърът, проектиран от арменския архитект Ховсеп..

публикувано на 04.01.22 в 10:37
Златка Ставрева

Златка Ставрева: Днес имаме нужда да отпием от мъдростта на фолклора ни

Вече 85 години народната музика оглася ефира на първата държавна извънстолична радиостанция - Радио Стара Загора . Фолклорната музика (традиционна и обработена) звучи още от зората на радиоизлъчването - чрез грамофонни плочи или "на живо" от студиото. И..

обновено на 31.12.21 в 16:26
Подкасти от БНР