Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

350 човека храни социалния патронаж в Стара Загора

Снимка: Кристина Русева

От 350 места в Домашния социален патронаж към Община Стара Загора 346 са заети. Още 34 потребители чакат да бъдат включени. Броят им в сравнение с миналата година е намалял. Но услугата остава търсена и трайна за хората в третата възраст, защото подпомага изключително ежедневието на възрастните хора. В условията на пандемия работата на социалния патронаж не е спряла нито за ден. Хранителен инструктор разработва месечното меню, на базата на което се разработва седмичното. Комисия, включваща този  хранителен инструктор, директора, един от готвачите и потребители предлага промени и одобрява окончателния вариант на седмичното меню. Потребителите могат да избират от 7 варианта във всеки работен ден. „Месечната такса за пълен брой доставки се движи между 40 и 46 лв.  Патронажът не е престанал да обслужва и поставени в изолация потребители. За тях доставките са в еднократни съдове. Стараем се да поддържаме както качеството на храната, така и достъпната цена на 1 обяд, доколкото ни позволяват условията“, съобщи директорът на социалния патронаж Гергана Тодорова. Основната част от хората, ползващи обяд от патронажната грижа са от Стара Загора, но има не малко жители и на някои от най-близките села до общинския център.

 За втора поредна година Домашният социален патронаж ще зарадва възрастните, които обслужва с коледна картичка и дарени хранителни продукти от учениците и родителите от СУ “Васил Левски“ в Стара Загора. Акцията е под надслов „Да стоплим самотен човек“, с която заедно с децата и добри хора от нашия град, с Областния информационен център и  Сладкотерия Богидея“ се надявам да направим Коледата по-топла и усмихната за самотните  хора в  Стара Загора“, допълни Гергана Тодорова.

Цялото интервю с Герегана Тодорова чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

Снимката е илюстративна

Българо-американска военна подготовка на полигон „Ново село“ до 30 юни

Съвместна българо-американска подготовка започна на Учебен полигон „Ново село", съобщиха от Министерство на отбраната. В тази връзка се извършва и предислокация на американски военнослужещи и екипировка към полигона. Съвместните учения ще продължат до 30..

публикувано на 19.01.22 в 09:13
Ямбол - Общинска администрация

В Ямбол откриват инсталация за обработка на биомаса

Инсталация за обработка и разграждане на зелена биомаса ще бъде открита днес, в близост до регионалното депо на Ямбол. Обектът се финансира по оперативна програма „Околна среда”, като инвестицията е за над 3 млн. и 600 000 лв. В..

публикувано на 19.01.22 в 08:59

Обществен дарителски фонд с инициативи за Стара Загора

Дарителската кампания за възстановяване на географската карта в двора на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ вече набра 5100 лв. от нужните 6000 лв. Това съобщи в предаването „Репортер“ Даниела Димова от Обществения дарителски фонд. Другата инициатива на Фонда..

публикувано на 19.01.22 в 08:48

Влиза в сила изискване за PCR тест на децата, пристигащи у нас от държави в "червената зона"

От 19 януари, сряда, децата от 12 до 18 г., които пристигат от държава в „червената зона“, се допускат на територията на България при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това трябва да е..

публикувано на 19.01.22 в 08:22

С пет пъти са скочили разходите на болницата в Ямбол

С близо пет пъти са нараснали разходите за природен газ, електроенергия и кислород на Многопрофилната болница "Св. Пантелеймон" в Ямбол . Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Панайот Диманов. В месеците между октомври и февруари..

публикувано на 19.01.22 в 08:10

Бум на заразени с коронавирус в Езиковата гимназия в Хасково

Само Езиковата гимназия в Хасково е преминала на обучение от разстояние в електронна среда. Там заради високата заболеваемост и многото заразени се появява и проблем с учителите по чуждите езици, съобщи началникът на РУО Хасково Веселина Павлитова. В..

публикувано на 19.01.22 в 08:10
Хасково

Хасково ще отбележи 144 години от Освобождението с камбанен звън от всички църкви в града

Точно в 12 часа днес камбаните на всички православни храмове в Хасково ще бият заедно , за да отбележат, идването на свободата в  града, както преди 144 години. Инициативата е на община Хасково и се реализира с подкрепата на Пловдивската митрополия...

публикувано на 19.01.22 в 06:50

11181 са новите случаи на коронавирус

За втори пореден ден у нас e регистриран рекорден брой новозаразени с коронавирус - 11 181, с 1 185 повече от понеделник. Расте и процентът на положителните проби - те са 24,3 на сто от направените близо 46 хиляди теста, показват актуализираните..

публикувано на 19.01.22 в 05:54
Радио Стара Загора - архив

7 деца се лекуват в ковид сектора на детската клиника към Университетска болница

В цялата страна се отчита увеличаване броя на децата, заразени с Ковид-19.     Седем малки пациенти с пневмонии вследствие на коронавирусна инфекция се лекуват в детската клиника към Университетската болница в Стара Загора. Нито едно от децата не е в..

публикувано на 18.01.22 в 18:51
Община Сливен

В Сливенско затягат контрола по спазване на противоепидемичните мерки

47 акта за нарушаване на противоепидемичните мерки бяха съставени през изминалата седмица при над 250 самостоятелните и съвместни проверки на органите, ангажирани с контрола в област Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната управа. Два от актовете..

публикувано на 18.01.22 в 17:07
Подкасти от БНР