Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите "Добрият самарянин" ще бъдат връчени за 11- ти път

Снимка: интернет

Тази година конкурсът „Добрият самарянин“ за добротворство на Сдружение „Самаряни“ ще се излъчи на живо по Телевизия „Стара Загора“ на живо на 14-ти декември. Причината е пандемичната ситуация в която се намираме втора година. Историите, които ще бъдат включени в конкурса и измежду тях ще бъдат определени носителяте на Отличието на общносттаъ и на Голямата награда – статуетката на скулптура Иван Костов, ще бъде определен от Обществения инициативен комитет.

 Годишните награди "Добрият самарянин" бяха учредени през 2011 г.  от Сдружение "Самаряни" в Стара Зажгора. Идеята за ежегодния конкурс е да открива и да прави достояние на обществеността добри дела и жестове на подкрепа на човек или група от хора, изпаднали в тежка житейска ситуация, които заслужават обществено признание и благодарност.. Наградата е статуетка, изработена от старозагорския художник Иван Костов, пластично произведение на изкуството, което може да бъде притежание само на човек или група от хора, истински заслуожили титлата "Добрият Самарянин", казва Мария Данева от Сдружение "Самаряни".

   Инициативата бързо получи широка подкрепа от общините в старозагорска област, неправителствени организаци, образователни и културни институции, представители на местния бизнес и медиите. 15 равноправни партньори участват в Обществения инициативен комитет, който определя големия носител на статуетката, а хората избират носителя на Отличието на общността.

 В десетгодишната  история на инициативата,  досега са получени 86 инидивидуални и групови предложения. Избрани са 10 носители на голямата награда и 14 са отличените от общността. Връчени са и 2 извънредни награди - една за изкрючителен принос и една за геройство без граници /посмъртно/. "Изработено е и юбилейно издание на статуетката "Добрият самарянин"  с позлатени криле. Голямата певица Ваня Костова подари спациална песен, посветена на добротовроцтие "Песен за добрите самаряни", издадена е пощенска марка "Добрият самарянин", брандирана е и специална пощенска кутия. Роди се и идеята за изграждането на монумент "Добрият самарянин", за койтно има и предварителен проект.", с гордост припомня Мария Данева. 

  В книгата на доброто са записани имената на носителите на годишната награда "Добрият самарянин" - Стефан Стойчев, спасителят от автомагистрала "Тракия", известната ни тенисстка Манела Малеева и д-р Бруно Франиер - багодетелите, които подкрепятдеца с ортопедичнви проблеми в затруднено положение. Мария Попова, превърнала се в майка за момоче от институция, Милен Минков,  спасил давещ се в бесните води на Ахтополския залив, Красимир Иванов, спасил живота на  възрастен мъж, Мария Жекова, дарила имот в полза на талантливи деца, Таня Славова, превърнала се в ангел-спасител за младо момиче. Както и Петко Димов, който не се поколеба да се хвърли в езерото "Загорка" за да извади давещо се 5-годишно дете, Теодор Тодоров, който спаси млад мъж след автомобилен инцидент и появата на смъртоносна волтова дъга и д-р Лилия Пекова - обединяващ образ на медицинската общност, посветила се на борбата с КОВИД. За изключителен принос са отличени Джонатан и Даниела Августин за подкрепата им към бездомни деца и родителите им и за подкрепата им за самарянството в региона. За геройството без граници - посмъртно на Пламен Петков, който спаси 5 годишно момиченце, но загуби живота си в ледените води на плажа на Западен Уитеринг в Англия.

Цялото интервю с Мария Данева от Сдружение "Самаряни" чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радио Стара Загора събира таланти за XXV фолклорен конкурс "Славейче"

Радио Стара Загора организира 25-то издание на национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче“. Конкурсът ще се проведе на 12 и 13 октомври в сградата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ на бул, „Руски“..

публикувано на 11.10.24 в 17:00

Експерти ще дискутират как регионалната икономика ще се справи с енергийната трансформация

„Разговори за енергийната трансформация“ е темата на събитие, насрочено за 15 октомври 2024 г., вторник, в Стара Загора. Началото е от 15.30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Организатори са посолството на Федерална република Германия в..

публикувано на 11.10.24 в 16:44
Д-р Руско Петров и Борис Каменов Гецов

Д-р Руско Петров отличен с награда за всеотдайната си работа в Спасителен център за диви животни на “Зелени Балкани”

Гл. ас. д-р Руско Петров от Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет беше отличен в Годишните награди за биоразнообразие и климат 2024 на Българска Фондация Биоразнообразие . Д-р Петров получи "Наградата на публиката" за..

публикувано на 11.10.24 в 16:37

Връчиха сертификат за приоритетен инвеститор на проекта за завод за соларни панели край Стара Загора

Министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов връчи сертификат за приоритетен инвестиционен проект „Завод за производство на соларни панели и клетки“ на „Смарт Солар Технолоджис“ АД, информират от пресцентъра на министерството...

публикувано на 11.10.24 в 16:21

Зам.-кметът Надежда Чакърова откри техническа академия за успешни бизнес практики за ученици

Техническата академия за успешни бизнес практики за ученици в Стара Загора откри днес зам.-кметът по образование и младежки дейности Надежда Чакърова. Образователната инициатива е насочена към ученици от 10 и 11 клас, които се интересуват от IT и..

публикувано на 11.10.24 в 16:05

Нова Загора събира любители на кръшните хора на фестивала „Фолклорна омая“

За втора поредна година любителите на кръшните български хора се събират в Нова Загора за колоритния фестивал „Фолклорна омая“. Той ще се проведе в съботния ден, като началото му ще бъде поставено от 10:00 часа в Градски парк. Събитието е част..

публикувано на 11.10.24 в 16:00

Скринингова кампания за рак на маточната шийка провежда Диагностично-консултативен център-1 в Ямбол

До края на годината в Диагностично консултативен център-1 в Ямбол ще се провежда безплатна скринингова кампания за рак на маточната шийка. Ще се извършват гинекологични прегледи за ранно откриване на заболяването, в т.ч. вземане на цитонамазка, на жени..

публикувано на 11.10.24 в 15:57

Автобус помете каруца в Сливен

И петъчния ден не мина без жертва на войната на пътя. Мъж на 64 години е загина тази сутрин около 7.00 часа при тежко пътно произшествие между сливенските села Малко Чочовени и Гавраилово. Автобус на градския транспорт удари каруца, следствие на..

публикувано на 11.10.24 в 15:23

Митничари на Капитан Андреево хванаха турски гражданин с 13 кг кокаин в гащите

Митническите служители откриха 13,028 кг кокаин, укрит по тялото на мъж, който пътувал като втори шофьор на товарен автомобил, излизащ от страната през митнически пункт Капитан Андреево. Случаят е от 9 октомври, когато на МП „Капитан Андреево“ пристига..

публикувано на 11.10.24 в 15:09

Входът на Свиленград има ново художествено оформено пространство

Свиленград посреща влизащите откъм автомагистрала „Марица” с нова визия. Кръговото кръстовище на входа на града, обособено при пресичането на ул. „Сан Стефано” и ул. ”Д-р Страшимир Дочков”, е с благоустроена зелена площ и художествено оформено..

публикувано на 11.10.24 в 13:15