Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Музикална радиопамет

Златка Ставрева: Днес имаме нужда да отпием от мъдростта на фолклора ни

Отбелязваме 30 години от първите звукозаписи на певицата в Радио Стара Загора

| обновено на 31.12.21 в 16:26
5
Златка Ставрева
Снимка: Личен архив

Вече 85 години народната музика оглася ефира на първата държавна извънстолична радиостанция - Радио Стара Загора. Фолклорната музика (традиционна и обработена) звучи още от зората на радиоизлъчването - чрез грамофонни плочи или "на живо" от студиото. И въпреки превратностите на времето Радио Стара Загора е сред най-продуктивните информационни и културни институции с грижа за музикалната памет. Няколкостотин са изпълнителите, застанали пред микрофона на медията, стотици хиляди са звукозаписите в музикалния фонд.

Странджанската певица Златка Ставрева осъществява първите си записи в Радио Стара Загора през 1991 г. За този вълнуващ момент, 30 години по-късно, певицата разказа в предаването "Песен слънце буди": "Радио Стара Загора е моето любимо радио, защото тук направих най-много записи с оркестър "Загоре" под диригентството на маестро Димитър Колев, дългогодишния главен диригент на ансамбъл "Загоре". Тези записи се направиха преди 30 години в това прекрасно радио и с този невероятен оркестър от изключителни професионалисти. Творчеството е най-доброто средство за пълноценно общуване и аз с удоволствие идвам в Радио Стара Загора".

Златка Ставрева отбеляза любопитен факт - старозагорските записи се издават на дългосвиреща грамофонна плоча от Ташкентския завод за грамофонни плочи в Узбекистан (Ташкентский завод грампластинок им. М. Т. Ташмухамедова) в тираж 15 000 броя. Текстът на обложката е на български език и в него се подчертава: Записите са осъществени през месец март 1991 г. в Радио Стара Загора (Всесоюзная студиа грамзаписи. Запись Радио г. Стара Загора, 1991 г.).

Плочата на Златка Ставрева, издадена в Узбекистан.

"Медната плоча е направена в Москва от фирма "Мелодия", а тиражът - в Ташкентския завод в Узбекистан. Тогава от "Балкантон" искаха много средства, за да издадат плочата и мои приятели от Русия казаха, че ще се издаде там. Няколко пъти съм пътувала за Узбекистан и Москва и съм безкрайно признателна, че се издаде тази плоча", допълва Златка Ставрева.

Винилът "Мале ле, греховнице ле" носи заглавието на една от 12-те странджански песни, включени в албума. Аранжиментите са дело на Димитър Колев и Константин Филипов, водещ на предаването "Да посвирим, да попеем" по Радио Стара Загора в периода 1987 - 1994 г. Съпроводът на песните е съставен от два типа оркестри (от народни и класически инструменти) - оркестър "Загоре" с диригент Димитър Колев и оркестър "Детелини" с ръководител Тодор Здравков.

Детска фолклорна формация - Китен

"Бялата лястовица на Странджа", както наричат Златка Ставрева, активно се занимава с педагогическа и организаторска дейност. Обучава млади таланти в Китен, Царево и други селища из Странджа и Черноморието, а най-добрите от тях участват в радиоконкурса "Славейче" на Радио Стара Загора.

В навечерието на коледните и новогодишните празници Златка Ставрева се обърна към слушателите на любимото Радио Стара Загора: "Днес, повече от всякога, имаме нужда да отпием от мъдростта на фолклора ни. Да си припомним българските корени, да се изпълним с вяра и надежда за здраве и щастлив живот". 

Интервюто със Златка Ставрева и песни от грамофонната й плоча можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

"Полетът на къртицата" - огледало на нашите страхове

„Полетът на Къртицата“ е обяснение в любов към страховете, които си създаваме. Отглеждаме ги като малки деца, храним ги с душите си, с мечтите си, с копнежите си. Докато не пораснат и не ни погълнат. Историята е автобиографична в голяма степен,..

публикувано на 19.05.22 в 09:05

Първа съвместна изложба на сливенските художници след пандемията

Представителството на художниците от СБХ Сливен и Дружеството на художниците в града направиха първата си изложба в галерия „Май", след близо две години прекъсване, заради пандемията. Общо 25 творби на различни автори и стил са изложени в галерията. При..

публикувано на 18.05.22 в 18:57

Веселин Плачков: В казанлъшкия театър ще надграждам постигнатото

В Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ Казанлък ще надграждам постигнатото, увери временно изпълняващият длъжността „Директор“ актьорът Веселин Плачков. Първото, което ще предприеме е да работи по повишаване на доходите на трупата и техническия..

публикувано на 18.05.22 в 16:00

Старозагорецът Владимир Владимиров с покана за концерт

Днес от 17.00 часа в залата на пловдивската музикална академия старозагорецът доц. д-р Владимир Владимров ще представи солов концерт с Академичния народен оркестър "Когато диригентът вземе инструмента". Концертът е част от юбилейния цикъл, с който катедра..

публикувано на 18.05.22 в 12:45

ХГ “Петко Чурчулиев“ отбелязва 60 години със знакова за Димитровград и Хасково изложба

ХГ “Петко Чурчулиев“ отбелязва 60 години юбилей със знакова за Димитровград и Хасково изложба. Димитровградската художествена галерия “Петко Чурчулиев“ навършва 60 години.  През тези години тя се е наложила като културен и духовен център..

публикувано на 17.05.22 в 07:30

С двойна премиера Живка Барова представя стихосбирките си

Живка Барова е родена под знака на благородната зодия "Лъв" . Лъвица е по темперамент и сила на оцеляване. Завършила е руска филология и история. Животът й преминава през различни сфера на образованието и журналистиката. Била е учител, главен експерт към..

публикувано на 15.05.22 в 14:51

Силвия Томова е сред носителите на "Златно перо" за 2022 г.

Силвия Томова, художествен ръководител на Балета на Държавна опера-Стара Загора, е сред носителителите на "Златно перо" за 2022 г. Връчването на отличията "Златно перо", които "Кантус Фирмус" и галерия "Макта" в партньорство с Classic FM радио..

публикувано на 14.05.22 в 11:34
Къща Музей „Гео Милев“, Стара Загора

Александър Хаджихристов представя в Стара Загора „Мечтания, заключени в сянката на спомените“

Поетът Александър Хаджихристов – син ще представи в Стара Загора стихосбирката си „Мечтания, заключени в сянката на спомените“. Литературното събитие започва в 17 часа в къща-музей „Гео Милев“.  Пред Радио Стара Загора Хаджихристов..

публикувано на 13.05.22 в 16:00

Белослава ще бъде гост на Европейската нощ на музеите в Казанлък

Европейската нощ на музеите ще представи тази събота на казанлъчани и гостите на града богата и разнообразна програма. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора директорът на Художествената галерия в Казанлък Пламен Петров. Акцент в програмата..

публикувано на 13.05.22 в 12:24

Приказни герои ще търсят златното ключе в Мъглиж

  Няма дете, което да не обича да чете или да слуша приказки. За учениците от 1-ви до 4-ти клас в община Мъглиж, днешният 13-ти май ще бъде истински приказен празник! На сцената на НЧ „ Пробуда 1869“ ще оживеят любими приказки и обичани приказни герои..

публикувано на 13.05.22 в 09:10