Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Програма за Яворови дни 2022

Къщата музей "Пейо Яворов" в Чирпан
Снимка: Къщата музей "Пейо Яворов" в Чирпан

На 13 януари, рождения ден на гения на българската лирика, всяка година Община Чирпан, Къща-музей „Пейо К. Яворов“ и Фондация „Яворов“ организират Яворови януарски дни. Празниците, които за първи път се провеждат през 1968 година по идея на поета Димитър Данаилов и тогавашния министър на културата Павел Матев, имат амбицията да съхранят невероятния дух, идеал и да популяризират  живота и творчеството на  големия български поет – Пейо Крачолов Яворов, превърнал се като олтар за чирпанлии. Тази година организаторите редуцираха културните прояви, заради поредната ковид вълна. Това съобщават от пресцентъра на община Чирпан.

Програмата включва:

  17:00  Изпълнение на стихотворението  „Две души“ от Спас Ангелов СУ „Пейо Яворов“

Запалване на Яворовия огън в Къща-музей „Пейо К. Яворов“

  17:15  Пренасяне на огъня в парк „Яворов“ до паметника на поета от изявени чирпански гимназисти

  17:30  Кметът Ивайло Крачолов ще открие  петдесет и четвъртите Яворови дни

  Слово, посветено на Яворов, ще произнесе поетът и издателят Трифон Митев – член на Фондация „Яворов“

Рецитал по стихове на Яворов - актьорът Ивелин Керанов

За откриването на празника организаторите очакват да пристигне министърът на културата Атанас Атанасов. Жителите и гостите на община Чирпан могат да разгледат  откритата експозиция на площад „Съединение“  „Яворов и Македония“, дело на Община Чирпан, Фондация „Яворов“ и „Бъдещност“ АД

Във фейсбук на страницата на  Къща-музей „Яворов“ директорът Златина Колева обяви резултатите от  националния литературен конкурс “И ти си в мене – ти, родино моя”. В него участваха 200 деца от страната. Председател на журито бе Трифон Митев. Още един национален конкурс пази паметта на Яворов “Недорисуван свят”, който е в памет и на неговата прапраплеменница Василия Стоилова. В него се включиха 85 деца от България. Председател на журито бе  художникът Петър Петров. Наградите на отличените деца и ученици от страната ще бъдат изпратени по куриер.Най-добрите творби от конкурса са подредени  в изложба в Къща-музей „Яворов“ до  13 февруари.


Още от категорията

Културен афиш на община Стара Загора 17-23 януари

18  януари, /вторник/ МЕНАР Филм Фест Стара Загора „Пътищата на Пилигрима“-  /Испания, 2020, 90 минути, документален филм/ 18.30 ч., РБ „Захарий Княжески“ „Трите изстрела“ по Агата Кристи Режисьор..

публикувано на 14.01.22 в 16:02

Културен календар на Община Ямбол

17 януари, понеделник Тържественото честване на 144-та годишнина от Освобождението на Ямбол от османско владичество ПРОГРАМА Тържествена церемония Слово на кмета на Община Ямбол Благодарствен..

публикувано на 14.01.22 в 15:47

Центърът за услуги на Община Ямбол ще работи до 10:00 часа на 31 декември

Центърът за услуги и информация на Oбщина Ямбол ще работи с намалено работно време на 31 декември 2021 година, информират от общинския пресцентър.  Във връзка с годишното приключване, гражданите ще могат да се възползват от услугите до 10:00 часа. 

публикувано на 30.12.21 в 10:12

Културен календар на Община Ямбол

Културен календар на Община Ямбол 20 декември – 31 декември 2021 година 22 декември, сряда Конкурс за рисунка на тема „Коледа в моя град“ - награждаване Място: Младежки културен център „Георги Братанов“ – Ямбол..

публикувано на 17.12.21 в 11:57

Изложба показва българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО

"Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО" е мотото на изложба, която се открива утре в Казанлък, информират от  Художествената галерия в града. Събитието се организира от екип на Държавния културен институт към министъра на външните работи, община..

публикувано на 14.12.21 в 08:48

Стара Загора ще участва в Европейската нощ на театрите

Старозагорският Драматичен театър „Гео Милев“ ще се включи в деветото издание на Европейската инициатива Нощ на театрите. Тя ще се проведе тази събота (20 ноември). Старозагорци и гостите на града ще могат да се насладят на постановката „Мерак“ по..

публикувано на 17.11.21 в 11:34

Седмичен културен календар на община Ямбол

Седмичен културен календар на община Ямбол 15 – 21 ноември 2021 година 17 ноември, сряда „Министрите идат“ по Чудомир – представление на Драматичен театър „Невена Коканова“ – Ямбол Спектакъл на Пламен..

публикувано на 13.11.21 в 11:44
Регионална библиотека, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора 15-21 ноември

Културен афиш 15-21 ноември 16  ноември, / вторник/ Балет без граници – триптих от съвременни творби PICTURE PERFECT/Съвършената картина Хореография, музика, костюми  Калоян Бояджиев ОДА Хореография,..

публикувано на 13.11.21 в 11:43

ДИПКУ към Тракийски университет отново подкрепя учителите с безплатен уебинар

Департаментът за информация и повишаване на квалификацията на учители  при Тракийски университет - Стара Загора (ДИПКУ) организира поредния от серията безплатни онлайн семинари, предназначени за педагогически специалисти, преподаватели и хора,..

публикувано на 27.10.21 в 11:07

Държавна опера-Стара Загора се включва в кампанията в подкрепа на Онкологичния център

Държавна опера-Стара Загора се включва в кампанията „ Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора“, инициирана от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.  Средства, събрани от премиерния спектакъл на..

публикувано на 27.10.21 в 10:05
Подкасти от БНР