Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски таланти търсят в национален конкурс НУМСИ „Христина Морфова“

Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ - Стара Загора в партньорство  с Кметство Шипка организират Първи национален конкурс за детско творчество „С България в сърцето“. Материалите за конкурса се изпращат  по интернет с краен срок 15-ти февруари 2022 г., а отличените участници ще бъдат наградени на тържествен концерт по повод Националния празник на България 3-ти март, който традиционно се провежда в гр. Шипка.
Конкурсът има две основни цели: Да разпали родолюбиви чувства у българските деца, гордост и преклонение пред  славната българска история,великолепието на  българската  природа, уникалността на  българския фолклор и народните ни танци, и богатото българско литературно наследство. Откриване, изява и популяризиране на талантливи деца, с оглед тяхната ранна професионална ориентация в сферата на изкуствата, разясни за Радио Стара Загора Надя Тончева - преподавател по поп и джаз пеене в НУМСИ „Христина Морфова“. 
В конкурса могат да се включат деца и ученици на възраст от 4 до 13 г. от училища, детски градини, детски музикални школи, детски комплекси, центрове за работа с деца, частни школи и др. Участниците в  конкурса се състезават в три категории: индивидуални изпълнители; дуа и триа; вокални, вокално-инструментални, танцови или актьорски  групи.
Всяка една категория има две възрастови групи: първа възрастова група – от 4 до 8 год.; втора възрастова група – от 9 до 13 год.
Желаещите да се включат в конкурса „С България в сърцето“ могат да изпращат своите материали на  родолюбива тематика  в следните раздели: като изпълнение на песен (поп  песен - авторска или кавър версия, като фолклорни песни), като изпълнение на стихотворение, басня, комедийна сценка или разказ от български автор; като фолклорен  танц. 
Всеки участник, дует, трио или група се представя с програма с обща дължина до 5 минути, уточни Надя Тончева.
Крайният срок за изпращане на всички материали е 15-ти февруари 2022  год.  Жури от преподаватели в  НУМСИ „ Христина Морфова“  ще отличи най- добре представилите се участници в отделните раздели.
Отличените  деца получават диплом и медал, а за групите диплом и плакет  за първо, второ и трето място, съответно за всяка възрастова група, всяка категория и всеки раздел.  Участниците ще получат и допълнителни предметни награди и диплянка с фотоси на всички наградени творби в конкурса. Наградите ще бъдат връчени на тържествен концерт в деня на Националния празник З-ти март, който традиционно се провежда в град Шипка, до храм паметник „ Рождество Христово“ - паметника на Опълченците.
Творбите трябва се изпращат на електронен адрес: nadyaton61@gmail.com.
Цялото интервю - в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

С още ден се удължава ремонтът на възлово кръстовище в Стара Загора

Община Стара Загора съобщава, че във връзка с извършването на строително-ремонтни дейности на кръстовището на бул. „Цар Симеон Велики" и ул. „Св. Отец Паисий", се удължава с един ден срокът на затваряне на кръстовището до  16.07.2024 г ...

публикувано на 11.07.24 в 16:37

Община Ямбол разкрива пункт за минерална вода, заради горещото време

Община Ямбол ще предостави на своите граждани минерална вода в петък, 12 юли, поради обявения от Националния институт по метеорология и хидрология предупредителен жълт код за високи температури. Ще бъде обособен временен пункт пред централния..

публикувано на 11.07.24 в 16:35

Университетски симулационен център ще бъде изграден в Тракийски университет – Стара Загора

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков и главният мениджър и директор на Ветеринарния симулационанен център д-р Здравко Тодоров посетиха Бернския интердисциплинарен ветеринарен симулационен център към университета в Берн, Швейцария. Те бяха..

публикувано на 11.07.24 в 16:30

Започва ремонт на втората база за въздушните линейки край Сливен

Започва ремонта на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух - "Bulgaria Heli Med Service" (HEMS) на летище „Бършен" край Сливен. Днес служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков обяви началото на ремонта...

публикувано на 11.07.24 в 16:23

Областният съвет на ДПС в Кърджали подкрепи Доган, в Хасково още нямат позиция

Общинската структура на ДПС в хасковските Минерални бани излезе с призив към областния съвет на партията да подкрепят Ахмед Доган. До момента няма отговор от областното ръководство, информира кореспондентът ни Христо Христов. Мехмед Атаман, който е..

публикувано на 11.07.24 в 16:14
Христо Панчугов

Разпадът в ДПС не крие опасност за етническия мир в страната

Няма опасност за етническия мир в страната, коментира по Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов, след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган призова за оставките на председателя на движението Делян Пеевски и четирима негови заместници...

публикувано на 11.07.24 в 15:46

Масово съхнене застрашава боровите гори в Старозагорско и Хасковско

Масово съхнене застрашава боровите гори в Югоизточното държавно предприятие- Сливен. Това обяви на форум в Стара Загора посветен на този проблем инж. Димчо Радев, директор на горското предприятие. Причината са климатичните промени и развитието на..

публикувано на 11.07.24 в 13:56

Димитър Николов напусна парламентарната група на ДПС

Димитър Николов е поддал заявление за напускане на парламентарната група на ДПС, съобщи председателстващият заседанието на парламента Росица Кирова, предава БТА. Димитър Николов е народен представител от ямболския регион.  По-рано днес заявление за..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

Мъж е подпалил по невнимание вилата си, приготвяйки зимнина с открит огън

Небрежност при боравене с открит огън е причината за възникване на пожар във вила в местността „Моллова гора“ край град Сливен.  Сигналът е получен в 13,26 часа на 10 юли. В гасенето са се включили 2 екипа на пожарната.  Пострадали няма. Унищожени са..

публикувано на 11.07.24 в 11:38

Двойно повече пожари в Старозагорско в сравнение с миналия юли

Почти двойно повече пожари за първите 10 дни на юли отчитат от пожарната в Стара Загора в сравнение със същия период на миналата година.  От началото на месеца екипите на регионалната дирекция са реагирали на 172 произшествия срещу 95 за 2023 година,..

публикувано на 11.07.24 в 11:31