Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стрелча предлага няколко вида туризъм на достъпни цени

Снимка: интернет

В Стрелча за развитието на туризма залагат на минералната вода, чистия въздух, красивата природа на Средна гора и на богатото историческо наследство. Китното градче, намиращо се на двадесетина километра от Копривщица  в Същинска Средна гора, отдавна е известно с героичното си участие в Априлското въстание - той е първото опожарено селище в огъня на борбата за свобода през славната 1876 г., и с лечебните си минерални извори. Историята на селището е далеч във времето назад - още през 5-тото хилядолетие преди Христа.

    Днес ще Ви разкажат в историческия музей и  ще Ви упътят  в Туристическия информационен  център  към трите тракийски светилища Скумсалек, Кулата и Качулата, които се намират в посока към Копривщица. Пътят до там е лек и приятен. Недалеч от града е и известната Жаба могила. Огромната по размерите си Тракийска гробница - висока е 20 м. и широка  80-90 м, е наречена така, защото при откриването й през 1976 г. от големия археолог д-р Георги Китов в рововете около нея е имало жаби. Голяма част от намерените при проучването й находки са в местния исторически музей, други се съхраняват в София, но в музея могат да се видят техни фотоси.

"Най-голямото богатство на Стрелча са минералните води, които съдържат радон и флуор. Лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдовата и периферната нервна система, бъбречни, гинекологични и кожни заболявания" разказва Станислава Станева, секретар на община Стрелча. Специалистите сравняват качествата на  минералните води в този  край с водите на Карлови Вари. Двата минерални извора са с температура около 30 градуса, а третият е още по-горещ - 50 градуса. Местните хора наричат най-известния от тях "Лудото банче", заради доказания му ефект при нервни болести..

 Градчето има тих приятен център, два парка. А за хората интересуващи се от историята на този край, интерес будят паметниците на Васил Левски, Панайот Волов, бюста на Христо Ботев и паметника на светите братя Кирил и Методий, дело на известния  пазарджишки скулптор Спас Киричев." От 2011 г.   в парка пред общината се издига паметник на създателя на българската държава кан Аспарух, подарен на  стрелчани от монголската държава", казва с гордост Станислава Станева.

 Запазена и възстановена е къщата на Георги Найденов, участник в партизанското движение и виден общественик, дал много за развитието на града през 70-те и 80-те години на 20-ти век. Той е с основен принос за пристигането и производството на напитката с марката "Кока-кола" у нас, продължава разходката ни из Стрелча  Станислава Станева. В парка по левия бряг на р. Стрелчанска Луда Яна общината е направила минипарк на миниатюрите. Тук могат да се видят точни копия на някои от най-известните исторически паметници у нас -  Мадарския конник,  Асеновата крепост, Боянската църква, Дяволския мост..

 За любителите на пешеходния туризъм има направени няколко туристически пътеки, а  последните година-две общината е изградила и 7 велотуристически  маршрута. ..

 Многобройните къщи за гости в градчето предлагат много добри хотелски  условия, с вкусни ястия от българската кухня и местни специалитети, вежливо обслужване. Почти всички имат свой минерален басейн. Цените при това са много достъпни. "Привлечени от природните красоти, историческите забележителности и качествените туристически услуги на ниски цени - хората се връщат отново в нашия град", завършва Станислава Станева.

Още от категорията

Увеличават помощта за ин витро в Стара Загора

Община Стара Загора ще подпомогне с 3 хиляди лева всяка двойка с репродуктивни проблеми. До сега сумата беше 2 хиляди лева, но от тази година се увеличава с 50 %. Това съобщи в здравното предаване "Часът на Хипократ" общинският съветник от Комисията..

публикувано на 14.05.22 в 13:29

Пандемията заостри вниманието към грижата за здравето и начина на живот

Пролетта е чудесно време за рестарт, физическо и духовно пречистване и обновление на старите мисли и навици . Време ли е или пък закъсняваме за детокс на организма и промяна през новия сезон? След Великден и Гергьовден много хора вече си дават..

публикувано на 08.05.22 в 10:00

53-има студенти по медицина държавна поръчка

53-има ще са първокурсниците държавна поръчка по специалност „Хуманна медицина“ в Медицинския факултет на Тракийския университет през новата учебна година.  Броят им бележи лек ръст, тъй като през миналата есен бяха приети 47 нови студенти държавна..

публикувано на 07.05.22 в 13:08

Причинителят на мистериозния хепатит остава неизвестен

Хепатит с неизяснен произход, който засяга деца, регистрират здравните власти в чужбина. Между случаите няма пряка епидемична връзка, няма и епидемичен взрив, каза за Радио Стара Загора д-р Генка Пейчева, председател на Регионалната колегия на..

публикувано на 05.05.22 в 11:16

7 % от хората страдат от депресия

Всички се чувстваме с понижена енергия, разстроени или демотивирани от време на време. Депресията е повече от това просто да изпитваме тъга. Депресивното разстройство влияе върху поведението, мислите и чувствата. Признаците и симптомите могат..

публикувано на 30.04.22 в 12:34

Двигателната активност се възпитава

Двигателната активност се възпитава и примерът на родителите е много важен за изграждането на добри навици. Движението и спортът са изключително полезни особено през пролетта. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 23.04.22 в 12:43

Ръст на ражданията в УМБАЛ „Киркович“

По време на пандемията през последните две години в УМБАЛ „Киркович“ отчитат ръст на новородените с близо 2 процента. През 2021 година в АГ отделението на Университетската болница в Стара Загора са поели първата си глътка въздух 1380 бебета...

публикувано на 16.04.22 в 13:05

Д-р Теодора Райкова: Най-важното за един стоматолог е да спечели доверието на пациента

Най-важното за един стоматолог е да спечели доверието на пациента. Комуникацията с хората е най-важна. Това заяви на днешния професионален празник на българските стоматолози лекарят по дентална медицина д-р Теодора Райкова.   „ Да дойдеш на..

публикувано на 11.04.22 в 17:13

Няма ясна концепция за реформа при GP-тата

Няма точна концепция за промяна в първичната доболнична медицинска помощ, чийто изпълнители сме общопрактикуващите лекари. Това заяви в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ д-р Вилиан Кънин. Той направи своя коментар по..

публикувано на 09.04.22 в 12:37

10 % са със затлъстяване

10 % от хората в света са с наднормено тегло или със затлъстяване. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ ендокринологът д-р Грета Вълканова. Тя уточни, че мъжете и жените със затлъстяване имат огромен..

публикувано на 02.04.22 в 12:00