Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Шейново оргаринизират Национален конкурс за кукерска маска

Снимка: БНР

Народно читалище „Освобождение 1884 г.“  в с. Шейново организира Национален конкурс за кукерска маска „Да победим злото чрез  добро!“.  Конкурсът е част от традиционния кукерски фестивал, който организира читалището в края на март от няколко години и цели да популяризира кукерските традиции като част от българските народни обичаи, да покаже разнообразието на кукерските маски в различните етнографски области в страната. И да създаде условия за приятни занимания на децата в условията на пандемия. Право на участие в него имат  деца и подрастващи от 6 до 18 години, съобщи Росица Зланкова, секретар на читалището.

  Материалите от които трябва да са изработени маските са най-разнообразни – вълна,  текстил, кожа, дърво, прежда, пера, зърна и др. Маските ще се състезават в два раздела – човешки и зооморфни и ще се приемат на адреса на читалището с. Шейново, НЧ „Освобождение“, ул. „Опълчанска“ № 22 до 25-ти април. Всяка маска трябва да бъде придружена с  трите имена на участника, населеното място и учебното заведение, електронен адрес и телефон за връзка.

Победителите ще бъдат обявени на 27-ми април от 6-членно жури. Победителите в двата раздела ще бъдат отличени с предметни награди  и грамоти за всички участници, допълни Росица Зланкова. Конкурсът се осъществява с финансовата подкрепа от Национален фонд „Култура“.

Първите сведения за провеждането на кукерските събирания и ходения по къщите да гонят злите сили и да възвестяват раждането на новия живот и благополучието в природата и по къщята, датират в писмени източници от 1890 г., разказва Росица Зланкова. Кукерските дрехи имаски са запазили характерността си до днес с облите лопки. Броят на лопките е зависел от възрастта и ръста на кукера. В началото кукери са били само мъжете и то предимно ергените. В последните години се включват и млади момичета. Днес кукерската група на с. Шейново се състои от 35 млади хора, между тях има и момчета и момичета на различна възраст. Най-малките са на 4-5 годинки, обобщава читалищния секретар.

В звуковия файл чуйте разказа на секретаря на читалище „Освобождение“ в Шейново за кукерските традиции в този край и повече за конкурса за кукерски маски. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доброволци, земеделци и пожарникари спасиха село Малко Шарково от пламъците

Пожар избухна в съседното на с. Воден населено място - Малко Шарково. Сигналът за първоначалното задимяване в района е подаден в 13.30 часа следобед . Вятърът спомогнал за бързото разрастване на стихията и превземането на по-голяма територия.  За..

публикувано на 29.07.24 в 18:13

Задържаха двама за наркотици

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми Д.К., на 38 г., и Н.Д., на 39 г., по две обвинения. Първото е за това, че на 26.07.2024 г. в землището на гр.Казанлък, обл. Стара Загора,  в местността Старите лозя, в съучастие като..

публикувано на 29.07.24 в 16:27

17 заболяха от хепатит в Хасковско

17 са новите случаи на хепатит от началото на годината в Хасковска област, съобщи директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ д-р Снежана Иванова. Миналата година новозаболелите са били 38. Д-р Милица Митева от МБАЛ – Хасково обясни, че..

публикувано на 29.07.24 в 16:04

Президентът Радев връчи третия мандат на ИТН

Държавният глава Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на партия "Има такъв народ". Най-малката парламентарна група в Народното събрание получава правото да опита да намери управленско решение в рамките на настоящия..

публикувано на 29.07.24 в 12:20

Деца пострадаха при инциденти в Стара Загора

За два инцидента в Стара Загора през почивните дни, в които са пострадали деца, съобщават от пресцентъра на полицията в областния град. Първото произшествие е станало на ул. „Възраждане“ – 27-годишен мъж се е движел на заден ход и е блъснал намиращото се..

публикувано на 29.07.24 в 11:36

Отбелязват Световния ден за борба с хепатита в Старозагорска област

Всяка година на 28 юли Световната здравна организация отбелязва Световния ден за борба с хепатита. Мотото през 2024 г. е: „Време е за действие“. С него за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за..

публикувано на 29.07.24 в 11:34

Преустановяват се даренията на дрехи и храни за Воден, остава финансовата подкрепа

Преустановява се приемането на дарения във вид на дрехи, храни и домашни принадлежности за пострадалите от пожарите във Воден, съобщават от община Болярово. Всеки, който желае да окаже подкрепа може да го направи финансово, по дарителската сметка,..

публикувано на 29.07.24 в 09:31

Дадоха зелена светлина за нова поликлиника в Хасково

Общинските съветници на Хасково дадоха предварително съгласие за изграждане и модерна и високотехнологична поликлиника в града. Инвестицията, която ще бъде направена е 10 млн. лв. Предвижда се здравното заведение да бъде построено в центъра на..

публикувано на 29.07.24 в 09:21

БСП - Стара Загора: Време е за широки разговори, съгласие и надпартиен кабинет

Важно е да вървим единни напред, важно е да очертаваме политиките не само пред партията, но и пред държавата. Не само БСП, цялото ни общество се нуждае от консенсус. Равносметката направи в студиото на Радио Стара Загора д-р Неделчо Маринов, областен..

публикувано на 29.07.24 в 08:39

Жълт код за високи температури в 21 области

Жълт предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 21 области в страната (виж графиката по-долу). Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде предимно слънчево. По-късно след обяд ще започне да..

публикувано на 29.07.24 в 07:46