Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Шейново оргаринизират Национален конкурс за кукерска маска

Снимка: БНР

Народно читалище „Освобождение 1884 г.“  в с. Шейново организира Национален конкурс за кукерска маска „Да победим злото чрез  добро!“.  Конкурсът е част от традиционния кукерски фестивал, който организира читалището в края на март от няколко години и цели да популяризира кукерските традиции като част от българските народни обичаи, да покаже разнообразието на кукерските маски в различните етнографски области в страната. И да създаде условия за приятни занимания на децата в условията на пандемия. Право на участие в него имат  деца и подрастващи от 6 до 18 години, съобщи Росица Зланкова, секретар на читалището.

  Материалите от които трябва да са изработени маските са най-разнообразни – вълна,  текстил, кожа, дърво, прежда, пера, зърна и др. Маските ще се състезават в два раздела – човешки и зооморфни и ще се приемат на адреса на читалището с. Шейново, НЧ „Освобождение“, ул. „Опълчанска“ № 22 до 25-ти април. Всяка маска трябва да бъде придружена с  трите имена на участника, населеното място и учебното заведение, електронен адрес и телефон за връзка.

Победителите ще бъдат обявени на 27-ми април от 6-членно жури. Победителите в двата раздела ще бъдат отличени с предметни награди  и грамоти за всички участници, допълни Росица Зланкова. Конкурсът се осъществява с финансовата подкрепа от Национален фонд „Култура“.

Първите сведения за провеждането на кукерските събирания и ходения по къщите да гонят злите сили и да възвестяват раждането на новия живот и благополучието в природата и по къщята, датират в писмени източници от 1890 г., разказва Росица Зланкова. Кукерските дрехи имаски са запазили характерността си до днес с облите лопки. Броят на лопките е зависел от възрастта и ръста на кукера. В началото кукери са били само мъжете и то предимно ергените. В последните години се включват и млади момичета. Днес кукерската група на с. Шейново се състои от 35 млади хора, между тях има и момчета и момичета на различна възраст. Най-малките са на 4-5 годинки, обобщава читалищния секретар.

В звуковия файл чуйте разказа на секретаря на читалище „Освобождение“ в Шейново за кукерските традиции в този край и повече за конкурса за кукерски маски. 


Още от категорията

Община Стара Загора

На 3 юни обявяват свободните места за детските градини в Стара Загора

На 3 юни ще бъдат обявени свободните места за второто класиране за 27-те детски градини в община Стара Загора.  Това съобщиха от пресцентъра на общината. Прием очакват децата, които са родени от 2016 до 2019 година. Резултатите от класирането ще..

публикувано на 25.05.22 в 11:04

Започнаха ВиК ремонти в община Павел баня

Стартират строителните дейности по Програмата на Община Павел баня за 2022 г. В тази връзка вече започна подмяната на водопровода в село Търничени, която се осъществява от ВиК – Стара Загора с помощта на новозакупената за подобни цели общинска техника,..

публикувано на 25.05.22 в 10:47
Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Необходимо е повишено внимание относно разпространението на маймунската шарка

Маймунската шарка прилича много на едрата шарка, с която човечеството се справи в края на миналия век, но е с много по-ниска смъртност и се разпространява по-трудно между хората . Това заяви в интервю за Радио Стара Загора вирусологът проф...

публикувано на 25.05.22 в 10:08
Павел Баня

Богата програма за Празника на розата и минералната вода в Павел баня

Богата програма ще радва жителите и гостите на Павел баня за традиционния Празник на розата и минералната вода, който ще се проведе от 7 до 11 юни в курортния град.   На 7 юни известният композитор Стефан Диомов ще представи автобиографичната си..

публикувано на 25.05.22 в 09:19
Иванка Сотирова

Община Стара Загора в готовност за приемане на още пострадали от войната в Украйна

Ситуацията с украинските бежанци в община Стара Загора е спокойна , обобщи за Радио Стара Загора заместник-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Иванка Сотирова.  В Международния младежки център към момента са настанени..

публикувано на 25.05.22 в 09:15

Джаз форум Стара Загора посреща десетото си издание

Община Стара Загора и фондация „Джазтет“ и тази година с удоволствие канят старозагорци и гостите на града на международния джазов фестивал, който традиционно се провежда във втория уикенд на месец юни. Джаз форумът ще бъде открит на 9 юни от 19 часа на..

публикувано на 25.05.22 в 08:45
Ямбол - Център

В Ямбол започва Куклено- театралният фестивал „Михаил Лъкатник"

В Ямбол днес се открива 22-то издание на Куклено- театралния фестивал „Михаил Лъкатник". В конкурсната програма са включени постановки на седем куклени трупи, ще бъде представен  и  сборникът с наградени пиеси  „Приказна фиеста".  С..

публикувано на 25.05.22 в 06:25
Пръскане на зелените площи в София срещу кърлежи

Пръскат срещу кърлежи в Стара Загора

На 25 май на територията на Стара Загора ще бъде извършена дезакаризация срещу кърлежи. Обработката ще се извърши по предварително изготвен график, включващ всички административни бюра и Гробищен парк, информират от пресцентъра на общината...

публикувано на 25.05.22 в 06:08

Емблема-паметник на "Берое" и пейки на Петков и Чонката откриха в Стара Загора

Точно в 19:16ч. навръх 24 май -  Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в Стара Загора официално бе представена емблемата-паметник на футболния символ на града "Берое" . Близо 200..

публикувано на 24.05.22 в 22:59

82-годишен мъж потъна с автомобила си в язовир "Копринка"

Мъж на 82-години почина след като е паднал и потънал с автомобила си във водите на язовир "Копринка". Инцидентът е станал около 6.30 сутринта, предаде сътрудникът ни в Казанлък Георги Манев.  Според свидетели, които ловели риба в поречието на т.нар...

публикувано на 24.05.22 в 15:48