Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кметът на Чирпан проведе работни срещи с двама министри

БНР Новини
1
Снимка: Община Чирпан

Кметът  Ивайло Крачолов се срещна с министъра на земеделието  Иван Иванов в София. Обсъдени бяха теми, свързани с развитието на земеделието, проектите, по които работи Общината и процедурите на съгласуване между ведомствата. Крачолов се обърна с покана за участие в национална кръгла маса по проблемите на лавандулопроизводителите. Договорено бе  посещение на министъра на земеделието и екипа му в Чирпан  в кратки срокове и при спазване на ограниченията във връзка с ковид обстановката, съобщават от пресцентъра на местната администрация.

Общината ще бъде домакин на националния форум, в  който ще участват освен  земеделски стопани и експерти, учени от Института по розата и етеричномаслените култури, народни представители от ПК по земеделие, браншови организации и др., с оглед в дискусия да се постигнат консенсусни решения по наболелите проблеми в сектора.

Кметът и министърът обсъдиха проблеми,  последвали от неизпълнението на  водния проект от 2016г. и финансовите  санкции за Община Чирпан – основно препятствие за кандидатстване при европейско финансиране до 2021 г. За осъществяването на  част от местните политики  чрез европрограми  общинското ръководство ще кандидатства  за безвъзмездна  финансова помощ  от ПРСР по подмярка 7.2  за инвестиции в подобряването на пътна инфраструктура  с два проекта за реконструкция на четвъртокласен път Чирпан – Ценово – Златна ливада и  за ремонт на две улици  в Чирпан и по една в Зетьово, Гита и Свобода. финансовата санкция, наложена й за т.н. воден проект – основно препятствие за кандидатстване  за европейско финансиране до 2021 г.  Кметът представи и инвестиционни проекти, разработени на територията на Чирпан, сред които  е  и фотоволтаичния парк, който се очаква да бъде изграден в края на следващата година.

Кметът на община Чирпан представи на министъра на туризма Христо Проданов планираните събития през 2022г., които да привлекат туристи от България и чужбина  - международния фестивал на лавандулата през м.юниMidalidare Rock in the Wine Valley, който се очертава най-големият  рокфест в Югоизточна Европа през м.юли и международния  винен фест през м. септември. Министърът на туризма прие поканата да бъде патрон на международен туристически форум през м. юни, който ще се проведе за първи път, съвместно с Регионалната асоциация на общините "Тракия". До настоящия момент  участие са потвърдили над 20 туроператорски фирми от 6 държави.Министър Проданов приветства туристическия календар на Община Чирпан и обеща подкрепа и партньорство.

По-рано кметът Крачолов се срещна с председателя на Парламентарната комисия по туризъм  в 47 НС Илин Димитров и депутатът  Атанас Михнев. Тримата обсъдиха целта на общинското ръководство за популяризиране на Чирпан като привлекателна дестинация. Разговорите са резултат от срещата на кмета с народните представители от старозагорски регион, която Крачолов проведе преди десетина дни.


Галерия

Още от категорията

Мажоретките и фанфарният оркестър на V-то ОУ в трескава подготовка за празника

От 2018 година Пето основно училище „Митьо Станев“ в Стара Загора е със статут на Иновативно училище. В него обаче се пазят традиции, които вече са екзотика за повечето училища не само в областта, а и в страната. Още от създаването на V-то ОУ има..

публикувано на 19.05.22 в 12:46
Парк

Старозагорци пишат средна оценка на общинското ръководство

Стара Загора е красив, гостоприемен и зелен град . Гостите на града обичат да се разхождат под зелените тунели на липите и правите улици, но жителите на града негодуват, че тревните площи само в централната градска част са окосени, а на няколко преки от..

публикувано на 19.05.22 в 12:15

Млади хора под липите се обединяват в "Чиста Стара Загора"

Млади хора от града на липите се обединяват в инициатива с наслов Чиста Стара Загора. Целта на инициативата е активно участие в обществения живот на града. " Крайно време е да спрем да питаме какво е направила държавата за нас, а да отговорим на..

публикувано на 19.05.22 в 12:13
арх. Белин Моллов

Изложба и представяне на албум „101 картини от България“ на арх. Белин Моллов в Стара Загора

Тази вечер от 18.00 часа  във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще бъде открита изложба и представяне на албум „101 картини от България“ на арх. Белин Моллов. Картините описват забележителни архитектурни сгради, знакови паметници и..

публикувано на 19.05.22 в 11:05

Катастрофа на Подбалканския път София-Бургас

Катастрофа временно затрудни движението на път I-6 Калофер – Казанлък в участъка Долно Сахране – Дунавци.  Няма пострадали, но са нанесени сериозни щети по автомобилите , съобщи сътрудникът ни Георги Манев Пътният инцидент е станал край Дунавско..

публикувано на 19.05.22 в 10:08

Близо 10 километра нови велоалеи ще изградят в Стара Загора

След трагичния инцидент с колоездач на честотите на Радио Стара Загора продължаваме темата "На колело в града – безопасна ли е градската среда?".  Според велосипедистите – велоалеите в  града на липите са добри, но не са достатъчни.  Трябва ли да има..

публикувано на 19.05.22 в 10:05

19 май - Световен ден за борба с хепатита

19 май е Световният ден за борба с хепатита. По този повод РЗИ Стара Загора  ще проведат кампания за анонимно консултиране и безплатно изследване за ХИВ и полово предавани инфекции за всички желаещи бежанци от социални жилища за временно..

публикувано на 19.05.22 в 09:35
Живко Тодоров

Живко Тодоров: Фирми отказват дейности по няколко проекта в Община Стара Загора

Фирми отказват дейности по няколко проекта в Община Стара Загора , съобщи за Радио Стара Загора кметът Живко Тодоров. Причината по думите му е задълбочаващата се криза, породена от войната в Украйна и заради постоянно повишаващите се цени на..

публикувано на 19.05.22 в 09:04

Проверяват системите за масово оповестяване в Казанлък

Проверка на работа на системите за масово оповестяване ще бъде проведена в град Казанлък  четвъртък и петък (19-и и 20-и май 2022 г.). При провеждането на проверките за техническа изправност на системите за ранно предупреждение и оповестяване на..

обновено на 19.05.22 в 05:36

275 са новите случаи на коронавирус

275 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 6 114 теста. Положителни са под 5 процента от взетите проби, показват данните в Единния информационен портал.  Починали с Covid-19 са 6 души, оздравелите са 10 545 В болници са настанени 567..

публикувано на 19.05.22 в 05:35