Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от старозагорската гара "позеленява" в чест на града

Уточняват се детайлите, информират от неформалната гражданска група за гарата

Снимка: Радио Стара Загора
Снимка: Живко Иванов

Тече финално изясняване на визуалната идентичност на гара Стара Загора. Това става ясно от писмо на гражданска група за гарата, внесено вчера в ресорното предприятие НКЖИ, адресирано до генералния директор, както и до принципала Министерство на транспорта и до Община Стара Загора. Писмото фиксира резултата от срещи между граждански активисти, проектанти и изпълнители и изрежда постигнати в тях съгласия. Срещите пък дойдоха след личното ангажиране на министъра на транспорта Николай Събев с казуса и задействането на НКЖИ. Един от най-любопитните подписи под писмото е на нашумелия многократен победител в телевизионната игра "Последният печели" по БНТ, старозагорецът Десислав Тенев, който подкрепя каузата.  

Очевидно, процедурата е задвижена, защото НКЖИ вече действа в посока преработване на проекта. Цветната част от фасадата на гарата вече се очаква да бъде в нюанс на зеленото. В писмото си до НКЖИ пък старозагорци искат входните надписи на гарата и централният надпис да са в още по-ярко зелен цвят, както и да се осъществи старата идея на НКЖИ в гарата да бъде обособено пространство за експозиция. За момента исканията срещат разбиране от проектантите, но уточненията не се безпроблемни и се наложи да се пише и нарочното искане до генералния директор на НКЖИ.    

Очаква се реконструираното приемно здание да бъде открито през май тази година. Междувременно се разрази дискусия за сроковете, както и за външния вид на постройката. В началото на ремонта бяха поети ангажименти тя да съдържа зелени елементи - каквото е знамето на Стара Загора. По-късно обаче тръгна изпълнение в други цветове и това предизвика поредица от декларации и дори протести. Стигна се до питане на народния представител Атанас Михнев към министър Николай Събев. След първоначално объркване от парламентарната трибуна, в крайна сметка Събев анонсира одит на ремонта и пред медии също се ангажира с изпълнение на обекта в срок и зелени цветове.
В последните месеци знаковият старозагорец Стефан Вълдобрев подкрепи с изключително популярна публикация в социалните мрежи идеята преработване на проекта в зелено. Повече от сто подписа пък бяха положени под сигнал към Министерството на транспорта - сред тях беше друга обичана в Стара Загора звезда - Ваня Джаферович.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът в Свиленградско се разраства край селата Левка и Лисово

Пожарът в Свиленградско се разраства. Вече гори и край селата Левка и Лисово. Там пламъците унищожават боров масив. Огънят стигна до последните къщи на Левка. Хеликоптер облива с вода района. Въпреки това огнената стихия се разгоря и на още един..

публикувано на 14.07.24 в 18:39

Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства

Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства. Огнеборците все още нямат контрол над пламъците. Огънят вече погълна над 80 000 дка, съобщават от областна администрация Хасково. Само три къщи са оцелели след пожара в свиленградското село Равна..

публикувано на 14.07.24 в 12:39

34 пожара за денонощие са гасили огнеборците в Старозагорско

На 34 пожара са реагирали огнеборците в област Стара Загора за последното денонощие. Повечето от тях са били сериозни и аса ангажирали по три, четири и дори по шест екипа, съобщи директорът на Регионалната дирекция на пожарната старши комисар Стоян..

публикувано на 14.07.24 в 10:46

Само три къщи са оцелели след пожара в свиленградското село Равна гора

Само 3 къщи са спасени в свиленградското село Равна гора от пожара, който избухна вчера следообед. Пламъците са унищожили всичко. При спасителните работи има ранен пожарникар. Пламъците в Свиленградско са унищожили вече над 73 000 дка...

публикувано на 14.07.24 в 09:23

Нов пожар пламна в Свиленградско

Нов пожар пламна в Свиленградско, където ситуацияна вече е силно критична. На широк фронт пламъците горят в района на Равна гора, Левка, Дервишка могила. Огнените езици помитат всичко по пътя си. Има изгорели и няколко къщи, които се оказаха..

публикувано на 13.07.24 в 19:50

Земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена

60-годишен земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена. Мъжът почиствал ореховата си градина с машина. Ралото й се ударило в камък и се получила искра. Мъжът опитал сам да гаси пламъците. Земеделецът е с изгаряния по ръцете,..

публикувано на 13.07.24 в 19:29

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:26
снимка: Таня Балабанова

Пожар избухна и в старозагорското село Остра могила

Три екипа на пожарната и доброволци участват в гасенето на о гъня в село Остра могила .  Пожарът избухва в постройка в стопанския двор, но бързо се прехвръля към съседната нива , съобщи директорът на РДПБЗН Стара Загора старши комисар Стоян Колев.  Горят..

публикувано на 13.07.24 в 18:20
Пожар край село Студена

Частично бедствено положение в община Свиленград, пламъците край с. Студена обхванаха 30хил. дка

Областна администрация Хасково обяви частично бедствено положение в община Свиленград. Причината е разрастващият се пожар край село Студена, който пламна по-рано днес. ПОгнената стихия е обхванала площ от 30 000 декара, уточни пред кореспондента на Радио..

публикувано на 13.07.24 в 14:53

Нови два пожара в Хасковско, пламъците са обхванал 2000дка край границата с Турция

Нови два пожара лумнаха в Хасковска област днес. По данни на зам.-областния управител Митко Петров, пламъци вече има и край свиленградското село Студена и село Дъбовец, община Любимец, предава кореспондентът на Радио Стара Загора в Хасково Христо Христов...

публикувано на 13.07.24 в 12:13