Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе авторската песен на Петя Панева

Снимка: интернет

Днес излезе новата песен на младата народна певица Петя Панева, победителката в последното издание на „Гласът на България“. Песента се казва „Елена“, музиката и текстът са нейни, аранжиментът е на Йордан Данев. Петя Панева ще бъде председател на журито на  Националния конкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче“ на Радио Стара Загора, който ще се проведе на 9-ти и 10-ти април. „Лесно приех да стана член на журито, но смятам да подходя много отговорно. Защото съм била досега от другата страна, а сега ще трябва аз да оценявам. И знам как се вълнуват децата, с  каква надежда очакват решението на журито.“

  След спечелването на музикалния формат „Гласът на България“  младата изпълнителка не е спирала участието си в концерти. Последната й поява бе като специален гост на трите концерта на НФА „Филип Кутев“, по повод 70-тата годишнина от основаването му преди седмица в зала 1 на НДК. Известно време талантливата певица е била част от хора на ансамбъла, но след като се преместила да живее в Пловдив, кариерата й се развива в друга посока. И днес често я питат кога е била първата й среща с народната песен и веднага ли я заобича. Въпреки, че в семейството й фолклорът е на почит – прабаба й  пее народни песни, баща й е хореограф, а двамата с майка й свирят на гъдулка, малката Петя дълго време не иска и да чуе, че ще се занимава с народно пеене занапред. Въпреки, че пее от 10-годишна в училищния хор за народни песни. Когато е запленена от народната песен, почти няма конкурс, на който да не иска да участва. Но се е научила да приема наградите, които са почти винаги първи или гран при, като  награда за труда и усилията й. И днес казва с усмивка „Целият ми живот е музика!“

  А на въпроса “Как избира коя песен да изпълни?“, отговаря, че трябва да почувства песента. И признава, че се е учила от всички утвълдени народни певици – от всяка има какво да „вземе“ – „маниера на пеене, „малкото тонче, което дава завършека на песента,  присъствието на сцената. От всяка една голяма народна певица можеш да вземеш нещо, и смятам, че от тях трябва да се учим  - от големите имена в нашия фолклор.“, скромно споделя Петя. Печелила е много конкурси, на имената на някои от най-големите народни изпълнители – Вълкана Стоянова, Калинка Вълчева, Доньо Маринов и др., затова не може да каже, че има специални предпочитания към песните на някоя от фолклорните ни области или изпълнителка.

  „В България  фолклора е ценност, традиция, която трябва да си пазим. Толкова години не е била забравена и е останала. От нас, младите зависи тя да бъде продължена  по най-правилния начин  и да съществува така, както заслужва. Да бъдем горди, че сме българи, защото цял свят се радва на нашето, трябва и ние да го ценим много“, убедена е Петя Панева.

   На Трети март – Националния празник на България тя ще пее на площада в Асеновград и ще поздрави жителите и гостите на гр. Павел Баня. „В ден като този, колкото и да е клишрано, най-ценното и най-важното е да изпитваш уважението и гордостта и да продължаваме делото на нашите предци!“, завърши Петя Панева.

 Цялото интервю с Петя Панева, победителка в „Гласът на България, чуйте в звуковия файл.

 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ези-тура или когато облечем думите в музика

Поредната песен от музикалната колекция „Пеещи артисти“ е вече в музикалния ефир. Накратко: песента се казва „Ези-тура“, текстът е създаден специално за Пеещи артисти от един от най-прекрасните български лирици Найден Вълчев – автор на песента на..

публикувано на 25.07.24 в 10:21

Котел посреща 15 000 гости, Радио Стара Загора излъчва от фестивала на етносите

Сгушен в лоното на Източна Стара Планина, котленският парк „Изворите“ ще посрещне около 15 000 гости на фестивала на етносите, багрите и котленския килим в дните 26, 27 и 28 юли , информира за Радио Стара Загора кметът на община Котел - Коста..

публикувано на 23.07.24 в 09:36

Ивелин Керанов – 40 години на сцена, 60 години в живота и премиера в „Дон Кихот и Дон Санчо“

40 години на сцена, 60 години в живота и премиера на „Дон Кихот и Дон Санчо“. Поне три повода за среща с актьора Ивелин Керанов, въпреки че всяка среща с него е повод и смисъл. За разговор, за усмивка, за размисъл. Премиерата на „Дон Кихот и Дон..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Никола Попов - забравеният майстор на гравюрата

На 25 юли (четвъртък) 2024 година, от 18:00 часа, в Западната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде открита изложбата „Щрихи и състояния”, представяща живота и творчеството на родения в Стара Загора първи български академично школуван гравьор..

публикувано на 22.07.24 в 13:15

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“, който беше представен пред посетители в петъчния ден. Дигитализирани са 121 бележника, с обем над 5000 страници. От тях 62 броя са достъпни за работа на място в дигиталния хъб и..

публикувано на 20.07.24 в 10:05

"Ромео и Жулиета" - традиционен мюзикъл с амбиция за новаторство

Остава само ден до премиерата на най-новото заглавие в афиша на Държавна опера Стара Загора - "Ромео и Жулиета". В четирите поредни вечери на 19, 20, 21 и 22 юли, всички почитатели на оперното и балетно изкуство ще могат да гледат мащабната и красива..

публикувано на 18.07.24 в 15:16

"Узана Поляна фест", зеленият фестивал на лятото, идва с още по-богата програма

От 19 до 21 юли ще се проведе деветото издание на " Узана Поляна фест ", отново при вход свободен. Тази година най-големият еко фестивал в България предлага още по-разнообразна програма на своите посетители. П риключения, артистични изпълнения, еко..

публикувано на 18.07.24 в 14:11

Мюзикълът "Ромео и Жулиета" е най-новата премиера на Опера Стара Загора

В четири поредни вечери в края на тази седмица и началото на следващата Държавна опера Стара Загора ще представи на сцената на Античния форум „Августа Траяна” най-новата си мащабна, красива и зрелищна продукция на мюзикъла „Ромео и Жулиета” по..

публикувано на 17.07.24 в 15:18

Първата експозиция на Старозагорската галерия е представена на 17 юли 1960 година

На 17 юли 1960 година в Стара Загора е представена първата постоянна експозиция на Градската художествена галерия. Историята й започва с идеята на Атанас Кожухаров за създаване на колекция от картини към археологическото дружество „Августа Траяна”, през..

публикувано на 17.07.24 в 12:20

Програма за 18-и Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка"

Община Стара Загора, Кметство Старозагорски бани, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора и НЧ „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани Ви канят на  Осемнадесети Национален тракийски фолклорен събор..

публикувано на 15.07.24 в 15:38