Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народни шевици от капачки красят Дневен център в Свиленград

Снимка: интернет

  Шест пана с красиви български шевици посрещат потребителите на Дневния център за възрастни в Свиленград. Шевиците са направени от директора на центъра Мария Кирова, която заедно с колежката си и с подкрепата на съпруга и децата си работи над тях 3 месеца." Паната са с размер 1 на 1 м и са направени от пластмасови капачки. А мотивите са взети от богатите и красиви пазви на красивите тракийски носии", разказва Мария Кирова. Идеята й хрумнала по време на пандемията, когато центърът останал затворен, но с потребителите  му поддържала непрекъсната връзка. Хората продължавали да събират и носят капачки. Досега те участвали в различни благотворителни кампании за събиране на пластмасови капачки за кувьози, в подкрепа на Фондация "Искам бебе" и чудесната идея на Мария ги запалила да помагат. За изработването на паната съдействали  и кметът на община Свиленград Анастас Карчев, който харесал идеята и помогнал с доставката на паната, хората от звеното по озеленяване и благоустройство в общината  под ръководството на Иван Атанасов ги поставили на стената до входа на центъра. При реденето на "бодовете" от капачки помагали  съпруга и дъщеря й, синът й намерил лепилото с което да ги закрепят здраво за плоскостите.

    Вдъхновена била от сукманите, които навремето майка й ушила на нея и на сестра й с шити, бродирани пазви. Два пъти си е рязала косата, за да бъде обработена със специална смола на плитки и да бъде част от носиите им. Фигурите и всеки един бод имат своето значение и наименование. "Това е животът, трудолюбието на българина, усета му за красотата. По всяка една шевица може да се разбере живота на бълагрина, който го е шил и везал. Трябва да обичаш българското, за да го направиш, независимо колко време ще ти отнеме!", описва Мария Кирова богатството на българския фолклор, част от който е и изработването на носиите. Пази  ръчно изработените седефени копчета  и мъжкия елек от носията на нейния баща, който ръководил докрая си читалището в с. Мустрак. С неговите самодейци съхранил и показвал по фестивали народните обичаи  коледуване, жътва, сватба, раждане на дете...

    С народния певец Тодор Кожухаров, който също е родом от с. Мустрак, някога Мария Кирова често е пяла в дует. и участвали на фестивали. 

  За всички пет години, откакто съществува Дневния център са минали над 280 човека, от които винаги 30-40 са редовни посетители. Повечето с готовност се включват в отбелязването на всички народни и национални празници, имат мъжка и женска певческа група за народни песни, театрална самодейна трупа. И най-активни често са най-възрастните, идват и 80-годишни, 90 годишни...Женската певческа група има богат репертоар тракийски песни, а мъжката  много обича и изпълнява предимно песни от Странджа. С няколоко думи - Дневният център е нещо като читалище, кафене, клуб за среща на хората в третата възраст в Свиленград със своя културна дейност.

 Цялото интервю с Мария Кирова от Дневния център за възрастни "Дълголетие" чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатна обиколка ще запознае децата с талисманите на Стара Загора

Туристическият информационен център отново отправя покана към всички любознателни деца да разнообразят лятната си ваканция с безплатна обиколка на Стара Загора. Тя ще се проведе тази сряда, 31 юли 2024 г., от 11.00 часа. Темата на разходката с..

публикувано на 29.07.24 в 11:44

Художник с казашки корен и с картини в галерия "Рокфелер" в Ню Йорк рисува боевете за Стара Загора

За 147 път тази сряда признателните потомци ще се поклоним пред подвига на бранителите на града и героичната защита му  в боевете за Стара Загора през лятото на 1877 година.   По време на Руско - Турската Освободителна война в тридневни сражения..

публикувано на 29.07.24 в 09:35

44 мощи на светци пази Шипченският манастир "Рождество Христово"

44 мощи на светци се съхраняват в Шипченския манастир "Рождество Христово" , съобщи за Радио Стара Загора игуменът на Светата обител отец Панкратий .  Случват ли се чудеса и с кои мощи на светци , са най-често свързани те -  важна е..

публикувано на 27.07.24 в 15:45

Фотографът на черния щъркел от Павел баня

Диян Ненов е любител фотограф, който може да бъде наречен „Фотографът на черния щъркел у нас“. Преди няколко години баща му изпълнил мечтата му да има хубав фотоапарат. Една от първите снимки, която направил, била на водна чапла, която го очаровала и..

публикувано на 24.07.24 в 15:19

„Японски дух“ гостува в Стара Загора

На 2 август от 18.00 часа в Школата за изобразителни изкуства при НЧ „Родина-1860“ в Стара Загора ще бъде открита изложба „Японски дух“ на Юкие Сато. Преди 20 години тя е преподавала изобразително изкуство  в школата по японската програма "Джайка" за..

публикувано на 23.07.24 в 14:51

Да живеят природосъобразно учат децата в еко академия "Зелена Европа"

Десет деца от първи до четвърти клас учат повече за опазването на околната среда и водите, за живот с „нулев отпадък“, за екологията и изкуството. Това се случва на лятната еко академия „Зелена Европа“ в едноименния еко център в казанлъшкото село..

публикувано на 23.07.24 в 09:56

Ирена Златева: Респект към пожарникарите, слушахме ги и изпълнявахме командите им като доброволци

Клуб за бъдеще -Стара Загора се превърна в синоним на доброволчество. Членовете на клуба взеха активно участие в погасяване на пожара в местността"7-ми километър" край Стара Загора. На място те се сблъскаха с огнената стихия, но освен това и с личните си..

публикувано на 21.07.24 в 16:00

Да вкусим България през храната, традициите и ритуалите

България, като страна с много древна история, е характерна с кулинарното разнообразие на своите региони. Затова тук кулинарният туризъм дава много възможности, каза за Радио Стара Загора Екатерина Терзиева – Атанасова – лицензиран гид, организатор на..

публикувано на 21.07.24 в 15:52
Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Археологическото лято може да продължи до зимата

"Археологическо лято" 2024 в Стара Загора може да продължи до зимата , прогнозира Петър Калчев - директор на РИМ Стара Загора. Богата е инвестиционна програма на общината. Изгражда се разширение на Второ основно училище, ще се изгражда Зала за бадминтон до..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

    Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00