Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според адвокат Менков Борисов е задържан за изнудване

Снимка: Gerb.bg

Очаква се МВР да оповести подробности за хода на започналата операция по сигнали на Европейската прокуратура.

За мащабна операция на ГД „Национална полиция“ във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство по-рано. Извършени бяха претърсвания и изземвания на много адреси.

Според полицията в момента са задържани бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият министър на финансите Владислав Горанов, бившият председател на финансовата комисия в парламента Менда Стоянова и бившата шефка на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова.

Ексдепутатът и председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова отрече да е сред задържаните.
Също днес министерството на вътрешните работи да информира прокуратурата за предмета и хода на акцията. 

"Кирил Петков е разпитан в качеството си на свидетел днес. Не съм запознат с никакви материали, освен с протокола за обиска в дома и заповедта за 24-часовото му задържане. Никой друг, освен Петков, не е разпитван. Аз не разбрах в какво е обвинен Борисов. Написани са някакви общи разпоредби, според които става дума за изнудване. Не пише нито кого, нито кога, нито в какво точно се изразява изнудването". Това заяви адвокат Менко Менков след като се срещна с експермиера Бойко Борисов в ГДНП.

"Няма и не може да има повдигнато обвинение. Прокуратурата е разбрала за случващото се от медиите. Досъдебното производство е образувано при условията на неотложност. Става въпрос за проверка, образувана по сигнал на т.нар. Движение БОЕЦ", посочи защитникът.

Сигналът е подаден на 10 декември по разпечатка от медиите. "Този сигнал беше депозиран до вътрешния министър тогава, извършена е проверка, която не е докладвана до Прокуратурата", подчерта адвокат Менков. И допълни, че първото и единствено действие по разследването, извършено до момента, е разпит на министър-председателя Кирил Петков. "Борисов не е разпитан сега, няма как да бъде, защото няма дори разследващ полицай", посочи адвокатът.

По думите му инспектор от "Националната полиция" е издал заповедта за 24-часово задържане. "Можем да я обжалваме в 7-дневен срок пред Административния съд и ще го направим", категоричен беше Менков.

Бойко Борисов беше изведен от полицаи от неговия дом след 22.00 часа и беше откаран в Главна дирекция "Национална полиция", която се намира в "Младост".

По-късно голяма част от събралите се по-рано тази вечер в Банкя се преместиха пред Главната дирекция на полицията в столичния квартал "Младост". Дойдоха и други симпатизанти на партия ГЕРБ. От партия ГЕРБ заявиха на присъстващите пред сградата на ГДНП, че утре в 09.00 часа ще има организиран протест пред Министерски съвет.

Според адвокат Менков Менков от дома на Бойко Борисов не е иззето нищо.

От МВР и от Европейската прокуратура не уточняват повече подробности за течащото разследване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Половинвековен юбилей празнува град Гурково

Гурково ще чества 50 години от обявяването си за град с богата празнична програма. Тя ще започне на 31 август и ще продължи до 4 септември – датата, на която селището е променило своя статут през 1974 година, и включва редица  събития, обединяващи..

публикувано на 27.08.24 в 15:17

100 кг. лютеница ще сварят в старозагорското село Богомилово

Празник на лютеницата подготвят в старозагорското село Богомилово на 28 септември 2024 г. от 10.00 часа на площада пред читалището. С музика, песни, танци, демонстрации на приготвяне на традиционни и модерни български храни, организаторите Община..

публикувано на 27.08.24 в 15:06
доц. д-р Алексей Стоев

Махалото на Фуко ще бъде инсталирано във входа на Планетариума в Стара Загора

Тази нова учебна година е знаменателна, тъй като е първата, в която Астрономическата обсерватория в Стара Загора отново разполага с планетариум. Той бе възстановен миналия декември на последния етаж на Езиковата гимназия в града. Това каза по Радио..

публикувано на 27.08.24 в 11:42

Град Гълъбово става на 55 години

Днес Гълъбово чества 55 години от обявяването за град. Официалното откриване на празниците  е от 11 часа пред сградата на Общината. Но по традиция празничната програма ще продължи с разнообразни събития до края на седмицата. Това каза за Радио Стара..

обновено на 27.08.24 в 11:29
архив

Осъдиха естонски гражданин за незаконен трафик на мигранти

По бързо производство на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден  37-годишен естонски гражданин. Той е признат за виновен за това, че на 5.08.2024 г., на автомагистрала „Тракия“, обл. Стара Загора, чрез използване на моторно превозно средство –..

публикувано на 27.08.24 в 11:09

За денонощие четирима задържани да управляват автомобил след употреба на наркотични вещества

През последното денонощие полицията задържа четирима шофьори да управляват автомобил след употреба на наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.   На 26.08.2024г. във Второ РУ-Стара Загора е започнато бързо производство по..

публикувано на 27.08.24 в 10:15

Задигнаха маси и столове от заведение в Стара Загора

Старозагорско кафене остана без обзавеждане  след като неизвестни задигнаха част от масите и столовете на заведението. На 26.08.2024г., в 12:00ч., във Второ РУ-Стара Загора е получено съобщение за кражба от кафе-аперитив в гр.Стара Загора.  По данни на..

публикувано на 27.08.24 в 10:08

В село Мамарчево предстои разкриване на нови социални услуги

Деветдесет и седем работни места ще се създадат в община Болярово чрез разкриване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за над 90 потребители. В момента общинската администрация..

публикувано на 27.08.24 в 10:01

Преди началото на учебната година децата трябва да посетят педиатър, офталмолог и ортопед

Преди да започне новата учебна година всяко дете трябва да бъде прегледано от своя лични педиатър, за да се снеме неговият здравен статус и да се установи общото му здравословно състояние, каза по Радио Стара Загора педиатърът д-р Ралица Пейчева....

публикувано на 27.08.24 в 09:50

Спокойна нощ след пожара в Дълбоки

Три противопожарни екипа са останали на мястото на пожара в село Дълбоки през нощта, всичко е спокойно.  "До обяд ще се постараем да оценим щетите и да преценим дали ще остане дежурен екип, който  да следи да не се разпали някое от огнищата. Вчера..

публикувано на 27.08.24 в 08:50