Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

277 украински граждани пребивават към момента на територията на област Хасково

Среща в община Минерални бани с настанени на територията й украински граждани проведе областният управител на Хасково Катя Панева. На път за там тя се срещна със семейството от Украйна, което има три деца, очаква и четвърто съвсем скоро. То продължава да е на територията на град Хасково, но се премести в друго жилище. Майката е в добро общо състояние, като със съпруга си сподели, че към момента нямат необходимост от допълнителна помощ.

В срещата в Минерални бани се включиха адв. Тодор Ташев, както и домакинът и кмет на общината Мюмюн Искендер. Участва още представител на Дирекция „Бюро по труда“.  Амбицията бе да се обясни на хората какви права имат и какви стъпки трябва да предприемат, докато са на българска територия. Междувременно, по-рано днес в Областна администрация – Хасково се проведе заседание на Кризисния областен център, който координира и съдейства за организацията по приемането на бягащи от войната граждани на Украйна.

От 21 март действат статутът за временната закрила. Тя предоставя достъп до здравни грижи, до личен лекар, социални услуги, до пазара на труда. Най-важното в този статут е, че във всеки един момент чуждите граждани могат да напускат България, да поискат временна закрила в друга държава и ако решат, пак да се върнат в България.

Другият статут е хуманитарният. При него характерно е, че докато тече процедурата по него, трябва да приключи в съответната държава, в случая, България. След това получилите го граждани могат да пътуват до други държави.

Временната закрила се дава за срок от година, след което може да се удължава с 6 месеца. При хуманитарния се издава българска лична карта, като постоянно пребиваващ. До 31 март украинските граждани трябва да решат дали да изберат един от двата статута или ще останат 3 месеца като туристи.

Временният статут дава възможност, ако украински граждани решат да останат, да потърсят реализация в България. Той директно им дава достъп до пазара на труда. На сайта на Агенцията по заетостта е качена анкета на украински език, чрез която могат да заявят това, попълвайки въпросник. След това може да мине и по-дълъг период, като идеята е, че през това време ще са в системата, докато се търсят работодатели.

Към днешна дата 51 500 са останалите на  българска територия украински граждани. Към 22 април данните са, че в РПЦ – Харманли заявление за хуманитарен статут са подали 40 жени, 30 деца и 3 мъже.

На територията на област Хасково украинците са 277 – 143 в хотели и 134 в частни домове. Организирано е подаването за временен статут в районните управления в Хасково и Свиленград. В съответните служби се издават т. нар. лични номера на чужденци. 25 човека са подали документи за регистрация. На 15 от тях е издаден личен номер. Останалите са под 14 години и техните номера се вписват в картите на родителите.

7 са подадените заявления за деца да учат в училища. Сред изискванията е на децата да бъде взета проба за полиомиелит. За записване на деца в детска градина 3 са исканията, които също трябва да преминат посочената здравна процедура. 

Над 130 са даренията към Българския червен кръст. Кампанията продължава, с участието и на големи вериги магазини. Работата с доброволци също продължава.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 2 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на най-пострадалите домове във Воден и Крайново

Над два милиона лева ще са необходими за възстановяване домовете на най- тежко пострадалите при пожарите в боляровските села Воден и Крайново. Общинските съветници и кметът на крайграничната община дариха месечните си възнаграждения за възстановяване след..

публикувано на 27.07.24 в 13:46

Моторист и спътничката му загинаха при катастрофа на AM „Тракия”

60-годишен моторист и 58-годишната му спътница са загинали при пътнотранспортно произшествие на автомагистрала  „Тракия“, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал на територията на област Стара Загора, на 179-ти км, в платното в посока Бургас. Сигналът на..

публикувано на 27.07.24 в 13:17

Призиви от Бузлуджа: Да се обединим

Социалисти от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хиляди..

публикувано на 27.07.24 в 12:14

БСП провежда традиционния си събор на Бузлуджа

133 години организирано социалистическо движение ще отбележи в събота БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. До тук записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието надхвърлят в пъти заявките от предходни години. 15..

обновено на 27.07.24 в 08:37

Над 5 хиляди участници очакват на мотосъбора на Старозагорските бани

За поредна година клуб „Волните ездачи“ организират национален мотосъбор край езерото на Старозагорски минерални бани. Събитието започва в петък и ще продължи до неделя. Ще се проведе и традиционния поход на мотористите от Стара Загора до..

обновено на 27.07.24 в 08:31

Базар "От деца за деца" очаква старозагорци

Деца на различна възраст ще могат да продадат, разменят или дарят свои вещи. Идеята е чрез игра и общувайки, подрстващите да се освободят от ненужните вече за тях неща. По този начин се формират и развиват предприемачески качества. Всеки може да донесе..

публикувано на 27.07.24 в 08:00

Прогноза за времето

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Източна България ще се развива купеста облачност, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°...

публикувано на 27.07.24 в 07:00

Левите сили тръгват към Бузлуджа обединени

Над 300 души, представители на 15 политически сили, подписаха в Стара Загора и дадоха начало на сформирането на т.нар. "широк ляв фронт". Документът, наречен "Обръщение към народа", ще бъде представен и на традиционния събор на социалистите на Бузлуджа..

публикувано на 26.07.24 в 17:33
Борислав Гуцанов

От БСП допускат, че е имало политически натиск върху конституционните съдии

Решението на Конституционния съд за отмяна на промените в основния закон в частта за съдебната реформа беше очаквано.  От БСП отдавна бяхме категорично против това лековато пипане на Конституция. Това заяви в Стара Загора..

публикувано на 26.07.24 в 16:11
Антон Шиков, пред на Общински съвет - Ямбол

Общинските съветници в Ямбол даряват месечните си възнаграждения на пострадалите от Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най - тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново.  Сумата от 45 хил.лева ще е насочена към хората останали без дом, уточни председателят на общинския съвет..

публикувано на 26.07.24 в 16:01