Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 май 1879 са пуснати в обращение първите български пощенски марки

6
Снимка: личен архив

Идеята за хартиена лепенка като знак за заплатена услуга е предложена през 1834 година от британеца Джеймс Чалмърс. Парламентът на Великобритания законодателно приема новата концепция през 1839 година. Година по-късно, през 1840 са отпечатани първите в историята пощенски марки – „Черното пени", на които е изобразена кралица Виктория.

По-късно Световният пощенски съюз въвежда правилото, задължаващо на марките да се указва страната издател с латински букви, но Великобритания, като първата в историята страна използваща марки, е била освободена от спазването на това правило.

В България пощенски марки започват да се използват след Освобождението. Датата, която се приема за рождена на родната пощенска марка е 1 май 1879 година. Тогава са пуснати в обращение първите пощенски марки. Тяхната номинална стойност е 5 сантима, тъй като не е съществувала българска парична единица. Първите екземпляри са поръчани от руския княз Владимир Александрович Черкаски, който по това време е управлявал гражданските дела в България. "Сантимите изобразявали изправен лъв с корона, като символ на храбростта и борбите на българския народ за освобождение", поясни в предаването "Моята неделя" колекционерът Константин Пенков, председател на Софийското филателно дружество "Петко Караиванов".

За "Обърнатата конница", най-популярният куриоз в българското маркоиздаване, Пенков разказа: "Бих се пошегувал, че е имало камъни на пътя и конницата се е обърнала, но това в кръга на шегата. "Обърнатата конница" е една серия от марки, пуснати в употреба 1911 година. Лично за мен е една от най-красивите. В цветово отношение надминава всички други. В нея марката от 50 стотинки представя цар Фердинанд I и синовете му княз Борис и принц Кирил в кавалерия, която отива на бойното поле. При отпечатването на двата цвята, първо се печата рамката, а после центъра, по някакво невнимание английският печатар е обърнал листа на 180 градуса. Това остава незабелязано. Едва в края на Първата световна война търговци откриват екземпляр от сгрешената марка, отпечатана в Англия. Твърди се, че това се е случило на Велики Четвъртък, след което започва масово преравяне на всички количества от тази марка. Днес са известни около 30 такива марки, като всичките са клеймовани. Може би има и по-редки български марки, но тя е добила популярност, тъй като е атрактивна на външен вид", уточни известният колекционер.

За слушателите на неделното предаване Константин Пенков разказа още, че от негов учител във филателията е научил историята на един човек, който през 1928-1929 година е работил в Мукавената фабрика в Княжево. "По това време във фабриката са минавали много архивни документи. Той е съпругата му събирали всички пощенски марки, преди да ги погълне търбуха на машината и ги смели на прах. Марките са били толкова много, че работникът се принуждава да наеме четири души, да ги измиват във вода. Събраните марки складира в няколко сандъка и след като научава историята за "Обърнатата конница" преравя всичко, и намира два броя. По-късно с тях изучава двете си деца."

От май 1879 до юни 1999 година са валидирани 4406 обикновени пощенски марки на България! От началото на 2022 година до края на месец април, според Константин Пенков, не е валидирана нито една.

И още нещо любопитно:

Както при картините и произведенията на изкуството, и марките имат своите фалшификатори. Един от най-известните е Джовани Сперати. Роденият през 1884 година в Пистоя, Италия Сперати от дете проявява интерес към печатарската техника и  фотографията. Негови роднини са притежавали фабрика за хартия и пощенски картички. Така още в детските си години Сперати получава солидни познания за фотографските процеси, технологията за печатане и използването на бои, и химикали. Те са в основата на успешната му кариера, като фалшификатор на марки.

В недалечно минало познавахме марките за бърза, служебна, телеграфна, колетна, обикновена поща, марките за доплащане и пощенско-благотворителни марки. Днес имаме възможност да си направим персонална марка. Сами да изберем дизайна й, дори може да направим марка с наша снимка, с любима фотография или рисунка. Възможностите са неограничени, но за разлика от недалечното минало, днес децата все по-рядко колекционират марки и се интересуват от филателия...

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Велоразходка и рисувателно събитие в съботния ден

Пролетта е вече тук с пълна сила и всичко наоколо е зелено и красиво. За да се насладим максимално на приказната природа, на която можем да се радваме в Стара Загора, Творчески колектив "На улицата" организира опознавателна велоразходка, подходяща за..

публикувано на 26.04.24 в 15:46

Започват 52-те литературни дни „Южна пролет“ в Хасково

С изложба, посветена на 145 години от рождението на Александър Паскалев започнаха Литературни дни „Южна пролет“. Експозицията е посветена и на 20 години от учредяването на наградата „Александър Паскалев“. Община Хасково връчва всяка година високото..

публикувано на 24.04.24 в 11:34

Илюстрациите в детските книги

"По дрехите посрещат, по ума изпращат" е казал мъдрият ни народ, но в контекста на най-книжният месец от годината, април, ще си позволя да интерпретирам с " По корицата посрещат, по съдържанието изпращат". А корицата, обикновено е украсена с илюстрация,..

публикувано на 23.04.24 в 16:30

Изложба в Чирпан събира снимки на абитуриенти от 70-те до 90-те години

Община Чирпан организира изложба със снимки на абитуриенти от 70-те, 80-те и 90-те години. До 10 май си събират всеки желаещ може да предостави фотографии, запечатали уникални моменти на някогашните зрелостници. Изложбата ще бъде открита на 24..

публикувано на 22.04.24 в 13:17

Старозагорка е ушила знамето на Клисура в Априлското въстание

Стара Загора може да се гордее с много имена, посветили себе си на Отечеството – дали живота си за свободата и подчинили дейността си на просперитета ни като народ. Днес, много от тези имена са забравени или останали незаслужено неизвестни за днешните..

публикувано на 20.04.24 в 08:00

Млади радиолюбители разработиха проект за независимо електрозахранване на комуникациите при бедствия и аварии

В Световния ден на радиолюбителя - 18.04, ще ви срещнем с инж. Георги Воденичаров, преподавател в Професионалната гимназия по електротехника и технологии "Г.С. Раковски" в Стара Загора  и Мариян Вълчанов, ученик от 11 клас. Инж...

публикувано на 18.04.24 в 09:35

80 години от "Черния Великден"

На днешния 17 април се навършват точно 80 години от най-жестоката бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На 17 април 1944 година,  по обед,  350 американски бомбардировачи, придружавани от изтребители „Тъндорболт“ и „Мустанг“,..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Чирпанлия представлява старозагорци при изработването на Търновската конституция

  В Деня на Българската конституция ще си припомним за един от онези избраници, които имат честта да представляват своя край и съграждани при изработването на основния закон за дейност на възродената българска държава след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 16.04.24 в 07:55

Деца помагат на деца

Деца помагат на деца – едва ли това е изненада за родителите, които възпитават добродетелност и емпатия у своите наследници. Извън семейството, фондация „Благотворител“ дава възможност на ученици от цялата страна да представят идея за..

публикувано на 14.04.24 в 11:45

Щъркели гостуват в градината на фотографа Александър Иванов

Александър Иванов един от най-разпознаваемите български фотографи . Художникът на светлината от години снима България от птичи поглед. Хиляди са кадрите му направени от мотоделтапланер и парапланер, намерили място в албумите му. След нашествието на..

публикувано на 10.04.24 в 12:13