Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хасково е домакин на фестивала „Китна Тракия пее и танцува”

| обновено на 14.05.22 в 08:12

За първи път тази година на националния фолклорен фестивал „Китна Тракия пее и танцува“ в Хасково ще има Етно Базар „Наше село“ и ще бъде обособен Кът на спомените. Това обяви зам.-кметът Мария Вълчева по повод 56-тото издание, което ще се проведе през почивните дни на Кенана.

Фестивалът е празник на автентичното народно творчество, който съхранява отколешните български традиции. Тази година в събитието ще участват 67 фолклорни групи и 41 индивидуални изпълнители. Участниците са от 26 общини и 47 населени места от цялата страна.

Вълчева съобщи още, че във втория ден от 12,00 часа ще има концерт-спектакъл „Ние, българите!“ на специалните гости Ансамбъл „Чинари“. А веднага след това по поляните на Кенана ще има голямо тракийско хоро.

В зоната на занаятите за гостите на „Китна Тракия пее и танцува“ дърворезба, плъстене на вълна, тъкане на килими, черги и грънчарство- занаяти, които ще се демонстрират на място. За по-любознателните са предвидени и специално обособени работилници към дюкянчетата, където лично ще могат да се опитат да изработят нещо с ръцете си.

Още от категорията

Снимка : Община Стара Загора

В навечерието на 24 май връчиха наградите "Стара Загора" и "Млада Загора"

В навечерието на един от най-светлите и обични български празници – 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на тържествена церемония бяха връчени наградите „Стара Загора“..

публикувано на 20.05.22 в 22:02

Родителите на седем украински деца са подали заявления за записване в ямболски училища

От началото на следващата учебна година в ямболските училища и детски градини ще  могат да бъдат записани украинските деца, чиито родители са подали заявления в Регионалното управление на образованието. До септември на децата ще бъде завършено и..

публикувано на 20.05.22 в 18:56

Дете с тротинетка пострада на централен булевард в Стара Загора /обновена/

Дете на възраст около 10 години с тротинетка беше блъснато от лек автомобил в центъра на Стара Загора. Инцидентът е станал в 15,30 часа на кръстовището на булевардите "Св.Патриарх Евтимий" и "Цар Симеон Велики", сигнализираха слушатели на Радио Стара..

публикувано на 20.05.22 в 16:45

Радио Стара Загора навършва 86 години

Радио Стара Загора навършва 86 години. На 20 май 1936 г. началникът на радиоразпръскването в България, видният интелектуалец Панайот Тодоров, познат с артистичния си псевдоним Сирак Скитник, издава разпоредба да започне редовно програмно..

публикувано на 21.05.22 в 07:00

Авария в азотната инсталация на торовия завод притесни жителите на Димитровград

Гъст жълт пушек от торовия завод в Димитровград стресира хората днес на обяд. Това стана причина за спешна проверка на РИОСВ Хасково.  Хората твърдят, че са чули и тътен. Сигналът за инцидента е подаден около 12.15 часа. Замърсяването е било..

публикувано на 20.05.22 в 15:46

Без нарушения в Старозагорско на втория зрелостен изпит

Без сигнали за нарушения и нередности премина вторият задължителен изпит за зрелостниците в област Стара Загора, каза изпълняващата длъжността началник на РУО – Стара Загора Милена Йолдова. 837 бяха допуснати до изпит по учебен предмет по избор,..

публикувано на 20.05.22 в 15:31

Без нарушения премина матурата в област Ямбол

Без сигнали за нарушения премина полагането  и на втория държавен зрелостен изпит в Ямболска област. Само трима от допуснати ученици днес не са се явили на матура. Директорите на всички училища са предали материалите до 14 часа, съобщи..

публикувано на 20.05.22 в 15:27

Връща се интересът към пътуванията извън страната

След отпадането на ограниченията заради пандемията от коронавирус се усеща нарастване на желаещите да пътуват извън пределите на страната ни. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора Тодор Иванов, един от туроператорите в Стара Загора.  Дестинациите..

публикувано на 20.05.22 в 14:52

Александър Николов: Битовите потребители да не се притесняват за цената на тока след 1 юли

Битовите потребители не трябва да се притесняват от цената на тока след 1 юли. Това обяви в интервю за Радио Стара Загора министърът на енергетиката Александър Николов. Що се отнася до бизнеса след изтичане на настоящите компенсации през юни, ще се..

публикувано на 20.05.22 в 14:46

„Приказките на бъдещето“ – как биха звучали детските приказки без животните в тях

Заекът, който вече няма с кого да се състезава, лисицата, на която никой не гостува за вечеря и Червената шапчица, която не среща вълка – тези и други мрачни приказни сюжети са преразказани в книжката „Приказките на бъдещето“. Тя е част от кампанията..

публикувано на 20.05.22 в 14:45