Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

17 май - Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта

17 май е обявен за Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта с Решение №581 на Министерския съвет от 4 август 2006 година. Това е признание за огромните усилия на стотици български спортисти, треньори и деятели в областта на спорта, прославяли името на България.

На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария:

1. Даниел Бланву – роден в град Лозана, за учител в Кюстендил;

2. Алоиз Бюнтер – роден в Енетбюргер, за учител в Търновксата мъжка гимназия;

3. Жак Фардел – роден Нюшател, учител в Казанлъшко училище;

4. Шарл Шампо – роден в Ааро, учител в Софийската мъжка гимназия;

5. Лъис Айер – роден в Хомберт, учител в Ломското училище;

6. Август Векер – роден в Обони, учител в Пловдивската мъжка гимназия;

7. Жорж де Режибюс- роден в Ивердон, учител в Варненската гимназия;

8. Виктор Роберти – роден в Мудон, учител в Силистренското училище;

9. Емил Кюпфер – роден в Таскрен, за учител в Габровската мъжка гимназия;

10. Шарл Дюванел е пристигнал В България джа месеца по-рано преди останалите и учител в Русенската мъжка гимназия.

Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Айер е придружен от десетина свои сънародници – гимнастици и спортни педагози.Въведени са непознати спортове като стрелба, лека атлетика, футбол, бокс. Със собствени средства той закупува спортни пособия от Швейцария. Първите боксови ръкавици и кожената футболна топка идват именно оттам. Освен на спортен дух, Айер учи младите българи и на патриотизъм. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак". Шарл

Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 г. в Атина, като се представя повече от задоволяващо, участвайки в три дисциплини – успоредка, прескок и кон с гривни. Най-големият му успех е в кон с гривни, където заема пето място.

Ежегодно Oбщина Хасковоорганизира различни спортни мероприятия по случай празника с открити тренировки икакто следва:.

1. Клуб по спортно ориентиране „Компас 1994“ организира  открито занимание за всички желаещи деца на 14.05.2022 г. от 11:00 в парк „Ямача“, град Хасково /западно от футболните игрища с изкуствена настилка/.

2. Спортен клуб „Атлетик“ организира състезание по лека атлетика за деца в три дисциплини /60 м. гладко бягане, 200 м. и скок от място/за деца от 5 до 16 г. от 17:00 ч. на 17.05.2022 г. на стадион „Хасково“, като всяко дете в съответната възраст може да се включи в състезанието.

3. Спортен клуб по борба „Ангел Войвода“ организира открита тренировка по борба на 17.05.2022 г. от 16:30 ч. в залата по борба на стадион „Младост“, град Хасково, като кани всички желаещи да се запознаят с тренировъчния процес на спорта донесъл медали от значими спортни форуми.

4.Клуб по аеробика „Виолена“ организира открити врати по повод 17 май 2022 г. в зала „Дружба“ /етаж 3/, както следва:

·  от 17:00 ч. – спортна аеробика за малки и големи;

·  от 18 ч. – BUNGEE FITNES;

·  19 ч. – ZUMBA & DANCE FITNES.

5. Клуб по гимнастически спортове „Юнак“ по повод 17 май 2022 г. ще проведе открити тренировки за всички възрасти от 14:30 ч. до 18:00 ч. и спортна зала „Юнак“, гр. Хасково.

6. „Тенис клуб Хасково“ организира по повод празника открит урок по тенис за деца и възрастни на 17.05.2022 г. от 10:00 ч. на тенис кортове в парк „Кенана“, град Хасково.


Още от категорията

Снимка : Община Стара Загора

В навечерието на 24 май връчиха наградите "Стара Загора" и "Млада Загора"

В навечерието на един от най-светлите и обични български празници – 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на тържествена церемония бяха връчени наградите „Стара Загора“..

публикувано на 20.05.22 в 22:02

Родителите на седем украински деца са подали заявления за записване в ямболски училища

От началото на следващата учебна година в ямболските училища и детски градини ще  могат да бъдат записани украинските деца, чиито родители са подали заявления в Регионалното управление на образованието. До септември на децата ще бъде завършено и..

публикувано на 20.05.22 в 18:56

Дете с тротинетка пострада на централен булевард в Стара Загора /обновена/

Дете на възраст около 10 години с тротинетка беше блъснато от лек автомобил в центъра на Стара Загора. Инцидентът е станал в 15,30 часа на кръстовището на булевардите "Св.Патриарх Евтимий" и "Цар Симеон Велики", сигнализираха слушатели на Радио Стара..

публикувано на 20.05.22 в 16:45

Радио Стара Загора навършва 86 години

Радио Стара Загора навършва 86 години. На 20 май 1936 г. началникът на радиоразпръскването в България, видният интелектуалец Панайот Тодоров, познат с артистичния си псевдоним Сирак Скитник, издава разпоредба да започне редовно програмно..

публикувано на 21.05.22 в 07:00

Авария в азотната инсталация на торовия завод притесни жителите на Димитровград

Гъст жълт пушек от торовия завод в Димитровград стресира хората днес на обяд. Това стана причина за спешна проверка на РИОСВ Хасково.  Хората твърдят, че са чули и тътен. Сигналът за инцидента е подаден около 12.15 часа. Замърсяването е било..

публикувано на 20.05.22 в 15:46

Без нарушения в Старозагорско на втория зрелостен изпит

Без сигнали за нарушения и нередности премина вторият задължителен изпит за зрелостниците в област Стара Загора, каза изпълняващата длъжността началник на РУО – Стара Загора Милена Йолдова. 837 бяха допуснати до изпит по учебен предмет по избор,..

публикувано на 20.05.22 в 15:31

Без нарушения премина матурата в област Ямбол

Без сигнали за нарушения премина полагането  и на втория държавен зрелостен изпит в Ямболска област. Само трима от допуснати ученици днес не са се явили на матура. Директорите на всички училища са предали материалите до 14 часа, съобщи..

публикувано на 20.05.22 в 15:27

Връща се интересът към пътуванията извън страната

След отпадането на ограниченията заради пандемията от коронавирус се усеща нарастване на желаещите да пътуват извън пределите на страната ни. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора Тодор Иванов, един от туроператорите в Стара Загора.  Дестинациите..

публикувано на 20.05.22 в 14:52

Александър Николов: Битовите потребители да не се притесняват за цената на тока след 1 юли

Битовите потребители не трябва да се притесняват от цената на тока след 1 юли. Това обяви в интервю за Радио Стара Загора министърът на енергетиката Александър Николов. Що се отнася до бизнеса след изтичане на настоящите компенсации през юни, ще се..

публикувано на 20.05.22 в 14:46

„Приказките на бъдещето“ – как биха звучали детските приказки без животните в тях

Заекът, който вече няма с кого да се състезава, лисицата, на която никой не гостува за вечеря и Червената шапчица, която не среща вълка – тези и други мрачни приказни сюжети са преразказани в книжката „Приказките на бъдещето“. Тя е част от кампанията..

публикувано на 20.05.22 в 14:45