Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Полетът на къртицата" - огледало на нашите страхове

Премиерата на спектакъла за старозагорската публика е на 19 май от 19:30 в Държавен куклен театър- Стара Загора

3
Снимка: Alexander Богдан Thompson


„Полетът на Къртицата“ е обяснение в любов към страховете, които си създаваме. Отглеждаме ги като малки деца, храним ги с душите си, с мечтите си, с копнежите си. Докато не пораснат и не ни погълнат.

Историята е автобиографична в голяма степен, разказа за Радио Стара Загора режисьора на постановката Веселка Кунчева като допълни, че това е прави толкова лична и съкровена. А тя е разказана в монологичната форма и средставата на кукления театър. Но най-важното послание за нашите страхове, според Кунчева, е да не спираме да се борим. Особено в света, в който живеем днес, защото всичко е изключително нестабилно и ако се предадем на страховете си, много лесно ще рухнем. 

"Полетът на Къртицата" трябва да стигне до всеки човек, сподели още Веселка Кунчева, защото няма човек, който да няма страхове, който да не се съмнява в себе си, който да не изпада в дилеми, който да не се поддава. За това и този спектакъл е "огледало" за нашите страхове и дори може да ни помогне да погледнем нещата отстрани и да си кажем "мога".


Текстът е на Полина Христова, а стиховете и режисурата – на Веселка Кунчева. Сценографията и куклите са изцяло изработени от Мариета Голомехова. Музиката за спектакъла пише Милен Апостолов, а хореографията е на Надежда Дичева.

"Полетът на къртицата" е с две награди на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“ в категории: "Изкуството на композитора в моноспектакъла" и "Гласът на медиите". 

Още за спектакъла, чуйте в прикачения звуков файл.


Галерия

Още от категорията

През септември обявяват програмата на казанлъшкия театър за новия сезон

Децата да влязат в театъра-там, където се случва магията . Това е една от първите задачи, които си поставя временно изпълняващият длъжността директор на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък Веселин Плачков .   Целият репертоарен план..

публикувано на 06.07.22 в 16:20
Казанлък - Исторически музей „Искра“

"Езикови кафета" в Казанлък

Започва 12-то поредно издание на „Еко фестивал Казанлък“. По този повод Общинската библиотека "Искра" в Казанлък и сдружението "Младежки център за развитие Взаимопомощ" организират традиционните „Езикови кафета“. Инициативите ще се проведат..

публикувано на 05.07.22 в 15:45
Милен Алагенски

Откриват изложба "Рисунка и малка пластика" в Стара Загора

За шеста поредна година ще се проведе традиционното събитие на Съюза на българските художници в Стара Загора - изложбата „Рисунка и малка пластика“. Експозицията ще бъде открита в 18.00 часа в изложбена зала „Лубор Байер“.  Над 50 платна ще..

публикувано на 05.07.22 в 12:08

Започнаха Вазовите празници в Сопот

Двудневният национален фестивал за градски песни "С мечти и блянове крилати" постави началото на традиционните Вазови празници в Сопот, посветени на 172 години от рождението на големия български поет Иван Вазов. Програмата включва разнообразни културни и..

публикувано на 03.07.22 в 14:07

Даниела Стойкова с изложба в Народното събрание

Тази изложба е отлагана два пъти - веднъж в началото на пандемията през март 2020-та година и отново миналата седмица заради невъзможността  да бъде събран кворум и избран нов председател на Народното събрание. Но "С устрем към светлината" намери своята..

публикувано на 30.06.22 в 13:17
 „Спасяването на Самарското знаме“, худ. Никола Кожухаров

ХГ Стара Загора представя творби на Никола Кожухаров по повод 130 години от рождението му

Днес от 18.00 часа в две от залите на Художествена галерия Стара Загора се открива изложба с творби на Никола Кожухаров. Експозицията е посветена на 130 годишнина от рождението на художника. В нея са включени 60 произведения, които бележат периодите..

публикувано на 29.06.22 в 17:01

РИА: Изразявам себе си чрез музиката и не се влияя от модното звучене

Сцената е моят втори дом и публиката идва на концерт, за да ме подкрепи. Важното е да си говорим хубави неща и да се забавляваме- това заяви Мария Мирославова- РИА представяйки втория си сингъл „The Way You Are“ в ефира на Радио Стара Загора. За нея..

публикувано на 28.06.22 в 15:38

„Под арките на нейното мълчание“ със Светлин Стоев

На 1 юли в Пловдив старозагорският художник Светлин Стоев ще открие изложба в галерията на бул. „Мария Луиза“15 с начален час 18:30. Всички посетители ще могат да се насладят на живопис и пластика с наименованието „Под арките на нейното мълчание“...

публикувано на 28.06.22 в 13:54

В Стара Загора отбелязват с концерт 90-годишнината от рождението на проф. Петър Жеков

На 29 юни – Петровден, Община Стара Загора и НУМСИ „Христина Морфова“ организират музикална вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на видния старозагорец проф. Петър Жеков (1932-2013г.). Събитието ще се състои от 18:30 ч. в салона на Центъра..

публикувано на 27.06.22 в 16:04

Траяна Кайракова с втора книга

С неподправено чувство за хумор Траяна продължава да радва читатели си със своите истории във втората си книга „Родното образование“. Това е сборник с хумористични разкази, в който автократа умело те въвлича и те кара да се смееш от сърце. Светът..

публикувано на 27.06.22 в 12:18