Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорци ще минат по стъпките на Ботевата чета

Снимка: Кристина Русева

Туристически поход "По стъпките на Ботевата чета" тръгна от Стара Загора.  Участниците в  него ще се включат в  едноименния 74-и Национален поход, коъто се организира от областната управа във Враца през последните години.  Старозагорският отряд, начело с националното знаме, знамето на ТД "Сърнена гора" и  знаме с лика на Христо Ботев включва средношколци от шест гимназии и две средни училища в града и млади хора.

За 9-та година Иван Тодоров се включва в инициативата. Той е комендант на групата, която сутринта се събра пред Общината в Стара Загора.

"52-ма души включва групата тази година.  В следобедните часове ще пристигнем в Ботевия парк в гр. Козлодуй, заедно с участниците от 38 групи от цялата страна. Вечерта ще има кратка програма по стихове на Ботев пред неговия паметник в парка носещ неговото име и заря за жителите на градчето и участниците в похода.", каза Иван Тодоров.  

Преходите с няколко лагера започват от утре. Поклонниците стават в 5 часа сутринта и след кратка подготовка тръгват по дневния маршрут до следващия лагер по пътя на Ботевата чета до Врачанския балкан.Туристите ще преминат през всички селища, през които преди 146 години са преминали доброволците, тръгнали да се бият за освобождението  на страната.  На първи юни вечерта всички участници пристигат на вр. Околчица, където на 2-ри юни ще има награждаване  и поклонение пред подвига и саможертвата на  поета-революционер и неговите четници на вр. Околчица, разказа накратко какво предстои в седемте дни на похода. 

Чуйте думите на коменданта  на старозагорската група Иван Тодоров  в звуковия файл:

Александър Русанин е участник в националния поход "По стъпките на Христо Ботев и неговата чета" за първи път. Неговото желание да се включи в тази най-масова родолюбива инициатива е от няколко години, причината- възхищението от Ботевото творчество и преклонението пред делото на големия  революционер. За целта той и другите участници от старозагорската група са направили 5 тренировъчни похода с лагери, за да се подготвят физически за дългия преход.

 Чуйте в звуковия файл какво сподели Александър Русанин:


По публикацията работи: Кристина Русева и Десислава Крачолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето проведоха Европа Директно и Тракийският университет

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на..

публикувано на 26.04.24 в 16:13
Хасково

"Възраждане" - Хасково искат оставката на председателя на РИК

„Възраждане“ – Хасково са първата политическа сила, обвила листатата си за предстоящите парламентарни и общински избори. Водач в листата за народни представители ще бъде Георги Георгиев, който и в момента е депутат. От „Възраждане“ заявиха, че..

публикувано на 26.04.24 в 15:59
УМБАЛ

В Университетската болница в Стара Загора ще правят PCR тестове за коклюш

От понеделник лабораторията в Университетската болница в Стара Загора ще прави PCR тестове за коклюш, информира директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната и областта и..

публикувано на 26.04.24 в 15:53

„Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе в неделя

Традиционното издание на издание на Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе на самия празник. Тази година той е на 29 април (неделя) . Юбилейното 20 издание ще се състои на сцената в парк "Артилерийски" от..

публикувано на 26.04.24 в 14:40
Снимка: община Мъглиж

С богата програма Мъглиж ще отбележи своя празник

С богата и разнообразна празнична програма и тази година Мъглиж ще отбележи по традиция своя празник на Цветница. Празненствата ще започнат още на в събота на Лазаровден.  В събота сутринта , лазарки ще обиколят къщите на Мъглиж, за да пеят за..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Поправят стари вещи на чаша кафе в Стара Загора

Среща под мотото "Поправи с приятели"  ще се проведе на 27 април  (събота) в Стара Загора. Целта на събитието е старозагорци да занесат стари свои уреди или вещи, които майстори на място да поправят в приятна обстановка и на чаша кафе. „Срещата е..

публикувано на 26.04.24 в 14:00

Описват щетите от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка, която на места достигна големината на орех. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите..

публикувано на 26.04.24 в 13:35

Наближава фестивалът „Цветовете на джаза“ в Стара Загора

Малко повече от месец до емблематичния фестивал „Цветовете на джаза“ в Стара Загора „Цветовете на джаза“ дава среща на колоритни родни джаз изпълнители, обичани и с нетърпение чакани от публиката. На едно от най-магичните места за Стара Загора -..

публикувано на 26.04.24 в 12:03

МВР с мерки за безопасни празници

Комплекс от мерки за гарантиране на обществения ред, сигурността и безпроблемното придвижване на гражданите по време на предстоящите празници – Лазаровден, Цветница, Великден, 1-ви май, Гергьовден са планирани и предстои да бъдат осъществени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:11

В Хасково заседава старият общински съвет

Днес за първи път в Хасково заседава старият Общински съвет с мандат 2019-2023 година. Това се налага заради касирането на изборите и назначаването с указ за провеждането на нови на 23 юни. Дневният ред съдържа 20 точки. В началото на заседанието..

публикувано на 26.04.24 в 10:07