Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Актьорът Ивалин Димитров получи Почетния знак на областния управител на Стара Загора

5
Ивалин Димитров и проф. Наско Василев -областен управител на Стара Загора
Снимка: Мила Маринова

Днес в Областна администрация Стара Загора се проведе първото работно заседание заседание на новосформираната Областна комисия по култура. Преди началото му проф. Наско Василев връчи Почетния знак на областния управител на актьора от Драматичен театър „Гео Милев“ Ивалин Димитров. Високото отличие е признание за прекрасните му актьорски превъплъщения, умели режисьорски решения и във връзка с 50-годишната творческа кариера и 70-годишния юбилей. В своето обръщение областният управител припомни забележителните му роли на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“, в който Димитров започва работа през 1980 година.Трикратният носител на наградата "Стара Загора" продължава да радва публиката повече от 42 години, подчерта той. 

Под бурните аплодисменти на присъстващите в залата Ивалин Димитров прие отличието и благодари за признанието, с думите:

"Тези цифри ми звучат, като честване на някое читалище или на историческа личност. Ще си позволя черен хумор, че не трябва за нищо да се страда. Юбилеят е тържествен помен, в присъствието на покойника... не ви е смешно. Природата това казва. Има начало и край. Някъде към края съм на някои неща, те минават така, като да са били просто преди миг. И съм се събудил от някакъв сън. Филмът е заснет. Минал е по кината. Някъде във фонотеката отлежава и го няма." 

Любимецът на старозагорската публика сподели, че първата актьорска реплика, която е трябвало да произнесе на сцена, била  “Какви закони в тая страна?!“ Думите били на Тодор Колев, но се наложило да ги каже "изнесено" другият шуменец на сцената-Ивалин Димитров. 

"И днес живеем в интересни времена. Друго наказание не се предвижда. На мен лично не ми остана време да скучая“, каза с усмивка Ивалин Димитров. Успехът на един творец и на всеки човек изобщо, се измерва с критериите му. Ако си минималист, никога няма да полетиш. Затова благодаря на всички и пожелавам вяра и високи критерии“, заяви той.

Относно новосформираната Областна комисия по култура Ивалин Димитров изтъкна:

След връчването на наградата, под председателството на арх. Банко Банов-зам. областен управител на Стара Загора, започна заседанието на новосформираната Областна комисия по култура. Участниците в работната среща приеха правилник за дейността и обсъдиха механизми за координация на културните мероприятия, които се провеждат в Старозагорска област. Беше обсъдена и работата на читалищата в общините на територията на областта. 

По публикацията работи: Мила Маринова

Галерия

Още от категорията

Даниела Стойкова с изложба в Народното събрание

Тази изложба е отлагана два пъти - веднъж в началото на пандемията през март 2020-та година и отново миналата седмица заради невъзможността  да бъде събран кворум и избран нов председател на Народното събрание. Но "С устрем към светлината" намери своята..

публикувано на 30.06.22 в 13:17
 „Спасяването на Самарското знаме“, худ. Никола Кожухаров

ХГ Стара Загора представя творби на Никола Кожухаров по повод 130 години от рождението му

Днес от 18.00 часа в две от залите на Художествена галерия Стара Загора се открива изложба с творби на Никола Кожухаров. Експозицията е посветена на 130 годишнина от рождението на художника. В нея са включени 60 произведения, които бележат периодите..

публикувано на 29.06.22 в 17:01

РИА: Изразявам себе си чрез музиката и не се влияя от модното звучене

Сцената е моят втори дом и публиката идва на концерт, за да ме подкрепи. Важното е да си говорим хубави неща и да се забавляваме- това заяви Мария Мирославова- РИА представяйки втория си сингъл „The Way You Are“ в ефира на Радио Стара Загора. За нея..

публикувано на 28.06.22 в 15:38

„Под арките на нейното мълчание“ със Светлин Стоев

На 1 юли в Пловдив старозагорският художник Светлин Стоев ще открие изложба в галерията на бул. „Мария Луиза“15 с начален час 18:30. Всички посетители ще могат да се насладят на живопис и пластика с наименованието „Под арките на нейното мълчание“...

публикувано на 28.06.22 в 13:54

В Стара Загора отбелязват с концерт 90-годишнината от рождението на проф. Петър Жеков

На 29 юни – Петровден, Община Стара Загора и НУМСИ „Христина Морфова“ организират музикална вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на видния старозагорец проф. Петър Жеков (1932-2013г.). Събитието ще се състои от 18:30 ч. в салона на Центъра..

публикувано на 27.06.22 в 16:04

Траяна Кайракова с втора книга

С неподправено чувство за хумор Траяна продължава да радва читатели си със своите истории във втората си книга „Родното образование“. Това е сборник с хумористични разкази, в който автократа умело те въвлича и те кара да се смееш от сърце. Светът..

публикувано на 27.06.22 в 12:18

Творчески колектив „На улицата” с 3-дневна поредица от събития

Творчески колектив „На улицата” организира 3-дневна поредица от събития в Стара Загора. Те ще поставят на фокус дигиталните форми на изкуство и съвременните тенденции в творческите индустрии. Културната организация ще си партнира в..

публикувано на 27.06.22 в 08:00
Ивалин Димитров

Артистите живеят за аплодисментите на публиката, тя е най-големият им партньор

Едно недоразумение е в основата вместо в Драматичен театър - Пловдив Ивалин Димитров да остане в този на Стара Загора. "Дойдох временно, по покана на Димитър Стоянов, за шест месеца, а останах 42 години, в Драматичен театър "Гео Милев" . Първата..

публикувано на 26.06.22 в 17:30

Най-успешните български филми представят страната ни в Рим

XV издание на Фестивала на българското кино се открива тази вечер в гр.Рим, Италия и ще продължи до 26 юни. Във фестивала ще бъдат представени най-добрите български филми. Зрителите ще имат уникалната възможност да се срещнат с Райна Кабаиванска,..

публикувано на 24.06.22 в 14:04

Започва осмият международен арт пленер в Мъглиж

Осмият международен арт пленер "Изкуството в Мъглиж" събра 13 художници от седем държави.  Организатори на събитието са фондация Център за правно и културно застъпничество "Темида Арт" Стара Загора, с подкрепата на община Мъглиж.  Куратор на пленера е..

публикувано на 21.06.22 в 15:00