Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Ивалин Димитров получи Почетния знак на областния управител на Стара Загора

5
Ивалин Димитров и проф. Наско Василев -областен управител на Стара Загора
Снимка: Мила Маринова

Днес в Областна администрация Стара Загора се проведе първото работно заседание заседание на новосформираната Областна комисия по култура. Преди началото му проф. Наско Василев връчи Почетния знак на областния управител на актьора от Драматичен театър „Гео Милев“ Ивалин Димитров. Високото отличие е признание за прекрасните му актьорски превъплъщения, умели режисьорски решения и във връзка с 50-годишната творческа кариера и 70-годишния юбилей. В своето обръщение областният управител припомни забележителните му роли на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“, в който Димитров започва работа през 1980 година.Трикратният носител на наградата "Стара Загора" продължава да радва публиката повече от 42 години, подчерта той. 

Под бурните аплодисменти на присъстващите в залата Ивалин Димитров прие отличието и благодари за признанието, с думите:

"Тези цифри ми звучат, като честване на някое читалище или на историческа личност. Ще си позволя черен хумор, че не трябва за нищо да се страда. Юбилеят е тържествен помен, в присъствието на покойника... не ви е смешно. Природата това казва. Има начало и край. Някъде към края съм на някои неща, те минават така, като да са били просто преди миг. И съм се събудил от някакъв сън. Филмът е заснет. Минал е по кината. Някъде във фонотеката отлежава и го няма." 

Любимецът на старозагорската публика сподели, че първата актьорска реплика, която е трябвало да произнесе на сцена, била  “Какви закони в тая страна?!“ Думите били на Тодор Колев, но се наложило да ги каже "изнесено" другият шуменец на сцената-Ивалин Димитров. 

"И днес живеем в интересни времена. Друго наказание не се предвижда. На мен лично не ми остана време да скучая“, каза с усмивка Ивалин Димитров. Успехът на един творец и на всеки човек изобщо, се измерва с критериите му. Ако си минималист, никога няма да полетиш. Затова благодаря на всички и пожелавам вяра и високи критерии“, заяви той.

Относно новосформираната Областна комисия по култура Ивалин Димитров изтъкна:

След връчването на наградата, под председателството на арх. Банко Банов-зам. областен управител на Стара Загора, започна заседанието на новосформираната Областна комисия по култура. Участниците в работната среща приеха правилник за дейността и обсъдиха механизми за координация на културните мероприятия, които се провеждат в Старозагорска област. Беше обсъдена и работата на читалищата в общините на територията на областта. 

По публикацията работи: Мила Маринова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ИКАР за Драматичен театър "Невена Коканова"

50та юбилейна церемония по връчване на наградите на Съюза на артистите в България зарадва Драматичен театър "Невена Коканова". Ямболската трупа получи ИКАР за поддържаща мъжка роля. Призът отиде при Вълчо Янев за ролята му на дядо в спектакъла..

публикувано на 28.03.24 в 14:16
123

Димо Генов открива "НеОчаквана изложба" с малки живописни творби в Художествената галерия в родната Стара Загора

„НеОчаквана“ изложба с творби на старозагорския художник Димо Генов ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия. Експозицията, подредена в камерната зала на втория етаж в бившите Старозагорски Хали ще представи 57..

публикувано на 28.03.24 в 12:01

Калин Василев е носител на награда "Чудомир" за къс хумористичен разказ

Калин Василев е тазгодишния носител на 55-ата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ на едноименната фондация и вестник "Стършел". Писателят и юрист спечели с разказа си "Американски стек". Това е най-старата подобна награда в страната. Тя..

публикувано на 26.03.24 в 15:30
XXIII Фестивал на маскарадните игри - Стара Загора

Стотици участници се включиха във Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Над 800 участници и 20 групи от различни области на страната взеха участие в XXIII Фестивал на маскарадните игри, който се проведе навръх Тодоровден в Стара Загора. Кукери, бабугери, старци и арапи огласиха с хлопки и чанове центъра на града, за да..

публикувано на 23.03.24 в 13:49

"Моята паричка" през погледа на децата

Националният конкурс "Моята паричка" за втора година провокира въображението на децата и тяхното любопитство по отношение на темата за парите, личните финанси и финансовите навици. След успеха на първото издание през 2023 г., организаторите разширяват..

публикувано на 23.03.24 в 10:00

"Пришествие' - най-новото попълнение в "Пеещи артисти" (видео)

Една по-лирична и по-драматична Милица Божинова пее 37-та песен от проекта "Пеещи артисти", който гали музикалните сетива на почитателите на българската музика вече четвърта година. Това е трето участие на певицата в проекта, след Сборната формация с "Една..

публикувано на 22.03.24 в 14:57
Часовникът на Държавен куклен театър, Стара Загора

Кукли и поезия празнуват заедно

Световен ден на кукления театър отбелязваме на 21 март. Празникът се чества от  2003 г., по инициатива на UNIMA Internationale ,  с основната идея да е едновременно инструмент за популяризиране на кукленото изкуство, и проект, който позволява..

публикувано на 21.03.24 в 17:12

"Изкуство и култура" бе последното събитие от образователния форум „Месец на науките и изкуствата“

Младите омбудсмани Валентин Глушков и Станимир Тодоров, както и общественият посредник на община Стара Загора Иванка Сотирова, организираха училищен и образователен форум под наслов „Месец на науките и изкуствата“. Първото събитие, което се..

публикувано на 21.03.24 в 13:36

"Чудото" в Павел баня започва със спектакъла "Роднини"

Този уикенд започва първото издание на Националния фестивал на комедийните спектакли „Чудото” в гр. Павел баня, който е част от Чудомировите празници в курортния град. Още в събота от 18.30 часа жителите и гостите на града ще се насладят на..

публикувано на 20.03.24 в 13:07
Снимки: Държавна опера - Стара Загора

Старозагорската опера с премиера на "Ловци на бисери" от Жорж Бизе

На 21 и 22 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще блесне премиерата на операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе. Режисьорът Славчо Николов определя своята най-нова постановка на вълнуващото заглавие от съкровищницата на френската..

публикувано на 20.03.24 в 12:59