Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Конференция на Тракийския университет търси различните последици на пандемията

Снимка: Тракийски университет

Тракийският университет в Стара Загора провежда Международна научна конференция под надслов "Мултидисциплинарен подход за осигуряване нормалното функциониране на здравните и обществени системи при пандемични вълни".

Събитието се провежда до петък на Старозагорските минерални бани, като в конференцията се включват близо 90 участници от 15 институции, има близо 50 доклада, каза за Радио Стара Загора ректора на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков.

„Конференцията разглежда различните аспекти от последиците на ковид пандемията, не само медицинските, но и социално-икономически и политически, които засегнаха живота по целия свят. Такива критически събития ще продължават да се появяват и ние трябва да сме готови“, допълни доц. Ярков. Той се надява, че тази конференция ще стане ежегодна. 

Организатори, освен Тракийският университет и неговият Медицински колеж, са още Университет "Св. Паисий Хилендарски" - Пловдив, Министерството на образованието и науката, Covid 19 Лаборатория за социални изследвания, Асоциацията на младите учени.

Пленарният доклад с провокативното заглавие "Ковид 19 и либералната демокрация - кое от тях си отива?" изнесе проф. д-р Даниел Вълчев, Декан на юридическия факултет на Софийския Университет, Министър на образованието и науката в периода 2005-2009 година.

„Нашият доклад е насочен не толкова към това какво точно се случи, а какви са измеренията на това, което се случи върху обществените нагласи, върху политическите модели, върху начина, по който съдилищата и парламентите реагираха и т.н.“, коментира проф. Вълчев. Според него ковид кризата е интересна, защото като че ли е предвестник на едно развитие на либерално-демократичните модели в условия на постоянна извънредност.

„Като че ли на правителствата, не само у нас, им хареса да работят в условия на извънредност, не по нормалния начин, а нещо което постоянно ни притиска и се базира на страховете на хората“, коментира  още проф. Вълчев.

В конференцията с доклади и постери ще се представят освен организаторите, още СУ "Св. Климент Охридски", УНСС, Великотърновският университет "Св.Св. Кирил и Методий", Медицинските университети в София, Пловдив, Варна и Плевен, както и Медицинският институт на МВР - София, Университет по хранителни технологии Пловдив, Югозападният университет "Неофит Рилски" , Благоевград, Университет по телекомуникации и пощи, София, Институтите по физикохимия и микробиология при БАН, Университетът в гр. Йоанина, Гърция.

По публикацията работи: Иван Славов

Още от категорията

Нова придобивка за Музея на бойната слава в Ямбол

Танк Т-34 – 85 е най-новият експонат в Музея на бойната слава – Ямбол. Съветската бойна машина, модификация от 40-те години на миналия век с 85-милиметрово оръдие, е транспортирана от Полша и ще остане в музея една година – до края на юни 2023. Тя е..

публикувано на 01.07.22 в 13:44

Етнографска сбирка „Старите българи“ в Павел баня пази местните традиции и култура

Етнографска сбирка „Старите българи“ в Павел баня продължава да показва на жителите и гостите на курортния град експонати и предмети, свързани с бита и традициите от миналото. Създадена като благотворителна кауза от Добрина и Стойно Стефанови,..

публикувано на 01.07.22 в 13:05

Кирил Петков предлага Асен Василев за премиер, отхвърля руския ултиматум

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че е предложил премиер да бъде Асен Василев. Той обяви още във видеообръщение, че няма да промени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители.  "Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на..

публикувано на 01.07.22 в 12:58
Газово-измервателната станция край Стара Загора

Газопроводът с Гърция може да заработи през септември

На 98% е готова газовата връзка с Гърция, като оптимистичната прогноза е тя да заработи през септември или октомври. Това съобщи Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на компанията, която изгражда газовата връзка между България..

публикувано на 01.07.22 в 11:53

С нов директор от днес е РИОСВ - Стара Загора

Диана Искрева е новият директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора, потвърди за Радио Стара Загора тя лично.  Този пост Искрева заема след обявен през април месец конкурс, който приключи вчера с обявяването й за..

публикувано на 01.07.22 в 11:41

Кирил Петков инспектира газовата връзка край Стара Загора

Министър-председателят в оставка Кирил Петков ще инспектира днес междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Стара Загора. Това е второто посещение на премиера в района на връзката край село Малко Кадиево. Той провери изграждането на..

публикувано на 01.07.22 в 09:08

Предимно слънчево време ни очаква през месец юли

Най-ниските минимални температури през юли у нас ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите максимални температури - между 34 и 39 градуса . Това съобщи за Радио Стара Загора Анастасия Кирилова от Националния институт по метеорология и хидрология..

публикувано на 01.07.22 в 06:00

Започва приемането на заявления за целевата помощ за отопление

На 1 юли започва приемът на заявления за помощи за отопление за предстоящия отоплителен сезон. Крайният срок е 31 октомври , затова молим гражданите да не се струпват по гишетата още първите дни. Това съобщи Павлина Делчева, директор на Дирекция..

обновено на 01.07.22 в 05:49

От 1 юли НЗОК поема отпускането на помощни средства за хора с увреждания

От днес  администрирането на процеса по договаряне, отпускане, заплащане и контрол на помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, както и техните ремонти, преминават в Националната здравноосигурителна каса и съответно в..

обновено на 01.07.22 в 05:47

Пожар горя тази вечер край магазин в близост до Аязмото

Пожар горя тази вечер до магазин в близост до Аязмото в Стара Загора. Сигналът е постъпил в 20,31 часа.  Огънят е пламнал до складовото помещение на гърба на магазина. Горели са кашони и хартиени отпадъци. На място незабавно са били изпратени два..

обновено на 30.06.22 в 21:19