Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Наблюдава се увеличение на миграционния натиск

Снимка: БГНЕС

64 каналджии са задържани на българо-турската граница от началото на годината досега. Данните се на Главна дирекция „Гранична полиция“.

Наблюдава се увеличение на миграционния натиск в сравнение със същия период на миналата година. 552-ма незаконни имигранти, предимно граждани на Афганистан и Сирия, са влезли в страната ни през първите 5 месеца на годината.

След затопляне на времето миграционния натиск значително е нараснал, твърдят жителите на странджанското село Богданово, което се намира на 5 км от българо-турската граница.

Над 36 хиляди и 500 опита за незаконно влизане в страната ни от началото на годината досега са предотвратени от български патрули и постове по линията на границата, сочат данните на „Гранична полиция“.

След въвеждането в граничното наблюдение и командироването на допълнителни служители на „Жандармерията“ и МО е постигната по-голяма плътност на смесените патрули на държавната граница и през месец май 2022 г. се отчита намаление на незаконно влезлите в страната мигранти с 32% в сравнение с месец април.


Още от категорията

Нова придобивка за Музея на бойната слава в Ямбол

Танк Т-34 – 85 е най-новият експонат в Музея на бойната слава – Ямбол. Съветската бойна машина, модификация от 40-те години на миналия век с 85-милиметрово оръдие, е транспортирана от Полша и ще остане в музея една година – до края на юни 2023. Тя е..

публикувано на 01.07.22 в 14:30

Пожар между старозагорските села Могила и Преславен

Пожар е избухнал в житен, неожънат масив между старозагорските села Могила и Преславен. На място са изпратени два  екипа на пожарната. Местен земеделски стопанин е осигурил техника, която да  прокарва просека в помощ на огнеборците. 

публикувано на 01.07.22 в 14:11

Нова придобивка за Музея на бойната слава в Ямбол

Танк Т-34 – 85 е най-новият експонат в Музея на бойната слава – Ямбол. Съветската бойна машина, модификация от 40-те години на миналия век с 85-милиметрово оръдие, е транспортирана от Полша и ще остане в музея една година – до края на юни 2023. Тя е..

публикувано на 01.07.22 в 13:44

Етнографска сбирка „Старите българи“ в Павел баня пази местните традиции и култура

Етнографска сбирка „Старите българи“ в Павел баня продължава да показва на жителите и гостите на курортния град експонати и предмети, свързани с бита и традициите от миналото. Създадена като благотворителна кауза от Добрина и Стойно Стефанови,..

публикувано на 01.07.22 в 13:05

Кирил Петков предлага Асен Василев за премиер, отхвърля руския ултиматум

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че е предложил премиер да бъде Асен Василев. Той обяви още във видеообръщение, че няма да промени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители.  "Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на..

публикувано на 01.07.22 в 12:58
Газово-измервателната станция край Стара Загора

Газопроводът с Гърция може да заработи през септември

На 98% е готова газовата връзка с Гърция, като оптимистичната прогноза е тя да заработи през септември или октомври. Това съобщи Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на компанията, която изгражда газовата връзка между България..

публикувано на 01.07.22 в 11:53

С нов директор от днес е РИОСВ - Стара Загора

Диана Искрева е новият директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора, потвърди за Радио Стара Загора тя лично.  Този пост Искрева заема след обявен през април месец конкурс, който приключи вчера с обявяването й за..

публикувано на 01.07.22 в 11:41

Кирил Петков инспектира газовата връзка край Стара Загора

Министър-председателят в оставка Кирил Петков ще инспектира днес междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Стара Загора. Това е второто посещение на премиера в района на връзката край село Малко Кадиево. Той провери изграждането на..

публикувано на 01.07.22 в 09:08

Предимно слънчево време ни очаква през месец юли

Най-ниските минимални температури през юли у нас ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите максимални температури - между 34 и 39 градуса . Това съобщи за Радио Стара Загора Анастасия Кирилова от Националния институт по метеорология и хидрология..

публикувано на 01.07.22 в 06:00

Започва приемането на заявления за целевата помощ за отопление

На 1 юли започва приемът на заявления за помощи за отопление за предстоящия отоплителен сезон. Крайният срок е 31 октомври , затова молим гражданите да не се струпват по гишетата още първите дни. Това съобщи Павлина Делчева, директор на Дирекция..

обновено на 01.07.22 в 05:49