Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дълга сесия очаква общинските съветници в Стара Загора

Снимка: Кристина Русева

 На предстоящата сесия на Общинския съвет  в Стара Загора на 30-ти юни ще бъдат разгледани 76 точки и 7 питания. Председателят на Общинския съвет Мария Динева представи дневния ред на сесията. По повод напрежението около съобщението, че предстои разглеждането за даване на разрешение за изграждане на Регионален център за третиране на битови отпадъци край с. Ракитница, Динева  каза, че с едно-две питания, това решение среща подкрепа на заседанията на комисиите.
   "Напрежението идва от това, че не е ясно какво се прави в случая с даването на разрешение. С решението на ОбщС, ако бъде прието, това не означава, че се дава право на строеж или, че се отдават имоти  безвъзмездно или възмездно за строеж на нова инсталация за битови отпадъци. Това означава, че се дава разрешение за уведомление до РИОСВ за инвестиционно намерение за изграждане на депото." И според общинската администрация изготвянето на Оценката за въздействие върху околната среда /ОВОС/ ще мине една от най-тежките процедури според закона. Ще бъдат направени оценки от всички компетентни органи - РИОСВ, РЗИ за да се прецени дали изграждането на инсталацията е безопасно за здравето на хората и за околната среда. За целта ще бъде ангажиран и широк кръг експерти и учени.

  Едва след готовия доклад, ще бъдат проведени обществени обсъждания. "Но решението за такава инсталация за третиране на битови отпадъци е взето от УС на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, на което са членове всички общини.  И в този случай не се изисква дори решение на общинския съвет", подчерта Мария Динева. 

В звуковия файл чуйте казаното от Мария Динева относно точката за започване на процедура по ОВОС  за разрешително за експлоатация на Регионален център за битови отпадъци във връзка с инвестиционно намерение за изграждане на нова инсталация В община Стара Загора.

   Едва след готовия доклад, ще бъдат проведени обществени обсъждания. "Но решението за такава инсталация за третиране на битови отпадъци е взето от УС на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, на което са членове всички общини.  И в този случай не се изисква дори решение на общинския съвет", подчерта Мария Динева.

     От заседанията на комисиите е станало ясно, че общинските съветници  не са единодушни и по предложението за изграждане на паметник на Тодор Александров, добави Мария Динева. 

 В звуковия файл чуйте казаното от Мария Динева относно точката за изграждане на паметник на Тодор Александров в парк "Зеленият клин" в  Стара Загора.

 Дневният ред на предстоящата сесия предстои да гласува отпускането по 3 000 лв. за инвитро процедури на 17 двойки с репродуктивни проблеми и продажбата на 10 от близо  600 общински жилища на техните наематели.  



  


По публикацията работи: Кристина Русева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вандалски прояви налагат монтирането на камери в двата гробищни парка на Стара Загора

Двата гробищни парка на Стара Загора на „Хрищенско шосе“ и до село Богомилово са в прилично състояние, окосени и почистени, съобщи в ефира на Радио Стара Загора във връзка с предстоящата утре Черешова Задушница директорът на Общинско предприятие..

публикувано на 21.06.24 в 15:44

В Стара Загора връчиха награда на името на строителя на президентския дом в Бояна

Випуск 2024 на Професионалната гимназия по строителство архитектура и геодезия „Любор  Баер“ получи дипломите си за завършено средно образование с успех над „Много добър 5:00“.   Във всяка от петте паралелки има отличници. Към завършилите124-ма..

публикувано на 21.06.24 в 15:15
Хасково

В 152 секции ще гласуват в Хасковско на извънредните избори за общински съвет

Днес е последният ден от предизборната кампания за извънредните избори за общински съвет в Хасково, насрочени за 23 юни. До вотът се стигна, след като съдът касира резултатите от изборите на 29 октомври миналата година. Общо 337 са..

публикувано на 21.06.24 в 14:55

Детски забавления за безопасно лято в Стара Загора

Детски забавления под мотото „Безопасно лято в града“, посветено на пътната безопасност, ще се проведе в петък 21 юни, от 17:00 часа, източно от сградата на Община Стара Загора. От СНЦ „Аз съм бъдещето, пази ме“, канят всички деца на възраст от 3..

публикувано на 21.06.24 в 14:35

Дълголетниците в Шипка са пример за единство и стоицизъм в трудностите

Седмица след опустошителната буря с градушка, която нанесе сериозни материални щети на къщите и дворовете в гр. Шипка, в пенсионерския клуб се организира среща на мъдростта с младостта “ 90 +“.  „Всички 18 дълголетници, над 90 години, най-възрастният..

публикувано на 21.06.24 в 14:34

Лимоните и ягодите са единствените плодове, чиито цени бележат ръст

Стабилен и спокоен остава пазара на хранителните стоки от потребителската кошница. При основните продукти единствено свинското и пилешкото месо са с по-високи цени спрямо същия период на миналата година. Това съобщи за Радио Стара Загора Владимир..

публикувано на 21.06.24 в 13:40

Казусът „Бедечка“ е популярна марка на Стара Загора в цялата страна

Десетки събития в сферата на културата, спорта, изкуството, музиката и граждански активности са включени в тазгодишното, второ издание на алтернативния фестивал с кауза „На зелено“ или „Бедечка фест“, организирано от Творчески колектив „На улицата“...

публикувано на 21.06.24 в 13:32

16-то издание на „Празника на слънцето, билките и водата" в Старозагорски минерални бани

16-тото издание на „Празника на слънцето, билките и водата" в Старозагорски минерални бани тази година ще бъде в навечерието на Еньовден на 23 юни. Провеждането на традиционния ритуал бе изместено с един ден заради предстоящата в събота Черешова..

публикувано на 21.06.24 в 12:07

Колко седмокласници в Старозагорско не се явиха на изпита по математика?

Изпитът по математика за седмокласниците в Старозагорско започна навреме във всичките 91 училища , в които се провежда, увери началникът на Регионалното управление на образованието в Стара Загора Милена Йолдова. Бъдещите гимназисти, които имат..

публикувано на 21.06.24 в 12:00
проф. Йовчо Йовчев дмн, Изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

По-високи заплати за медицинските специалисти и персонала на УМБАЛ „Професор Д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора от 1 юли

От 1 юли с решение на Съвета на директорите се определят нови основни месечни възнаграждения за медицинските специалисти и персонала на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Професор Д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора...

публикувано на 21.06.24 в 10:16