Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Рибарски: Първата стъпка е да се справим с разделното събиране на отпадъците

Процесът на изгаряне на отпадъци чрез пиролиза, който се появи като вариант за Стара Загора и беше спрян от Общината след разговори с МОСВ, с нашия начин на събиране на отпадъци - без разделното събиране - не може да изпълни заложените изисквания за изчистване на синтетичния газ и след това неговото постъпване в газовата турбина на инсталацията. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора Радослав Рибарски, председател на комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от „Продължаваме промяната“ . 

„При този процес се отлагат и много катрани. Тези проекти работят в много по-малък мащаб, когато са настроени за конкретен вид отпадък. Европа работи с различен тип пиролизни инсталации“, обясни още той

Радослав Рибарски коментира и полученият отговор от Министерството на околната среда и водите по отношение на ТЕЦ „Брикел“. Питането бе отправено от народните представители до министър Борислав Сандов след поредните сигнали за замърсяване на въздуха в региона. "МОСВ при всяка проверка прави предписания, които не се изпълняват и може би целта им от тук нататък трябва да е да накарат този инвеститор да обърне по-сериозно внимание на ивестиционната си програма и ремонтните дейности. За да може ако иска да експлоатира тези инсталации, те да станат по-екологично чисти и да не застрашават здравето на хората"

Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание коментира и официално откритият в петък интерконектор Гърция-България. Церемонията се състоя в Комотини с участието на премиера в оставка Кирил Петков и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис. "Проектът е изключително важен, защото ще обслужва България, а и цената е в пъти по ниска от тази на "Газпром Експорт". Неговото завършване обаче не трябва да ни отпуска, защото и следващите стъпки са изключително важни"

Цялото интервю с Радослав Рибарски чуйте в звуковия файл





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

14-годишно дете от Хасково е в болница след бой в училище

14-годишно дете е в болницата в Хасково след бой в училище. Вчера следобед в двора на училището в село Узунджово детето е ударено от по-големи тиннейджъри, които не са ученици. Сигналът е подаден два часа по-късно, когато битото дете се прибрало вкъщи...

публикувано на 30.04.24 в 18:32

Ямболии събраха 9 000 лв за ремонт на най-старата църква в Ямбол

Жители на кв. Каргуна и на Ямбол са  дарили около 9 000 лв. от благотворителния базар на Цветница за ремонт на най-стария храм „Света Троица“ в града. „За пореден път своята заплата за богоугодното начинание дари кметът Валентин Ревански, с по-големи..

обновено на 30.04.24 в 17:30

Няма проблеми с предпразничния трафик в Старозагорско

Допълнителни екипи на териториална и пътна полиция ще дежурят по празниците в Старозагорско, информира комисар Антон Иванов от Охранителна полиция в ОД МВР в Стара Загора. По думите му към момента трафикът обичаен за сезона и само по магистрала..

публикувано на 30.04.24 в 17:02

Правят предпразнични проверки на търговците в Сливенско

В Сливен предпразнично започнаха съвместни проверки от областната дирекция по безопасност на храните и Икономическа полиция на месарските магазини и в търговските обекти, в които се предлагат яйца и козунаци. Здравните инспектори следят за печатите по..

публикувано на 30.04.24 в 16:07
Община Стара Загора

В община Стара Загора отчитат 56% събираемост на данъци

Днес изтича срокът, в който могат да се платят с отстъпка от 5% местни данъци и такси в община Стара Загора. Успешно начало на бюджетната година, отчете Иван Иванов, от отдел „Местни данъци и такси“ в общината. Към момента около 43% от гражданите..

публикувано на 30.04.24 в 16:02
Златина Йовчева, председател на РИК, Стара Загора

РИК-Стара Загора призовават да не се чака последния ден за регистрация на листи

Членове на Районната избирателна комисия в Стара Загора изразиха опасения, че може да се стигне до срив в системата и до проблеми в последният ден за регистрация на листи с кандидати-депутати за предстоящите парламентарни избори. Срокът за..

публикувано на 30.04.24 в 15:02

С цялостна канализация, водопровод и асфалтирани улици могат да се похвалят в село Долно Изворово

Село Долно Изворово в община Казанлък е едно от малкото села в България, а може би и единственото, което има изградена 100% канализационна мрежа. Това е и една от големите гордости на местните жители, а основна заслуга има дългогодишният кмет  на..

публикувано на 30.04.24 в 14:41

Стартира розоберът, очакват по-ниски добиви

Заради по-ранния цъфтеж на маслодайната роза тази година кампанията по прибирането на розовия цвят вече започна. 3 лева и 70 стотинки за килограм е изкупната цена, а за прибирането на същото количество уханни цветчета на берачите се плащат по лев и 50..

публикувано на 30.04.24 в 14:40

Десетокласници от Стара Загора и Бургас разиграха съдебен процес по Йовковата "Албена"

Десетокласници от ГПЧЕ „Ромен Ролан“, гр. Стара Загора, проведоха симулативен съдебен процес по разказа на Йордан Йовков „Албена“. В съдебната зала учениците на госпожа Златина Вълева, преподавател по български език и литература, заеха ролите на..

публикувано на 30.04.24 в 14:13

В Болярово партиите се разбраха за съставите на секционните комисии

В конструктивен диалог преминаха консултациите с парламентарно представените партии и коалиции за разпределението на местата в секционните избирателни секции на територията на община Болярово. Те бяха водени от заместник-кмета Нина Терзиева. Присъстващите..

публикувано на 30.04.24 в 14:05