Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Увеличават се случаите на деца, които злоупотребяват с наркотици

Д-р Иван Добринов

Увеличил се е броят на децата, които стигат до лечение, заради злоупотреба с алкохол и наркотици. Това сочи доклад от токсикологиите за последните три месеца, съобщи за Радио Стара Загора д-р Иван Добринов, началник на Шесто мъжко отделение в Държавна психиатрична болница в Раднево. По думите му в България реагираме на подобни проблеми само кампанийно. Такъв пример са сегашните акции срещу шофьорите, които са употребили психоактивни вещества.

„Липсва цялостна система, която да осигури превенция, овладяване на тежки състояния, лечение, програми за ресоциализация“, коментира д-р Добринов.

По думите му все повече младежи между 12 и 18 години получават тежки психиатрични  усложнения, напоследък във връзка с употреба на стимуланти от типа на амфетамини, метаамфетамини, на синтетични канабиноиди, и ги употребяват предимно ученици.

„Те могат да бъдат изключително опасни, имат грубо дезорганизирано поведение, налудности, халюцинации. Понякога са много добре тренирани, защото покрай фитнеса започват да употребяват стимуланти или стероидни препарати и това изисква много бърза и спешна намеса. Понякога дори хоспитализация в психиатрични отделения и прекратяване на упротребата на наркотици. И след това специализирани програми, фокусирани точно върху работата с тийнейджъри. Това нещо изобщо отсъства в България като концепция“, обясни д-р Добринов.


По публикацията работи: Иван Славов

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Бедствено положение в Харманли, Любимец и Свиленград заради бушуващите пожари

Бедствено положение заради пожари обяви областният управител на Хасково Минко Ангелов за общините Харманли, Любимец и Свиленград. По думите на Ангелов положението е извън контрол. Той ще иска помощ от военните, очаква помощ и от пожарникари от други..

публикувано на 09.08.22 в 18:03

Маските стават задължителни в болниците и градския транспорт в цялата страна

От четвъртък, 11 август, защитна маска за лице ще трябва да бъде носена, само когато гражданите се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и..

публикувано на 09.08.22 в 17:35

Временно спира газоподаването в Стара Загора

Във връзка с присъединяването на новоизградени технологични съоръжения към газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз", считано от 07:00 ч. на 16 август (вторник) до 07:00 ч. на 19 август (петък) , държавният системен оператор „Булгартрансгаз“  ще..

публикувано на 09.08.22 в 17:17

Пожари и в област Хасково

4 къщи горят в с. Вълче поле, община Любимец. Това съобщиха от Пожарната в Хасково. На мястото са изпратени екипи, които гасят пожара. Гори край жп линията между Харманли и Свиленград . Изпратени са 6 екипа служители на Пожарната.

публикувано на 09.08.22 в 17:15

Пожарът в Пъстрово се разраства

публикувано на 09.08.22 в 16:54
Снимка: БНР-Незабравка Кирова

В Ямбол се борят с два пожара едновременно

С два пожара се борят в момента ямболските огнеборци. Единият е в подножието на хълма „Боровец“ в рамките на града, където горят сухи треви и храсти, а другият между Ямбол и село Веселиново. От противопожарната служба в Ямбол уверяват, че към момента..

публикувано на 09.08.22 в 16:24

Община Стара Загора изпрати водоноска и 20 доброволци в помощ на огнеборците в Пъстрово

Община Стара Загора изпраща водоноска и 20 доброволци в помощ на пожарникарите, които вече няколко часа се борят с големия пожар в старозагорското село Пъстрово. Това обяви за Радио Стара Загора кметът на общината Живко Тодоров.  Той каза..

публикувано на 09.08.22 в 15:48

Национална научна конференция обединява три знакови годишнини за Българската православна църква

В навечерието на Деня на българската независимост Стара Загора ще бъде домакин на Национална научна конференция под надслов  "Културно-просветна и благотворителна дейност на Българската православна църква от Освобождението до средата на XX век" . Събитието..

публикувано на 09.08.22 в 15:35

Голям пожар в село Пъстрово

обновено на 09.08.22 в 15:09

Затвориха пътя Стара Загора-Казанлък

Временно е затворен път I-5 Стара Загора-Казанлък, поради паднало дърво. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР Стара Загора. Движението се осъществява по обходен маршрут : за леки автомобили - Стара..

публикувано на 09.08.22 в 14:23