Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пет златни отличия за старозагорските читалища на събора в Копривщица


С пет златни отличия – индивидуални и колективни, се завърнаха 11-те читалища, които предствавиха Стара Загора по време на XII Национален събор на народното творчество, провело се през почивните дни в Копривщица. В съботния ден, на втора сцена на пъстрия фолклорен празник, се изявиха 150 старозагорци. Общо отличията им са 17, заедно с 5 сребърни и 7 бронзови.

Едно от златните представяния е за Представителния ансамбъл за автентичен фолклор „Дълбоки“ при НЧ „Развитие 1878“. 

„Представихме обичаят „Свождане“, това е посрещането на младоженците в дома на свекървата“, разказа за Радио Стара Загора  Христина Янкова, главен художествен ръководител на ансамбъла и секретар на местното Читалище „Развитие“.

Другите златни отличия са да Фолклорната група „Ахинора“ при НЧ „Ахинора 2006“, Лъчезар Трифонов от гайдарски състав при НЧ „Настроение 2017“, Тотка Танева от ФГ „Росна китка“ при НЧ „Пробуда 1925“ и най-възрастният участник от общината – Койчо Коев при НЧ „Христо Ботев 1952“.

Сребърните медалисти от надпяването и надиграването в Копривщица също са пет – четири колективни и един - индивидуален. Колективните награди заслужиха Женска фолклорна група „Огърлица“ при НЧ „Железник-1988 г.“, Певческа група при НЧ „Иванка Терзиева-1927 г.“,  Женска фолклорна група при НЧ „Пробуда - 1921 г.“, Фолклорна група „Росна китка“ при НЧ „Пробуда -1925г.“. Индивидуално отличие заслужи Дженка Георгиева от НЧ „Железник“.

Мъжка фолклорна група с ръководител Иван Тодоров  при Ансамбъл „Зорница“ на НЧ „Св.Климент Охридски-1858“, Юношески танцов състав при НЧ „Настроение“ с ръководител Красимир Димитров, Детска фолклорна група „Герданче“ при НЧ „Железник“ и Женска певческа група „Тракийка“ при НЧ „Пробуда-1927г.“ село Горно Ботево се завърнаха с бронзови медали. Талантливата 11-годишна Мария Кънчева от „Климент Охридски -1858г.“ и най-малката участничка в надпяването – 5-годишната Дария Стоянова от НЧ „Железник“ също заеха 3-тото място.

С грамоти бяха удостоени и още две старозагорски дечица - Християн Найденов от Гайдарски състав при НЧ „Настроение“ и Велиана Генова от НЧ „Георги Бакалов - 1933“.

По публикацията работи: Иван Славов

Още от категорията

Сливенската пожарна получи дарение от Германия

Пожарната в Сливен получи дарение - специализиран автомобил от Германия. Автомобилът е бил на служба в пожарната на химически завод в град Кьолн, съобщи старши инспектор Росен Георгиев от Регионалната служба Пожарна и аварийна безопасност. Българин,..

публикувано на 05.10.22 в 17:22

Рекордно ниска избирателна активност в област Сливен

Рекордно ниска избирателна активност е регистрирана на изборите за 48 Народно събрание в Сливенска област – 28,69%. Според членът на РИК Минко Стефанов това е най-ниската активност от 32 години насам. На изборите за парламент в Сливенска област са..

публикувано на 05.10.22 в 16:48

Община Стара Загора взе участие в „Бизнесът и регионите – Променена България“

Община Стара Загора взе участие в станалото ежегодно събитие, събиращо на едно място представители на бизнеса и местната власт. Третата дискусия, посветена на устойчивото развитие на регионите в България и ролята на местните власти, се организира..

публикувано на 05.10.22 в 16:19

Стара Загора празнува своя Ден!

С церемония за полагането на венци и цветя пред паметника "Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г." и символичния първи камък за възстановяването на града бе дадено начало на празничната програма за 5 октомври.  Празничен водосвет отслужи..

публикувано на 05.10.22 в 15:16

Главна инспекция по труда ще разследва инцидента в "Арсенал"

Екип от експерти от Главна дирекция "Инспектиране на труда" е командирован да подпомогне инспекторите по труда от Дирекция "Инспекция по труда" - Стара Загора при разследването на инцидента в Завод 4 на "Арсенал" АД на 04.10.2022 г., при който загинаха..

публикувано на 05.10.22 в 14:42

Йоана Попова е избрана за кмет на Млада Загора

Йоана Попова е 27-мият  кмет на Млада Загора. Тя е 11 клас в Спортно училище „Тодор Каблешков“ в Стара Загора. По традиция, в навечерието на Празника на града, Младежки общински съвет, представители на старозагорските училища и жури избират..

публикувано на 05.10.22 в 14:18

ВиК-Стара Загора обмисля компенсации за засегнатите от снощната авария

ВиК – Стара Загора ще обезщети своите потребители заради възникналата снощи авария на кръстовището на ул. „Ген. Столетов“ и ул. „Хаджи Димитър“. Дружеството ще обмисли вариант, в който да бъдат приспаднати до 20 % от разпределението на общите..

публикувано на 05.10.22 в 12:18

Прокуратурата разпореди проверки на оръжейни заводи в пет области

Апелативна прокуратура–Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност във всички предприятия и места за производство и съхранение на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия на територията на апелативния..

публикувано на 05.10.22 в 12:12

В Стара Загора ще се проведе безплатен тур посветен на парковете

Нов маршрут от инициативата „Безплатни градски турове“, организирана от Община Стара Загора и Туристически информационен център ще зарадва жителите и гостите на града в празничния 5 октомври. Турът започва от 17:00часа пред шадравана на..

публикувано на 05.10.22 в 11:44

Кметът на Димитровград опита да спре шофьори-нарушители с граждански арест

Кметът на Димитровград Иво Димов опита да извърши граждански арест на шофьор на камион-нарушител. Причината е продължаващото пренебрегване на ограниченията за преминаване на тежки превозни средства през мост в Димитровград, който е рахабилитиран..

публикувано на 05.10.22 в 11:32