Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Четири изкуства си дават ежедневна среща в центъра на Ямбол

Снимка: Кристина Русева

При последното ми гостуване в  града на Диана – Ямбол,се отбих да изпия кафето си в  арт кафето на центъра, до Безистена.

  В светлия, кокетен и много уютен салон за кафе ме  посрещат усмивките на бармана и сервитьора, а от ъглите звучи ненатрапчив джаз. Избрах си кътчето с бестселъри от сегашно и минало време, нашумели заглавия в последно време и книги на известни автори.

  А ако и Вие искате да изпиете кафето си тук, и ако предпочитате изобразителното изкуство – можете да изберете място  срещу  картините на Красимира Илчева, първият и  единствен художник от България, удостоен с  приза за съвременно изкуство „Леонардо да Винчи“ в Италия. Високото признание  дойде тази година през март. Международната награда се връчва на всеки две години в конкурса на  Галерията за съвременно изкуство във Флоренция и Галерия „Боргезе“ в Рим. „Нейните творби като, че ли са на точното им място или са си у дома, защото и кафето носи същото име“, казва авторът на идеята за този приятен за отмора и общуване с различните изкуства оазис  в центъра на Ямбол – Станчо Ставрев. Той е и един от собствениците на арткафето.

  А ако сте пленен от магията на фотографията, тогава седнете срещу фотографиите на  ямболския фотограф Тотьо Баджаков , ме съветва г-н Ставрев.

  Сред аромата на кафе и прясно изпечени кроасани своята красота и нежност пръскат и градински и полски цветя, кокетно надничащи от всяка масичка. Благородният замисъл да улесниш срещата между българските и най-вече местни творци и техните почитатели, вече дава положителни резултати – някои от творбите са закупени, има и предложения за нови фотосесии И сякаш така още по-силно се подчертава идеята да се залага на домашно приготвените лимонада и напитки, сладкиши и предлагане на вина и мед – българско и най-вече местно производство.

Ако търсите приятна, но различна от обичайната обстановка за да изпиете кафето си в Ямбол, арткафето  в центъра до Безистена ще Ви посрещне с усмивки, приятна музика и ще ви позволи да се потопите във вълшебството на четири изкуства – музиката, литературата, изобразителното изкуство и фотографията...

 Потопете се в атмосферата на арткафето в центъра на Ямбол с репортажа в  звуковия файл.

Още от категорията

Започват разкопки на праисторическите медни рудници на Мечи кладенец

Следващата седмица ще започнат разкопки в местността Айбунар (Мечи кладенец), недалеч от Стара Загора на най-старите  медни рудници в света от праисторическо време. Проучванията са финансирани от Министерството на културата и община Стара Загора с 45..

публикувано на 03.10.22 в 13:40

Творчески колектив “На улицата“ организира „Детски базар от деца за деца“

Творчески колектив "На улицата" организира детски базар в деня на Стара Загора. Събитието ще се проведе в парк "5-ти октомври".  Базарът се провежда за първа година и има за цел да развие предприемаческите умения при децата. Това каза в интервю за радио..

публикувано на 03.10.22 в 12:45

Койна Русева: С песента „Защо“ се научих да разчитам на себе си (видео)

В 21-та песен от колекцията „Пеещи артисти“ влезе по думите ѝ извън зоната на комфорта актрисата Койна Русева. Този път сама, без дуетната си половинка Миро. Песента се казва „Защо“ и за нея Койна Русева казва: „Всеки сам за себе си ще намери..

публикувано на 02.10.22 в 16:32

Азия в обектива на пловдивски фотограф и страстен пътешественик

Пловдивчанинът Минко Михайлов е познато име. Той е един от най-известните художници в света на фотографията. Биолог, професионален фоторепортер, един от създателите на фотографската школа PHOTOSCHOOL.BG и един от главните лектори в нея. За професионалните..

публикувано на 02.10.22 в 16:30
Паскалева къща

В Хасково обновяват възрожденски къщи и етнографска експозиция

Две възрожденски къщи в Хасково ще бъдат ремонтирани. Обновяване се предвижда за Кирковото училище и Паскалевата къща. Освен това ще бъде реновирана и етнографската изложба на Регионалния исторически музей. Общо 400 000 евро ще се инвестират в..

публикувано на 02.10.22 в 12:29
Стара Загора

170 творци събра Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“

170 автори бяха част от тазгодишното издание на Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“. Съревнованието на майсторите на перото се организира от Община Стара Загора, Дружество на писателите – Стара Загора, Фондация „Космос – Димитър..

публикувано на 01.10.22 в 14:33

Ще представят книга за живота на писателката Яна Язова в Стара Загора

След 47 града, литературният критик  и писател Юлий Йорданов ще представи и в Стара Загора книгата си „Яна Язова – перлата в перото“ . Националният литературен маратон от творчески вечери е под надслов „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност“...

публикувано на 29.09.22 в 16:15

Община Павел баня обявява литературна награда „Стефан Фурнаджиев” и съпътстващ конкурс за поезия и проза

Два литературни конкурса за поезия и проза обявява Община Павел баня. Единият е за наградата на името на поета „Стефан Фурнаджиев” и в него могат да участват поети и писатели от цялата страна, а другият конкурс ще се проведе само между авторите от община..

публикувано на 29.09.22 в 12:39

Старозагорско присъствие в книга с впечатления на българи от Китай

Професор по китаистика от Софийския университет обединява българи на различна възраст и с различни професии с впечатленията им от Поднебесната империя.  Старозагорското участие в книгата на професор Соня Алексиева „Китай през погледа на българите“, е..

публикувано на 27.09.22 в 19:10
Калоферските гайдари на събора в Копривщица 2005.

Гайдарите от Калофер с номинация за "Живи човешки съкровища"

Гайдарите от гр. Калофер са номинацията на Пловдивска област за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България 2022“ . Процедурата се състои от два етапа - областен и национален. Комисия с председател гл. ас. д-р Радка Братанова..

публикувано на 27.09.22 в 15:22