Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Чудомировите нашенци ще оживеят в музея на твореца в Казанлък

Снимка: Кристина Русева

 Добре познатите „нашенци“  на Чудомир от средата на миналия век ще оживеят в Литературно-художествената къща музей  в любимия му Казанлък. „Героите на Димитър Чорбаджийски ще проговорят с гласове на известни артисти по проекта „Интерактивна изложба „Оживелите нашенци“. Той се реализира със средства  от Национален фонд „Култура“, на стойност 15 000 лв. Изпълнението му ще бъде поверено на габровска фирма, посредством уменията на Десислава и Вълко Пингелови.“Това съобщи директорът на музей Добрина Матова.

На входа на музея ще има поставен постер с упътване и линк за достъп до приложението. Всеки посетител ще може да го използва като го инсталира на мобилния си телефон преди да влезе в залите на музея. За да не си пречат посетителите, прослушването ще става с индивидуални слушалки, свързани към мобилните устройства.

„След инсталиране на приложението при насочване камерата на мобилно устройство към картина от изложбата  с карикатурите и шаржовете на Чудомир, посетителят ще чуе възпроизвеждане на характерни за героите от картините монолози и диалози, скечове, разкази и анекдоти. Така героите ще оживеят и ще проговорят със собствен глас“, допълни Матова., като по този начин ще получи представяне „на живо“ на героите на Чудомир.

 До края на следващата година „оживелите нашенци“ ще посрещат гостите с образ и глас.

  Същата габровска фирма прави благороден жест към музея на Чудомир за да ги направи електронно достъпни. Оригиналите на ръкописите на автора ще бъдат сканирани, като достъпът до тях ще става със заглавие, ключова дума, година. Целта е повече оригинали на Чудомир да бъдат достъпни от повече хора, което изпълнителите на проекта ще направя безплатно.

  Музеят на Чудомир предлага активно лято с културни събития. Ще участва с Музикалното си матине „Закуска на тревата“ в неделя с водещи музиканти, представяния на книги ще се включи и в  Тракийските празници.

  „На 17-ти септември в двора на къщата ще бъде организиран Празника на занаятите „ Изкуството като хоби и вдъхновение“, когато майстори в различни занаяти ще покажат  на посетителите техниката на изработването на различни занаятчийски изделия. И всеки желаещ ще може сам да отнесе изработена от него вещ или предмет по стара занаятчийска направа“, завърши Добрина Матова.

 В звуковия файл чуйте интервюто с директора на Литературно-художествената къща музей „Чудомир“  Добрина МатоваПо публикацията работи: Кристина Русева

Още от категорията

"Икебана - чудесата на цветята" гостува в Стара Загора

Можете да усвоите класическите принципи на древното японско изкуство икебана от 4 до 9 октомври в Стара Загора. В рамките на 33-те дни на японската култура в България, с подкрепата на посолството на Япония у нас и община Стара Загора, в града на..

публикувано на 04.10.22 в 14:59

Започват разкопки на праисторическите медни рудници на Мечи кладенец

Следващата седмица ще започнат разкопки в местността Айбунар (Мечи кладенец), недалеч от Стара Загора на най-старите  медни рудници в света от праисторическо време. Проучванията са финансирани от Министерството на културата и община Стара Загора с 45..

публикувано на 03.10.22 в 13:40

Творчески колектив “На улицата“ организира „Детски базар от деца за деца“

Творчески колектив "На улицата" организира детски базар в деня на Стара Загора. Събитието ще се проведе в парк "5-ти октомври".  Базарът се провежда за първа година и има за цел да развие предприемаческите умения при децата. Това каза в интервю за радио..

публикувано на 03.10.22 в 12:45

Койна Русева: С песента „Защо“ се научих да разчитам на себе си (видео)

В 21-та песен от колекцията „Пеещи артисти“ влезе по думите ѝ извън зоната на комфорта актрисата Койна Русева. Този път сама, без дуетната си половинка Миро. Песента се казва „Защо“ и за нея Койна Русева казва: „Всеки сам за себе си ще намери..

публикувано на 02.10.22 в 16:32

Азия в обектива на пловдивски фотограф и страстен пътешественик

Пловдивчанинът Минко Михайлов е познато име. Той е един от най-известните художници в света на фотографията. Биолог, професионален фоторепортер, един от създателите на фотографската школа PHOTOSCHOOL.BG и един от главните лектори в нея. За професионалните..

публикувано на 02.10.22 в 16:30
Паскалева къща

В Хасково обновяват възрожденски къщи и етнографска експозиция

Две възрожденски къщи в Хасково ще бъдат ремонтирани. Обновяване се предвижда за Кирковото училище и Паскалевата къща. Освен това ще бъде реновирана и етнографската изложба на Регионалния исторически музей. Общо 400 000 евро ще се инвестират в..

публикувано на 02.10.22 в 12:29
Стара Загора

170 творци събра Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“

170 автори бяха част от тазгодишното издание на Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“. Съревнованието на майсторите на перото се организира от Община Стара Загора, Дружество на писателите – Стара Загора, Фондация „Космос – Димитър..

публикувано на 01.10.22 в 14:33

Ще представят книга за живота на писателката Яна Язова в Стара Загора

След 47 града, литературният критик  и писател Юлий Йорданов ще представи и в Стара Загора книгата си „Яна Язова – перлата в перото“ . Националният литературен маратон от творчески вечери е под надслов „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност“...

публикувано на 29.09.22 в 16:15

Община Павел баня обявява литературна награда „Стефан Фурнаджиев” и съпътстващ конкурс за поезия и проза

Два литературни конкурса за поезия и проза обявява Община Павел баня. Единият е за наградата на името на поета „Стефан Фурнаджиев” и в него могат да участват поети и писатели от цялата страна, а другият конкурс ще се проведе само между авторите от община..

публикувано на 29.09.22 в 12:39

Старозагорско присъствие в книга с впечатления на българи от Китай

Професор по китаистика от Софийския университет обединява българи на различна възраст и с различни професии с впечатленията им от Поднебесната империя.  Старозагорското участие в книгата на професор Соня Алексиева „Китай през погледа на българите“, е..

публикувано на 27.09.22 в 19:10