Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 120 предложения ще гласува Общински съвет Стара Загора

Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

На редовното заседание на Общински съвет Стара Загора за септември са внесени за обсъждане 116 предложения. Първата точка, която ще разгледат старейшините в четвъртък, е удостояване посмъртно с отличието „Почетен гражданин на Стара Загора" доц. Злати Златев, съобщават от пресцентъра на общината.

Съветниците ще гласуват и създаването на автобусен билет за комбинирано пътуване, предоставящ неограничени пътувания в рамките на 30 минути на територията на града, който да е на стойност 1.60 лева, както и пакети електронни билети за градската част. Предвидена е опция с 10 броя билета на цена от 14.00 лева, с 30 – на цена 39.00 лева, както и 60 - на цена 72 лева. Валидността им да е 6 месеца от датата на закупуване, пише още в предложението.  

Местният парламент ще гласува още Промяна по бюджета на община Стара Загора, вътрешни компенсирани промени в разходната част на бюджета и актуализация на инвестиционната програма за 2022 година. Ако предложението срещне подкрепа, то ще бъдат включени основни ремонти на улици в селата Яворово, Казанка, Сулица, Остра могила, Калояновец и други, както и в града, заедно с  обезпечаването на благоустрояването на междублокови пространства. В предложението на Общинска администрация са описани и вътрешно компенсирани промени в разходите за инвестиции, свързани със завишаване на стойностите на някои от обектите заради драстично увеличените пазарни цени на строителните материали и разходите за труд.  От планираните разходи за благоустрояване на дворни пространства на детски ясли до края на годината ще бъдат реализирани такива в ДЯ № 1, ДЯ № 8 „Кокиче" и ДЯ № 13 „Росица". За останалите са изготвени проекти, а ремонтните дейности ще бъдат включени в инвестиционната програма за следващата година.

Ще бъде обсъдена и гласувана Информация за изпълнение на бюджета на Община Стара Загора и сметките за средства от Европейския съюз към 30. 06. 2022 година. В предложението е записано, че общите приходи по бюджета на общината за първото шестмесечие на годината са достигнали сумата 136 692 198 лева, от които приходи с държавен характер 72 736 633 лева и приходи с общински характер 63 955 565 лева. Спрямо уточнения годишен план 214 038 183 лева общите приходи са изпълнени 63.86 на сто. Отчетените разходи за същия период възлизат на 84 866 577 лева, от които държавни разходи – 53 365 818 лева,общински разходи – 30 344 380 лева и дофинансиране на държавни разходи с общински приходи – 1 156 379 лева.

В дневния ред на заседанието на ОбС влиза още избор на управител на МЦ  „Дерма Гард – Стара Загора" ЕООД и вземане на решение за провеждане на конкурс за избор на управител на „Автосервиз на здравни заведения" ЕООД град Стара Загора.

Общинските съветници ще се произнесат и за именуване на улици в селата Богомилово и Змейово.

Редовното заседание за месеца е насрочено за 29 септември в зала „П. Р. Славейков" на Община Стара Загора, а началото му е в 9.00 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мирослав Радев: ДЮШ на "Берое" води подготовка без необходимите консумативи, благодарение на добрата комуникация между треньорите

Продължава напрежението около ДЮШ на "Берое". Вчера имаше среща между кмета на Община Стара Загора и напусналите школата треньори с цел тяхното завръщане на работа в клуба.  Доколко успешна е била тя и ще се завърнат ли на работа напусналите..

публикувано на 05.07.24 в 17:00

Община Стара Загора награди осем служители на МВР за празника

От името на кмета Живко Тодоров секретарят на Община Стара Загора Николай Диков поздрави служителите на МВР в Града на липите, които днес празнуват 145 години от създаването на силовото ведомство. Той им благодари за доброто взаимодействие с общината и..

публикувано на 05.07.24 в 16:49

"Мисия криле" са помогнали на над 6500 нуждаещи се

На повече от 6500 деца и възрастни, нуждаещи се от закрила, подслон и спешна подкрепа, е помогнала фондация „Мисия криле“ през своите вече шест години съществуване, отбеляза Ивайло Ябълкаров от организацията. Той припомни, че „Мисия криле“ управлява..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Седмокласниците в половината училища със слаби резултати по български език

Учениците от почти половината училища в област Стара Загора са получили под минималния резултат за успешно положена матура по български език и литература след седми клас. В 47 от 91 училища резултатите са между 13 и 30 точки, съобщи началникът на..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Време е младите да вземат думата

Каква е младежката енергия в Стара Загора? Има ли кой да се застъпи за развитието на младите хора тук? Знаете ли, че има начини за активно включване на младежите на местно ниво в решенията за града? Това са само част от въпросите, които ще бъдат на..

публикувано на 05.07.24 в 16:00

Общинските съветници на Хасково преизбраха Таня Захариева за председател

Таня Захариева от ГЕРБ и избрана за трети път за председател на общинския съвет на Хасково. Това стана на тържествена сесия, на която новите съветници положиха клетва пред заместник-областния управител Митко Димитров. Таня Захариева получи 32..

публикувано на 05.07.24 в 15:45

Засилват полицейското присъствие в Казанлък през лятото

Във връзка със сигнал на гражданин в социалните мрежи, изразяващ притеснението си относно безопасността на движение по казанлъшките улици от община Казанлък обръщат внимание, че сигнали се подават до РУ на МВР Казанлък и на тел. 112. Писането в..

публикувано на 05.07.24 в 13:24

Още 160 души освобождава ТЕЦ "Марица Изток 3"

Още 160 души ще бъдат освободени от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" , съобщи за Радио Стара Загора изпълнителният директор на компанията Васил Щонов.  "Мярката се налага по няколко причини – централата не е включена в производството на..

публикувано на 05.07.24 в 13:15
снимка: пресцентър на община Казанлък

Нови придобивки за казанлъшките полицаи

Три леки автомобила, два мотора и нови специализирани жилетки подариха от община Казанлък на полицаите в местното районното управление. Кметът Галина Стоянова поздрави служителите на МВР за професионалния им празник и пожела да са безкомпромисни..

публикувано на 05.07.24 в 13:03

Ректорът на Тракийския университет предложи проф. Николай Михайлов за „Почетен гражданин на Стара Загора"

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков, подкрепен от ректорското ръководство, предложи проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора". Мотивите за предложението са свързани с..

публикувано на 05.07.24 в 12:44