Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преславен празнува на Архангеловден

| обновено на 08.11.22 в 06:09

Традиционен събор подготвят в старозагорското село Преславен. Поводът е празник на селото – Архангеловден. Празничната програма е пет дни и започва на 8 ноември, от 9.30 часа, с литургия и отбелязване на 135 години от построяването на храм „Св. Архангел Михаил". От 10.30 часа ще бъдат поставени цветя пред паметника в центъра на селото.

На 9 ноември, от 13.30 часа, в двора на местното читалище „Димитър Наумов" ще бъде дадено началото на спортен празник „Здрави и щастливи" с участието на ОУ „Бойчо Русев". Ден по-късно, в библиотеката, от 11.00 часа, любителите на словото ще имат възможност да се срещнат с писателя Боян Баев, който ще представи своите романи – „Сайбиевата невеста" и „Последна молитва".

На 11 ноември, от 17.00 часа, във фоайето на читалището ще бъде открита изложба „Глътка изкуство". Експозицията е с картини на Виолина Славчева.

Кулминацията на събитията по повод празника на селото ще бъде в събота – 12 ноември. От 11.00 часа, ще започне музикално-хумористичната програма „Богатство". Сценарист и режисьор е секретарят на НЧ „Димитър Наумов" Стойка Генова. В ролята на Началника на пощата ще се превъплъти Атанас Христов, Пощальонката ще е Ваня Костова, а Селският поп ще бъде изигран от Дончо Балашов. Участие в пъстрата програма ще вземат още Женска певческа група „Росна китка", Мъжка певческа група „Жътвари", Фолклорна формация „Ритмика", Хубавена Пръмова, Мартин Димитров и Вальо Колев. Специално за събора ще гостува в Преславен и Димитър Андонов – Хисарският поп.

Съботният ден ще поднесе на жителите и гостите на селото още изложба „Хайдушко въоръжение" на Патриотичен клуб „Поп Минчо Кънчев", парад на електрически возила „Удобни и екологични", както и щанд за детски книжки и приказни герои от захарен памук. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СНИМКА Министерство на отбраната

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон..

публикувано на 13.07.24 в 10:27

Хеликоптери се включват в гасенето на пожарите в Хасковска област

Безсънна нощ за хората в Ивайловградско и Тополовградско, където вчера избухнаха два големи пожара, предава коресподентът на Радио Стара Загора Христо Христов. Близо 15 000 дка изгоряха предимно в Тополовградско.  Днес ще бъде направен опит огнената..

публикувано на 13.07.24 в 10:20

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила..

публикувано на 13.07.24 в 09:48
Снимката е илюстративна

Продължава гасенето на пожарите в Ямболско, военна техника се включва в борбата

И днес продължава гасенето на пожара между елховските села Мелница и Гранитово.  Военни с тежка техника се включват в овладяването на огнената стихия. Към момента няма опасност огънят да засегне къщи и стопанства. Разпространението на пожара е овладяно,..

публикувано на 13.07.24 в 09:44

Ивайло Захариев гостува в "Лятно кино под звездите" в Стара Загора

Чудесна юлска вечер, българско кино с първия филм за спортни танци и безплатна прожекция с личното присъствие на нашумял актьор, щедро раздаващ автографи. Всичко това се оказа отново неочаквано добра комбинация за старозагорци. Тази вечер стотици от тях..

публикувано на 12.07.24 в 23:11
Снимката е илюстративна

Изгоряха къщи в село Срем и Горноселци в област Хасково, няма пострадали хора

Областният управител на област Хасково Мехмед Атаман проведе извънредна работна среща в областна администрация с главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев- и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар..

публикувано на 12.07.24 в 21:50
Снимката е илюстративна

Спряха огъня към елховските села Гранитово и Мелница

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители  В утрешния ден..

публикувано на 12.07.24 в 20:52
Снимката е илюстративна

Пожарът от Тополовградско се прехвърли край елховски села

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на тополовградското село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово,..

публикувано на 12.07.24 в 20:13

МРРБ отпусна 15.5 млн. лева за четири мащабни ремонта в Стара Загора

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и заместникът му арх. Мартин Паскалев подписаха днес в Министерство на регионалното развитие и благоустройството споразумения за финансиране на 4 крупни обекта. Те са на обща стойност 15.5 млн. лева и ще..

публикувано на 12.07.24 в 18:53

Стара Загора се включва в проект за кръгови решения за текстилни отпадъци

Проектът има за цел да подобри инструментите на политика на европейските общини, чрез  засилване на управлението на текстилните отпадъци и привеждането им в съответствие с изискванията, определени от новите регламенти на ЕС. Това по-конкретно означава..

публикувано на 12.07.24 в 18:50