Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладян е пожарът на сметището край Ракитница

Овладян е пожарът в Регионалното депо за битови отпадъци край старозагорското село Ракитница, който избухна в неделя следобед и обхвана площ от около 40 декара. 

 Пламъци няма, но има остатъчен дим, за който се прани всичко необходимо да бъде ограничен. Това съобщи в пряко включване днес  Ивелина Костадинова, управител на фирмата, стопанисваща депото. 

Запръстяване със земна маса - това е способът на гасене на пожара. "По този начин се създава "тапа", която лишава запалилият се боклук от кислород и така процесът на горене спира", обясни Костадинова. По думите й, опасност за работещите на терен няма, на всички са раздадени предпазни средства. "Създадена е организация за работа 24 часа. Правим всичко възможно да ограничим задимяването или поне да го намалим, ако климатичните условия са с нас, се надяваме да се справим възможно най-бързо", каза още Костадинова.  

Най-рано днес следобед ще стане ясно замърсен ли е от пожара въздуха в най-близкото село Ракитница и в съседното Богомилово. От вчера следобед на място в Ракитница е мобилна лаборатория за следене качеството на атмосферния въздух. 

Днес се очаква да излязат усреднените резултати от замерванията на апаратурата и на двете ръчни пробонабиращи станции, които също са позиционирани в района


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мирослав Радев: ДЮШ на "Берое" води подготовка без необходимите консумативи, благодарение на добрата комуникация между треньорите

Продължава напрежението около ДЮШ на "Берое". Вчера имаше среща между кмета на Община Стара Загора и напусналите школата треньори с цел тяхното завръщане на работа в клуба.  Доколко успешна е била тя и ще се завърнат ли на работа напусналите..

публикувано на 05.07.24 в 17:00

Община Стара Загора награди осем служители на МВР за празника

От името на кмета Живко Тодоров секретарят на Община Стара Загора Николай Диков поздрави служителите на МВР в Града на липите, които днес празнуват 145 години от създаването на силовото ведомство. Той им благодари за доброто взаимодействие с общината и..

публикувано на 05.07.24 в 16:49

"Мисия криле" са помогнали на над 6500 нуждаещи се

На повече от 6500 деца и възрастни, нуждаещи се от закрила, подслон и спешна подкрепа, е помогнала фондация „Мисия криле“ през своите вече шест години съществуване, отбеляза Ивайло Ябълкаров от организацията. Той припомни, че „Мисия криле“ управлява..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Седмокласниците в половината училища със слаби резултати по български език

Учениците от почти половината училища в област Стара Загора са получили под минималния резултат за успешно положена матура по български език и литература след седми клас. В 47 от 91 училища резултатите са между 13 и 30 точки, съобщи началникът на..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Време е младите да вземат думата

Каква е младежката енергия в Стара Загора? Има ли кой да се застъпи за развитието на младите хора тук? Знаете ли, че има начини за активно включване на младежите на местно ниво в решенията за града? Това са само част от въпросите, които ще бъдат на..

публикувано на 05.07.24 в 16:00

Общинските съветници на Хасково преизбраха Таня Захариева за председател

Таня Захариева от ГЕРБ и избрана за трети път за председател на общинския съвет на Хасково. Това стана на тържествена сесия, на която новите съветници положиха клетва пред заместник-областния управител Митко Димитров. Таня Захариева получи 32..

публикувано на 05.07.24 в 15:45

Засилват полицейското присъствие в Казанлък през лятото

Във връзка със сигнал на гражданин в социалните мрежи, изразяващ притеснението си относно безопасността на движение по казанлъшките улици от община Казанлък обръщат внимание, че сигнали се подават до РУ на МВР Казанлък и на тел. 112. Писането в..

публикувано на 05.07.24 в 13:24

Още 160 души освобождава ТЕЦ "Марица Изток 3"

Още 160 души ще бъдат освободени от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" , съобщи за Радио Стара Загора изпълнителният директор на компанията Васил Щонов.  "Мярката се налага по няколко причини – централата не е включена в производството на..

публикувано на 05.07.24 в 13:15
снимка: пресцентър на община Казанлък

Нови придобивки за казанлъшките полицаи

Три леки автомобила, два мотора и нови специализирани жилетки подариха от община Казанлък на полицаите в местното районното управление. Кметът Галина Стоянова поздрави служителите на МВР за професионалния им празник и пожела да са безкомпромисни..

публикувано на 05.07.24 в 13:03

Ректорът на Тракийския университет предложи проф. Николай Михайлов за „Почетен гражданин на Стара Загора"

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков, подкрепен от ректорското ръководство, предложи проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора". Мотивите за предложението са свързани с..

публикувано на 05.07.24 в 12:44