Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Свръхупотребата на антибиотици доведе до появата на супербактерии

Свидетели сме на нарастване на устойчивостта на бактериите към антибиотици и това се превръща в сериозна заплаха за общественото здраве на човечеството. Свръхупотребата на антибиотици доведе до появата на супер бактерии. Това заяви проф. Грозданка Лазарова, микробиолог от Медицинския факултет на Тракийския университет в Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците. Смъртността в световен мащаб вследствие на инфекции, причинени от резистентни микроорганизми, възлиза на над 700 000 случая годишно. 

С голяма тревога през последните 2 години научната общност наблюдава развитието на антимикробна резистентност, за което допринесе и излишното прилагане на антибиотици на фона на глобалната пандемия от Covid-19, подчерта проф. Лазарова:

"Докато в повечето страни беше регистриран намален прием на антибиотици, то в България продължава да се регистрира повишена консумация на антибиотици в извънболничната помощ".

Антибиотичната резистентност може да бъде ограничена

Визитка Проф. Грозданка Лазарова е преподавател по микробиология, р-л на Секция по микробиология и началник на Микробиологична лаборатория към УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", зам.-управител на Експертния съвет по микробиология към БАМ, член на Експертен съвет на микробиолозите към БЛС.

Цялото интервю по темата на Теодора Иванова с проф. Грозданка Лазарова чуйте в звуковите файлове. 

 


БНР подкасти:

Още от категорията

35 хиляди умират годишно от резистентни бактерии в Европа

Повече от 35 хиляди души в Европа умират от инфекции, причинени от множествено резистентни бактерии. Това сочат последните данни от Европейския център за контрол на болестите. За стария континент последиците от тези инфекции са съизмерими със..

публикувано на 26.11.22 в 12:43

Коя е най-добрата диета!

Най-добрата диета е тази, която отговаря на индивидуалните ни потребности и няма строго определени рамки. Перфектната диета е тази, с която можем да постигнем дългосрочни резултати и да я спазваме с лекота до края на живота си. Това коментира..

публикувано на 19.11.22 в 12:29

Световен ден на недоносените деца

Днес е световния ден на недоносените деца, посветен на информацията и осведомеността за преждевременното раждане. В България, по данни на НЗОК, през 2021 г. са се родили над 6500 недоносени бебета, което е малко над 12% на сто от всички раждания...

публикувано на 17.11.22 в 17:26

Д-р Елена Стайкова с награда за иновации

Специалистът по микробиология д-р Елена Стайкова беше отличена с приза „Принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники“ в наградите на Районната колегия на Българския лекарски съюз. Уникалното при изследванията на д-р..

публикувано на 12.11.22 в 12:29

70 хиляди страдат от глаукома в България

Глаукомата засяга периферното зрение, като се наблюдава и повишено вътреочно налягане. Заболяването започва бавно и незабележимо с постепенна загуба на зрението. Обикновено пациентите идват на преглед, когато глаукомата е нанесла сериозни..

публикувано на 05.11.22 в 13:13

Да преодолееш зависимост за 28 дни: Шанс за пълноценен живот

Нов метод за лечение на зависимости навлиза в България. Моделът "Минесота" се прилага успешно в САЩ повече от 70 години, набира популярност и в редица европейски държави. В Полша вече се е превърнал в утвърдена практика.  Възстановителният курс..

публикувано на 30.10.22 в 10:05

Доц. Васев с престижна награда

Ортопедът доц. Валентин Васев получи престижната награда Лекар на годината в категорията "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос за развитието на специалност". Тя му беше връчена на официална церемония от..

публикувано на 29.10.22 в 13:21

Псориазисът не е просто кожа

Около 1000 души годишно се диагностицират с  псориазис в Старозагорско, съобщават от Института по здравно образование.  На 29 октомври светът ще обърне специално внимание върху това заболяване - денят е посветен на борбата с така наречения "люспест лишей"..

публикувано на 28.10.22 в 16:15

Д-р Иван Пеев: Красотата е възприятие и усещане

Според естетичния дерматолог д-р Иван Пеев красотата е възприятие и усещане. По думите му всеки има определено възприятие за красивото и затова сме различни. Красотата е тогава, когато не бягаме от вътрешното усещане на човека за нея, а му помагаме да..

публикувано на 25.10.22 в 17:25

Изследват кръвоносните съдове по щадящ метод

От няколко години в Стара Загора се извършват ендоваскуларни диагностични процедури по щадящ бъбреците метод. При него се използва въглероден диоксид вместо йодни препарати, които могат да увредят пациенти с отслабена бъбречна функция. Това..

публикувано на 22.10.22 в 12:48