Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 200 жени, жертви на домашно насилие от Стара Загора, Велико Търново и Варна са потърсили правна помощ

Мобилните екипи от адвокати ще пътуват до мястото, в което се намира пострадалият, за да му дадат консултация

| обновено на 25.11.22 в 15:55
Снимка: Pixabay

Над 200 правни консултации на жени, пострадали от домашно насилие, са предоставили адвокати, вписани в Националния регистър за правна помощ в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна през последните две години.

В полза на някои от жертвите вече има издадени от съда ограничителни заповеди да не бъдат доближавани от насилника, други са настанени в кризисни центрове и с помощта на адвокатите водят дела за родителски права. Това отчитат от Националното бюро за правна помощ (НБПП) в  Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените.

Общо 40 адвокати, съвместно с ромски медиатори, обикалят отдалечените населени места и ромските квартали в трите области, така че максимално да скъсят дистанцията с хората, които имат нужда да защитят правата си, но не знаят как.

Мобилните групи са сформирани от НБПП в изпълнение на проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

„Не са редки случаите, в които пострадалите не възприемат като насилие, а като форма на заслужено наказание посегателствата върху тях. Една от важните ни цели е да научим хората да разпознават насилието, да знаят правата си и да търсят защита“, сподели  ръководителят на проекта адв. Диляна Гитева.

Именно това е причината да се организират обучения в местните училища, в които дейно участие вземат и ромските медиатори, работещи по проекта.

„Националното бюра за правна помощ организира срещи с местните институции в Стара Загора, Варна и Велико Търново през тази година, като резултатът бе създаване на пилотен координационен механизъм в защита на жертвите по полов признак. Така се синхронизира дейността на адвокатурата, МВР, съда, прокуратурата и социалните служби срещу домашното насилие“, информира председателят на НБПП Наталия Илиева. 

Една от целите е всеки сигнал за домашно насилие, без значение къде е подаден, да бъде изпращан и на Бюрото за правна помощ, което да определи адвокат да отива на място и да консултира пострадалия.

С решение на НБПП от 29 юни т.г., всички адвокати, които работят в регионалните центрове за консултиране към адвокатските колегии, могат да дават консултации на пострадалите от домашно насилие и извън центровете, на място в РПУ-тата, кризисни центрове или други институции.

С около 20 процента са се увеличили случаите на домашно насилие през последните 2-3 години. Освен случаите нараства и жестокостта и агресията на насилниците. Това сподели от своята практика  в студиото на Радио Стара Загора адвокат Кирилка Андреева. По думите й обаче 50 процента от жертвите се връщат при насилника си, въпреки потърсената помощ. Тя припомни, че според последните изменения на Закона за защита от домашното насилие децата, които присъстват на сцени на насилие те стават жертва.
По публикацията работи: Николета Петрова

Още от категорията

Община Ямбол

Община Ямбол започна кампания в помощ на пострадалите от земетресенията

Община Ямбол открива пунктове за събиране на помощи за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия по инициатива на общинското ръководство. Пунктовете са организирани на ул. „Търговска“ №120, в Комплекс за социални услуги за деца и..

публикувано на 08.02.23 в 14:45

Отчитат спад на болните от грип и остри респираторни заболявания в Сливен

Спад на болните от грип и остри респираторни заболявания отчитат от РЗИ – Сливен през последната седмица. Към 30 януари болните са бил 204 на 10 хиляди души, а към 6 –ти февруари те вече са 142 на 10 хиляди.  Като основна причина за спада на..

публикувано на 08.02.23 в 14:41

Община Гурково се включва в дарителска кампания за пострадалите от земетресението

Община Гурково също се включва в дарителска кампания за пострадалите от силното земетресение в Турция. Разкрит е дарителски пункт във фоайето на автогарата в Гурково с работно време от 10 до 16 ч. Призовават се хората да носят неупотребявани топли..

публикувано на 08.02.23 в 14:38
Регионална библиотека „Сава Доброплодни

Започва "Седмица на любовта" в библиотеката в Сливен

Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен притежава повече от 375 хиляди библиотечни единици, това е и библиотеката с изключително богат фонд от чуждоезична литература. Културният институт често е домакин на различни събития, фестивали,..

публикувано на 08.02.23 в 14:02
Теньо Тенев, кмет на община Раднево

Поставят подземни контейнери в центъра на Раднево

Над 15 улици и междублокови пространства са заложени за ремонт в бюджета за тази година на община Раднево, съобщи за Радио Стара Загора кметът Теньо Тенев. В напреднала фаза е и процедурата за избор на изпълнител на Фотоволтаичната централа. Тя ще е..

публикувано на 08.02.23 в 12:51

Шест старозагорски двойки ще си кажат „Да" в Международната седмица на брака

Шест старозагорски двойки ще си кажат заветното „Да" в дните от 7-и до 14-и февруари, когато се отбелязва Международната седмица на брака. Всяка една от тях ще получи поздравителен адрес от кмета на общината Живко Тодоров, уточняват от общинския..

публикувано на 08.02.23 в 11:13
Удълженият череп открит при разкопките на ул.

Ще продължат изследванията на удължения череп

Ще продължат изследванията на удължения череп, открит при разкопките на гробница от античната Августа Траяна в Стара Загора, това обяви директорът на Регионалният исторически музей Петър Калчев. Той допълни, че това ще стане съвместно с института..

публикувано на 08.02.23 в 10:45

Съвети за безопасност при земетресение

До този момент не е изискана помощ от обучените екипи на пожарната в Стара Загора за включване в спасителната операция след земетресението в Турция, каза за Радио Стара Загора Антон Колев, началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита..

публикувано на 08.02.23 в 10:08

На работа при жълт код за ниски температури

Жълт код за ниски температури е обявен за сряда в 25 области в България. Това сочи картата на опасните явления на Национален институт по метеорология и хидрология. Студът е обхванал цялата страна, а стойностите на термометъра се очаква да се покачат..

публикувано на 08.02.23 в 10:05

Подават се заявления за допускане до държавни зрелостни изпити

От днес до 21 февруари, дванайсетокласниците могат да подават заявления за допускане до държавни зрелостни изпити. Тази година задължителните матурите са: по български език и литература – на 19 май и по профилиращ предмет – на 23 май.  Има и две..

публикувано на 08.02.23 в 09:38