Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игнажден е!

Снимка: архив

Днес Православната църква почита Св. Игнатий Богоносец - един от най-добрите ученици на Св. апостол Йоан Богослов. Той е наречен така, защото носел Бог в сърцето си. По време на управлението на император Траян, в началото на ІІ век, Игнатий бил откаран в Рим, където е хвърлен на дивите зверове и разкъсан от тях.

Народът нарича празника Игнажден, Идинак, Идинажден, Игнатьовден, Полаз, Полязов ден. 

Вярва се, че на Игнажден започват родилните мъки на Божията майка, затова той е наречен Нов ден или Млада година. 

С Игнажден се поставя началото на Коледните празници. 

Най-характерен за Игнажден е обичаят "полазване". От това кой ще влезе пръв в дома днес, зависи каква ще бъде следващата година.

Според поверието, който излезе от къщата днес, не трябва да се връща с празни ръце. Не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол, за да не излезе берекетът, както и не се иска и не се дава нищо назаем.

На Игнажден имен ден празнуват Игнат, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кулинарни изкушения за Празника на картофа в село Калояновец

С песни, танци, кулинарни състезания и дегустации на разнообразни ястия от картофи, организаторите Община Стара Загора, Кметство село Калояновец, НЧ „Възраждане 1927“ участници и гости ще отбележат четвъртото издание на Празника на картофа, съобщиха от..

публикувано на 27.08.24 в 17:23

Тази вечер е награждаването и гала концертът на лауреатите на конкурса „Гласът на Камен“

Тази вечер от 21 часа в залата на Опера Стара Загора ще се състои официалната церемония по награждаването и заключителният гала концерт на лауреатите на Втория международен конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“. Наградените млади оперни певци..

публикувано на 27.08.24 в 17:19

Постоянна мярка за шофьора, обвинен за контрабанда на оръжие

Окръжният съд в Ямбол остави за постоянно в ареста турския гражданин, задържан при опит да влезе в страната, пренасяйки 10 бойни пистолета. 48 – годишният шофьор поиска от съда да бъде освободен и допълни, че съжалява за извършеното престъпление...

публикувано на 27.08.24 в 16:07

Четирима пострадали след челен сблъсък край хасковското село Конуш

Дете на 3 години и трима възрастни са ранени при катастрофа край хасковското село Конуш.  Инцидентът е станал малко преди 14 часа. Автомобил с хасковска регистрация се е движил в посока Конуш и на ляв завой навлиза в насрещното и удря челно движещия..

публикувано на 27.08.24 в 15:55

Описват щетите след пожара в Дълбоки (СНИМКИ)

Част от покрив на къща, селскостопански постройки, бараки, овощни градини, ниви и суха растителност са унищожени от пожара в старозагорското село Дълбоки . На места все още има тлеещи участъци, които се разгарят заради силния вятър, а в селото през..

публикувано на 27.08.24 в 15:24

Половинвековен юбилей празнува град Гурково

Гурково ще чества 50 години от обявяването си за град с богата празнична програма. Тя ще започне на 31 август и ще продължи до 4 септември – датата, на която селището е променило своя статут през 1974 година, и включва редица  събития, обединяващи..

публикувано на 27.08.24 в 15:17

100 кг. лютеница ще сварят в старозагорското село Богомилово

Празник на лютеницата подготвят в старозагорското село Богомилово на 28 септември 2024 г. от 10.00 часа на площада пред читалището. С музика, песни, танци, демонстрации на приготвяне на традиционни и модерни български храни, организаторите Община..

публикувано на 27.08.24 в 15:06
доц. д-р Алексей Стоев

Махалото на Фуко ще бъде инсталирано във входа на Планетариума в Стара Загора

Тази нова учебна година е знаменателна, тъй като е първата, в която Астрономическата обсерватория в Стара Загора отново разполага с планетариум. Той бе възстановен миналия декември на последния етаж на Езиковата гимназия в града. Това каза по Радио..

публикувано на 27.08.24 в 11:42

Град Гълъбово става на 55 години

Днес Гълъбово чества 55 години от обявяването за град. Официалното откриване на празниците  е от 11 часа пред сградата на Общината. Но по традиция празничната програма ще продължи с разнообразни събития до края на седмицата. Това каза за Радио Стара..

обновено на 27.08.24 в 11:29
архив

Осъдиха естонски гражданин за незаконен трафик на мигранти

По бързо производство на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден  37-годишен естонски гражданин. Той е признат за виновен за това, че на 5.08.2024 г., на автомагистрала „Тракия“, обл. Стара Загора, чрез използване на моторно превозно средство –..

публикувано на 27.08.24 в 11:09