Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богдан Милчев: Липсва политическа воля за промяна в сферата на пътната безопасност

Богдан Милчев
Снимка: БГНЕС

Пътният травматизъм в България продължава да взима много жертви и ранени и през тази година. През 2022 пътните произшествия са с над 500 повече в сравнение с 2021, над 800 души повече са ранени, а загиналите са с 31 по-малко. Това обаче не означава, че пътната обстановка се подобрява, коментира за Радио Стара Загора експертът от Института по пътна безопасност Богдан Милчев. 

По думите му, намалелият брой загинали се дължи на факта, че през миналата година в една катастрофа с автобус изгоряха 45 души, но е факт, че през тази катастрофите с пострадали се увеличават. Той бе категоричен, че МВР прави опити да повлияе върху пътната обстановка, но не може сама да въздейства върху общото състояние на пътната обстановка. 

Необходим е системен подход, който да се изразява в организационни, структурни, законодателни промени и антикорупционни действия, за да се случи промяната, но липсва политическа воля за това“, заяви Богдан Милчев.

Цялото интервю на Тошка Събева с Богдан Милчев може да чуете в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Десислав Тенев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Взрив в дома на криминално проявен мъж от Хасково

Взрив в хасковски дом тази сутрин към 5.30 ч. Инцидентът е станал в дома на 45-годишен мъж, който е криминално проявен, осъждан за наркотици. Откаран е с 40% изгаряния по тялото в пловдивска болница. Пострадалият е с прякор Руснака, съобщава..

публикувано на 14.05.24 в 09:49

Зачестяват случаите на меланом в Стара Загора

През 2023 година в Стара Загора са регистрирани 33 нови случая на меланом и 6 - в Сливен. Към момента общо 355 пациента са на активно лечение. Това съобщи за Радио Стара Загора Д-р Божидара Костова, медицински онколог в Комплексен онкологичен център –..

публикувано на 14.05.24 в 09:35
Петър Ганев

По-добрата бизнес среда у нас минава през реформи в пенсиите и в здравното осигуряване

По-привлекателният бизнес климат и пазар на труда в България минава през реформи в сферите  на държавното обществено осигуряване и здравеопазването. Такова е мнението на икономиста Петър Ганев, старши изследовател в Института по пазарна икономика.  По..

публикувано на 14.05.24 в 08:10
Служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов (вдясно) дадоха брифинг в МС -  13 май 2024 г.

Пенсиите се вдигат с 11%, потвърди служебният премиер

Днес се очаква  на Надзорен съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) представителите на изпълнителната власт да подкрепят предложението, което ще направи служебният социален министър за 11% увеличение на пенсиите. Това заяви служебният премиер..

публикувано на 14.05.24 в 05:06

Остава облачно, на отделни места ще вали дъжд

Днес облачността ще остане значителна, около и след обяд над Западна България - купесто-дъждовна и там ще има краткотрайни валежи; на отделни места, главно в планинските райони ще са временно интензивни и значителни по количество. В източната половина на..

публикувано на 14.05.24 в 05:01
РЗИ, Стара Загора

Четири бременни са избрали да се ваксинират срещу коклюш в Старозагорско

Четири бременни жени от област Стара Загора са избрали да си поставят препоръчителната ваксина срещу коклюш в разкритите кабинети в Регионалната здравна инспекция и в ДКЦ 1. 10 случая на коклюш са регистрирани в област Стара Загора от началото на..

публикувано на 13.05.24 в 16:42

Английският език пак най-предпочитан за втора матура

2248 зрелостници от област Стара Загора са заявили желание да се явят на държавни зрелостни изпити тази година, съобщи началникът на регионалното управление на образованието Милена Йолдова. Окончателният брой на допуснатите до матурите ще стане..

публикувано на 13.05.24 в 16:10

За първи път в Стара Загора ще се състои фестивалът „От Августа Траяна до Боруй“

На 18 и 19 май в Стара Загора за първи път ще се проведе фестивалът „От Августа Траяна до Боруй“. В двата дни на фестивала на Античния форумен комплeкс  „Августа Траяна“ жителите и гостите на града ще могат да станат свидетели на зрелищни исторически..

публикувано на 13.05.24 в 16:02

Умъртвяват 6300 патици заради птичи грип в село Константиново

Около 6300 патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин заради възникнало огнище на птичи грип в животновъден обект в село Константиново, община Симеоновград. Това стана ясно след днешната Областната епизоотична комисия, свикана от областния..

публикувано на 13.05.24 в 15:43

Община Мъглиж стартира работа по проекти за ремонт на киното и читалището в града

Церемонии по полагане на първа копка във връзка с изпълнението на три проекта бяха извършени в Мъглиж. В тях участваха представители на общинското ръководство, на областна администрация Стара Загора, на Строителен надзор, на фирмите – изпълнители и..

публикувано на 13.05.24 в 15:39