Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Киприан: Изпращаме една изключително важна година за Старозагорска епархия

"Тази година беше изключително важна за Старозагорска митрополия и Старозагорска епархия , тъй като имаше изключително много чествания , които бяха свързани със 100 години от кончината на Старозагорският митрополит дядо Методий Кусев, 120 години от освещаването на Храм – паметник "Рождество Христово" в Шипка, където завършиха ремонтните дейности на камбанарията и сградата на семинарския комплекс". Това каза по време на традиционната си среща с журналисти  в навечерието на Рождество Христово Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан

Увеличава се интересът и към вероучението, като през настоящата учебна година над 2000 деца го изучават  в учебните завадения на територията на област Стара Загора, като вече са възстановените и учебни занятия в Музикалната школа към Митрополията. В нея безплатно се обучават над 50 деца.

На срещата Владиката очерта бъдещите проекти на Епархията и работата сършена през отминаващата 2022 г. 

Вярвам, че през следващата година ще приключим техническите дейности по укрепване на сградата на бившия ресторант „Аязмото", след коeто ще преминем към създаването на Музея на митрополитите.",Владиката припомни, че през 2022 година се отбелязаха две паметни годишнини – 100 години от кончината на митрополит Методий Кусев и 120 години от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово". Завършени бяха ремонтните дейности по възстановяване на камбанарията и сградата на Семинарския комплекс.

Три са новоосветените църкви - храм „Св. Игнатий Старозагорски" в кв. Самара, храм „Св. Георги Победеносец", намиращ се на територията на военното поделение и храм „Св. Димитър" в с. Пряпорец. В Старозагорска епархия е създадена Дяконска организация, в която членуват дякони от Стара Загора, Казанлък и Чирпан. За трета поредна година се проведе и младежка конференция на православните младежи в България, организирана от младежкото дружество „Св. Благовещение" към Старозагорска света митрополия. Тя от своя страна осигурява стипендии на четирима студенти, които учат в Пловдивската духовна семинария. Финансово са подпомогнати и две студентки от Нова Загора, които учат в Медицински факултет на Тракийски университет. Успешно приключи и дарителската кампания за закупуване на апаратура, необходима за дейността на Комплексния онкологичен център в Стара Загора.

Продължава издаването на изданието за деца „Божествени искрици" и списанието за възрастни „Нашата вяра". Предстои отпечатването на акатистници и молитвеници, търсят се възможности за адаптирането им за незрящи, съобщи началникът на Културно-просветния отдел отец Йордан Карагеоргиев.

След срещата си с представителите на медиите архиереят посрещна в Митрополитския дом талантливия балетист Кирчо Желязков, когото лично подкрепи в мечтата за балетно обучение зад граница. Придружен от преподавателите си в НУМСИ „Христина Морфова", гр. Стара Загора Кремена Костова – Гайдарова и Станко Танев, младежът сподели впечатления от едногодишния си престой в балетна компания „Balleto di Siena" – Италия под ръководството на изтъкнатия хореограф Марко Бати, както и бъдещите си творчески планове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 2 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на най-пострадалите домове във Воден и Крайново

Над два милиона лева ще са необходими за възстановяване домовете на най- тежко пострадалите при пожарите в боляровските села Воден и Крайново. Общинските съветници и кметът на крайграничната община дариха месечните си възнаграждения за възстановяване след..

публикувано на 27.07.24 в 13:46

Моторист и спътничката му загинаха при катастрофа на AM „Тракия”

60-годишен моторист и 58-годишната му спътница са загинали при пътнотранспортно произшествие на автомагистрала  „Тракия“, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал на територията на област Стара Загора, на 179-ти км, в платното в посока Бургас. Сигналът на..

публикувано на 27.07.24 в 13:17

Призиви от Бузлуджа: Да се обединим

Социалисти от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хиляди..

публикувано на 27.07.24 в 12:14

БСП провежда традиционния си събор на Бузлуджа

133 години организирано социалистическо движение ще отбележи в събота БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. До тук записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието надхвърлят в пъти заявките от предходни години. 15..

обновено на 27.07.24 в 08:37

Над 5 хиляди участници очакват на мотосъбора на Старозагорските бани

За поредна година клуб „Волните ездачи“ организират национален мотосъбор край езерото на Старозагорски минерални бани. Събитието започва в петък и ще продължи до неделя. Ще се проведе и традиционния поход на мотористите от Стара Загора до..

обновено на 27.07.24 в 08:31

Базар "От деца за деца" очаква старозагорци

Деца на различна възраст ще могат да продадат, разменят или дарят свои вещи. Идеята е чрез игра и общувайки, подрстващите да се освободят от ненужните вече за тях неща. По този начин се формират и развиват предприемачески качества. Всеки може да донесе..

публикувано на 27.07.24 в 08:00

Прогноза за времето

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Източна България ще се развива купеста облачност, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°...

публикувано на 27.07.24 в 07:00

Левите сили тръгват към Бузлуджа обединени

Над 300 души, представители на 15 политически сили, подписаха в Стара Загора и дадоха начало на сформирането на т.нар. "широк ляв фронт". Документът, наречен "Обръщение към народа", ще бъде представен и на традиционния събор на социалистите на Бузлуджа..

публикувано на 26.07.24 в 17:33
Борислав Гуцанов

От БСП допускат, че е имало политически натиск върху конституционните съдии

Решението на Конституционния съд за отмяна на промените в основния закон в частта за съдебната реформа беше очаквано.  От БСП отдавна бяхме категорично против това лековато пипане на Конституция. Това заяви в Стара Загора..

публикувано на 26.07.24 в 16:11
Антон Шиков, пред на Общински съвет - Ямбол

Общинските съветници в Ямбол даряват месечните си възнаграждения на пострадалите от Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най - тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново.  Сумата от 45 хил.лева ще е насочена към хората останали без дом, уточни председателят на общинския съвет..

публикувано на 26.07.24 в 16:01