Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мартин Крамер с титла Доктор Хонорис Кауза от Тракийски университет

Академичният съвет на Тракийски университет с пълно единодушие присъди почетното звание Доктор Хонорис Кауза на проф. Мартин Крамер – вицепрезидент по изследователската дейност и развитие на Justus Liebig University Giessen, Германия. Това съобщиха от пресцентъра на учебното заведение. Номинацията на проф. Крамер бе представена от декана на Ветеринарномедицински факултет (ВМФ), проф. Тодор Стоянчев, по време на тържествено заседание на съвета на 21 декември 2022 г. Високото отличие се присъжда на немския учен за неговото дългосрочно, активно и целенасочено  подпомагане дейността на Тракийски университет и в частност ВМФ, както и за високи научни постижения с приложение в образованието и обучението на практикуващи ветеринарни лекари  и студенти в България.

В периода 2006-2022 г. със съдействието на проф. Крамер, в клиниките на Ветеринарномедицинския факултет на университета в Гисен са проведени специализации на петима преподаватели на Тракийски университет, организирана е съвместна работа между студенти на двете образователни институции, с негова помощ са осъществени визити на немски и български преподаватели по програма Еразъм, участия в научни конференции и посещения на разменни начала. При последната си визита именитият немски учен се ангажира и с обучението на преподаватели от ВМФ по образна диагностика и 3D принтиране в структурите на Justus Liebig University Giessen. Научните достижения на проф. Крамер включват съавторство на над 201 публикации, защитени 69 докторски тези под негово ръководство, той е научен ръководител на три хабилитации и участва в написването на 30 учебника и книги. От 2003 г. е професор и ръководител на клиника „Хирургия на дребни животни и образна диагностика“. От 2010 до 2021 г. – декан на факултета по ветеринарна медицина, от 2021 г. - вицепрезидент на Liebig University Giessen,Германия.

Проф. Добри Ярков, Ректор на Тракийски университет връчи лично на проф. Крамер символите на титлата Доктор Хонорис Кауза – специална диплома, медал, плакет, тога и церемониална шапка – с думите:

“За мен е удоволствие и чест да отлича проф. Крамер с титлата Доктор Хонорис Кауза! Благодарим неговата всеотдайност и за всичко, което до момента е направил и предстои да направи за сътрудничеството ни и за развитието на нашите два университета. Вярвам, че това, което заедно посеем днес, ще дава плодове за идните поколения десетилетия наред.”

Проф. Крамер сърдечно благодари за оказаната чест и се обърна към академичния съвет с думите: „Уважаеми проф. Ярков, уважаеми колеги, скъпи приятели! За мен е изключително висока чест да получа най-високото отличие – титлата Доктор Хонорис Кауза на Тракийски университет, Стара Загора! Пожелавам всичко най-добро и за в бъдеще на дългогодишното сътрудничество и приятелски взаимоотношения между нашите два университета! Вярвам, че с ясна визия и усилена работа ще продължим да постигаме високите си цели и да утвърждаваме нашите образователни институции сред най-уважаваните университети в Европа!”


По публикацията работи: Десислав Тенев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доцент Димитър Джелебов е "Лекар на годината" за Стара Загора

Офталмологът  доцент Димитър Джелебов  получи тази година признанието на колегите си и грабна  голямата награда „Лекар на 2024 г.“  за Стара Загора и областта. Годишните награди  се присъждат по повод 19 октомври - Ден на българския лекар  и..

публикувано на 17.10.24 в 09:36

Синя стая - щадящ метод за изслушване на деца

Въпреки че вече 10 години в Стара Загора съществува услугата „Синя стая”, тя не е особено разпознаваема. Синята стая е помещение, където по щадящ начин ще могат да бъдат изслушвани деца, жертви или свидетели на насилие, или деца в конфликт със..

публикувано на 17.10.24 в 08:36

Временно движението Казанлък – Стара Загора в района на Тулово се осъществява двупосочно в една лента

Временно движението по път I-5 Казанлък – Стара Загора в района на Тулово се осъществява двупосочно в една лента поради пътнотранспортно произшествие.  Движението се регулира от екип на "Пътна полиция", информират от Агенция пътна..

публикувано на 17.10.24 в 08:30
На светло

Предимно слънчево ще бъде в четвъртък

Днес ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обяд и над Централна България, която към края на деня ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България временно силен от север. Максималните..

публикувано на 17.10.24 в 05:02

Тестват системата BG-Alert

Днес ще бъде проведен отложеният национален тест на Системата BG-Alert , информират от областната дирекция на МВР в Стара Загора.   В продължение на половин час – от 13:00 до 13:30 часа , ще бъде извършена проверка на функционирането на всички..

публикувано на 17.10.24 в 05:00

Стара Загора има своите нови млади омбудсмани – Анастасия Грозева и Адриан Георгиев

Единадесетокласниците Анастасия Грозева и Адриан Георгиев са новата двойка млади омбудсмани, които ще защитават правата и интересите на учащите се и младежта в отношенията им с образователните институции и младежките структури в региона.  Двамата..

публикувано на 17.10.24 в 04:56

Офталмолог грабна наградата „Лекар на годината“ в Стара Загора

Офталмологът д-р Димитър Джелебов получи тази година признанието на колегите си и грабна голямата награда „Лекар на 2024 г.“ за Стара Загора и областта. Отличието беше връчено на официална церемония на Районната колегия на Българския лекарски..

публикувано на 16.10.24 в 22:05

Старозагорка превръща личен празник в рожден ден с кауза

Старозагорка превръща личен празник в "рожден ден с кауза".  За 25-я  си рожден ден Рут Констанс Терзиева иска да помогне с набиране на средства за електрическа инвалидна количка на майка с дете.  Гина Златкова е на 29 години, има..

публикувано на 16.10.24 в 18:53

Конкурсът "Млад омбудсман" дава възможност на будните младежи да участват активно в развитието на Стара Загора

За шести път избират Млад омбудсман и Заместник млад омбудсман на Млада Загора. Събитието бе официално открито тази вечер от зам.-кмета по образование и младежки дейности на Стара Загора Надежда Чакърова. Тя се обърна към младата аудитория:  „За мен е..

публикувано на 16.10.24 в 18:24

На Празник на ориза канят в старозагорското село Християново

Празник на ориза ще се проведе в старозагорското село Християново тази неделя, 20 октомври. Началото е в 10 часа на площада пред кметството. Празникът съхранява и популяризира автентични регионални гозби с ориз. Всички гости ще имат възможност да видят..

публикувано на 16.10.24 в 18:11