Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доцент д-р Борислав Григоров: Нужно е да опазваме горите в страната ни, те са огромно богатство
"Тази година се честват две кръгли годишнини – 60 години Геолого-географски факултет и 50 години катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда“ към СУ „Св. Климент Охридски“.

В Античността и Средновековието в българските земи са се простирали вековни гори - Magna Silva Вulgarica или Bulgarorum. Заемала е площта между Ниш и прохода Траянови врата. Тази древна гора е била изсечена основно по времето на Турското робство и след Освобожението. Към днешна дата в старозагорско има жив свидетел на тази епоха - Гранитският дъб – най-старото дърво в България, на възраст около 1650 години.

Днес горите се разглеждат като  „природен капитал“ и предоставят огромен набор от екосистемни стоки и услуги, като осигуряване на храна, гориво, продукти за фармацефтиката и медицината. Горите играят ролята на въглероден склад, регулират качеството на водите, филтрират, улавят на замърсители. Изполват се за рекреация, предоставят възможности за научни изследвания.

Опазването на горите се осъществява, съгласно националното и европейското законодателство чрез изградената мрежа от защитени територии и защитени зони." заяви за Радио Стара Загора доцент доктор Борислав Григоров, преподавател по ландшафтна екология и опазване на околната среда в СУ "Свети Климент Охридски". 

Още от категорията

Ганчо Илиев: Над 35% от ромите в Старозагорско завършват средно образование

Конфликти като този, при който при масово сбиване в Казанлък загина човек, а още 18 бяха ранени, тлеят в почти всички ромски квартали, коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев от Сдружение „Свят без граници“. Той обясни, че в села като Тъжа и..

публикувано на 22.03.23 в 16:52

До петнадесетина години водата ще стане по-скъпа от дървесината у нас

У нас проблемът е да си опазим старите гори, които имат значене за задържането на почвите и водите и опазване на биологичното разнообразие. „В близко бъдеще до 10-15 години водата у нас ще стане по-скъпа от дървесината“ Това заяви в Световния ден на..

публикувано на 21.03.23 в 09:10

Борислав Григоров: Странджа е интересен биогеографски район

"Планината Странджа е разположена в югоизточните части на страната ни. Почвеното разнообразие включва жълтоземите, които се срещат единствено тук в Европейския съюз. През плейстоцена северните и централните части на Европа са били покрити с ледници,..

публикувано на 20.03.23 в 07:18

Проблемите в извънболничната помощ могат да се решат с участието на новото сдружение на лекарите от доболничната специализирана помощ

Медицинските центрове в малките населени места имат същите проблеми като тези, при които трябва да работят общопрактикуващите лекари и специалисти в Диагностично- консултативните центрове и Медицинските центрове в големите градове. „Бързаме да учредим..

публикувано на 18.03.23 в 19:27

Интернет инструменти за предизборни цели

Платени публикации в социалните мрежи, тролове и фалшиви новини съпътстват поредната предизборна кампания. Всяка политическа партия има различен целеви електорат, но това, което обединява всички партии в дигиталното пространство преди избори е..

публикувано на 17.03.23 в 19:00

Кметовете на селата трябва да имат свой бюджет

Все повече хора  предпочитат да се връщат и да живеят постоянно или в почивните си дни на село. Тази тенденция се забелязва и в старозагорските села. Жителите в малките населени места, искат да изглеждат  приветливо, да бъдат благоустроени. С..

публикувано на 20.03.23 в 09:40
Павлина Върбанова

Политиците трябва да внимават за изказа си

Политиците трябва да си дават сметка, че са еталон на подражание и начина, по който говорят е важен. Неприятно впечатление прави, че изказът на част от политическите лидери е много снижен, това коментира за Радио Стара Загора Павлина Върбанова,..

публикувано на 17.03.23 в 14:44

Стара Загора е пример за застъпничеството към българските евреи (ГАЛЕРИЯ)

Радио Стара Загора продължава поредицата от разкази за спасяване на българските евреи по време на Втората Световна война, но оказва се, че застъпничеството за еврейската общност в Стара Загора е документирано много по-рано.  Краеведът Снежана Маринова,..

публикувано на 16.03.23 в 19:45

Мариета Филчева: Странджа съчетава много мистика и история

„Тракийските светилища в Странджа са много на брой. Планината ни е мистична и изобилства с много исторически паметници. Местността „Мишкова нива“ и голямата могила е едно от най-интересните места. Датира от 3-5 век преди Христа. Всичко е изградено..

публикувано на 16.03.23 в 11:27

Евреите в Стара Загора са живели в разбирателство с българите и другите народности

" Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" Талмуда  Радио Стара Загора продължава  да разказва за дейността на старозагорското духовенство и на старозагорските народни представители в защита на българските евреи от унищожение в..

публикувано на 15.03.23 в 09:45