Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Панаирът на занаятите се завръща в програмата на Етъра

Докъде стигна големият ремонт за реставрация и консервация на обектите в музея

Снимка: Венета Николова


След 3-годишно прекъсване, заради пандемията, Международния панаир на занаятите се завръща в програмата на единствения у нас етнографски музей на открито Етъра край Габрово. 18-то му издание предстои през септември, съобщи за Радио Стара Загора директорът проф. Светлана Димитрова.

Освен традиционните събития в календара на Етъра, като Лазаровден, Гергьовден и др., новите моменти ще бъдат посветени на водните съоръжения, които са 10 на брой и до края на април ще приключат тяхната реставрация и консервация. В определени уикенди през летния сезон тези знакови експонати ще бъдат демонстрирани на посетителите, уточни директорът на единствения у нас етнографски музей на открито проф. Светлана Димитрова.

За първи път тази година в Етъра ще се проведе инициативата „Мегдан назаем“ – ще бъдат канени представители на различни селища, предварително подбрани, да представят и покажат характерните обреди за техните краища.

Тази година ще бъде отбелязана и 100-годишнината на Карнавала на хумора и сатирата в Габрово, допълни проф. Димитрова.


Още от категорията

В Ямбол продължава почистването на река Тунджа

В Ямбол продължава почистването на река Тунджа. Идеята е резервното корито на реката, което е в регулацията на града, да се превърне в линеен парк. До момента от растителността в коритото са разчистени над 2,5 км, като теренът е затревен и е..

публикувано на 23.03.23 в 18:53

Петима са обвинени в умишлено убийство след масовото сбиване в Казанлък, сред тях 16-годишен

Окръжната прокуратура в Стара Загора повдигна обвинение за умишлено убийство на 5 лица, между които един непълнолетен на 16 години и една жена, във връзка с масовото сбиване на 20 март в центъра на Казанлък, съобщиха на брифинг окръжният прокурор Дичо..

публикувано на 23.03.23 в 17:56

Министерството на отбраната е отказало да прехвърли имоти на община Сливен

Кметът на Сливен Стефан Радев изрази разочарованието си от отказ на Министерството на отбраната да прехвърли безвъзмездно на Община Сливен имоти за изграждане на детски парк. Става дума за терени, които управлява министерството и на които Общината..

публикувано на 23.03.23 в 17:41

Билети за посещение на Зоопарка – вече и онлайн

Нова опция за закупуване на билети за посещение има Зоопаркът в Стара Загора. Нововъведението дава бърз и удобен начин за онлайн планиране на разходка в зоокъта, дом на животни от почти всички континенти. Услугата е достъпна през сайта на зооградината –..

публикувано на 23.03.23 в 17:31

Област Хасково кандидатства по проект за маршрут с най-голям туристически потенциал в трансграничния регион

Вр. И.Д. областен управител на област Хасково Мартин Узунов откри работна среща по повод обсъждане на предложенията за обособяване на 5 емблематични маршрута с най-голям туристически потенциал в областите Кърджали, Смолян и Хасково. Тя се проведе в..

публикувано на 23.03.23 в 17:27
ПГСАГ “Лубор Байер”, Стара Загора

43 ученици от професионални гимназии по строителство се състезават в Стара Загора

Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Лубор Байер“ в Стара Загора е домакин на регионалното състезание „Най-добър млад строител“ .  В него вземат участие отбори от 8 строителни гимназии от югоизточна България...

публикувано на 23.03.23 в 16:20

Младежкият център в Стара Загора с участие в първото събитие в рамките на националната кампания „Време за ъпдейт"

По покана на Програма "Развитие на човешките ресурси" към МТСП, ръководителят на ММЦ д-р Весела Марева и младежкият медиатор Пламена Тодорова взеха участие в първото мероприятие в рамките на Национална кампания "Време е за ъпдейт". Виртуалното събитие..

публикувано на 23.03.23 в 15:36

59 проверки в селкостопанския сектор са извършили от Инспекцията по труда

Засилени проверки сред работодателите и работниците в селското стопанство извършват от Инспекцията по труда в Стара Загора.  Най-честото нарушение в този сектор е работата без договор , коментира в предаването Час пик Йордан Йорданов от Инспекцията..

публикувано на 23.03.23 в 15:05

В Хасково откриват новия парк „10 Пехотен родопски полк"

На 26 март – Ден на 10 Пехотен родопски полк и Ден на Тракия, Община Хасково кани жителите и гостите на града на откриване на новия модерен парк на Хасково. Събитието ще се проведе пред монумента на Полка, превзел Одринската крепост и написал едни от..

публикувано на 23.03.23 в 15:01

Между 3 и 5 лева ще струва масовия козунак за Великден

Цената на масовия козунак за предстоящите великденски празници ще е между 3 лв. и 5 лв., прогнозира Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншовия съюз на хлебарите и сладкарите.  На пазара ще могат да се намерят..

публикувано на 23.03.23 в 13:54